Práve čítate

Keď sa chcem blysnúť, pripravujem tiramisu aj s domácimi cukrárskymi piškótami

2588  
Zdieľať: 

Keď sa chcem blysnúť, pripravujem tiramisu aj s domácimi cukrárskymi piškótami

Na návštevy k známym, alebo v lete na grilovačku, veľmi rada pripravujem tradičný taliansky dezert tiramisu. Baví ma nielen jeho jednoduchá príprava, ale aj to, akým spôsobom dokáže jedlo vytvárať tú správnu atmosféru. Najradšej mám, keď ho pripravím do veľkej nádoby a všetci si potom spoločne naberáme, alebo ujedáme priamo z nej.

8. 4. 2022 4 min. čítania Romana Böhmová
Keď sa chcem blysnúť, pripravujem tiramisu aj s domácimi cukrárskymi piškótami

Často si pri maškrtení vymieňame tipy a recepty na to, ako dezert obmeniť. Keď sa ale kamarátom pochválim, že si pečiem aj svoje domáce piškóty, som väčšinou za hviezdu. Samozrejme ich nepečiem každý raz. Aj tie, čo sa predávajú v obchodoch, sú do dezertu perfektné. Občas mi to ale nedá a obetujem príprave o niečo viac času práve preto, aby som mohla domáce tiramisu nachystať pekne od základu.

Recept na domáce cukrárske piškóty

Tieto piškóty využívam nielen do tiramisu, ale aj ako dobrotu pre syna. Stačí, keď pridám trochu tvarohu a čerstvého ovocie a dezert alebo desiata je na svete!

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 130 g cukru
  • 130 g hladkej múky
  • 25 g kukuričného škrobu
  • práškový cukor na poprášenie

Postup:

  1. Vajcia si rozdeľte na bielky a žĺtky. Bielky vyšľahajte s polovicou cukru do tuhého snehu.
  2. Žĺtky s druhou polovicou cukru vyšľahajte do svetlej peny a potom do nej zľahka primiešajte bielkový sneh.
  3. Pridajte hladkú múku, kukuričný škrob a pomocou metličky zľahka zapracujte.
  4. Rúru si vyhrejte na 175 stupňov.
  5. Hotové cesto dajte do zdobiaceho vrecka (s dierkou cca 1,5 – 2 cm) a na plech vyložený papierom na pečenie tvarujte podlhovasté piškóty.
  6. Piškóty pomocou cukorničky alebo sitka poprášte práškovým cukrom.
  7. Pečiete 13 – 15 minút dozlata.

Ak máte čas, alebo si robíte piškóty do zásoby, hodí sa nechať ich asi 2 dni odležať len tak na vzduchu. Vďaka tomu ešte trochu vyschnú a sú chrumkavejšie. Potom ich skladujem v uzatvárateľnej dóze, aby nenavlhli.

Domáce piškóty, v porovnaní s tými kupovanými, viac a rýchlejšie nasávajú vlhko. Nemyslím teraz pri skladovaní, ale hlavne pri ďalšom využití do dezertov. Konkrétne do tiramisu ich budete máčať v kávovej zmesi. To je potrebné robiť krátko a svižne, aby neboli mokré až príliš. Na druhej strane – keď týmito piškótami budete prekladať napríklad klasickú nepečenú tortu z kyslej smotany, budú rýchlejšie mäkké.

Poctivé domáce tiramisu

Piškóty už máte, môžeme sa pustiť do ďalšieho postupu! Podľa mňa je tiramisu najlepšie, keď sa trošku uleží, a preto ho pripravujem deň vopred a nechávam ho odpočívať v chladničke. Dôležitou súčasťou receptu je aj kvalitné espresso. Ja ho pripravujem zo zrniek Barista.

Ingrediencie:

  • cukrárske piškóty (domáce, alebo kupované)
  • 4 žĺtky
  • 100 g cukru
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 250 – 300 ml espressa
  • 4 – 5 lyžíc Amaretta (taliansky likér s mandľovou vôňou)
  • kvalitné kakao na posypanie

Postup:

  1. Žĺtky s cukrom dajte do nerezovej misky a vo vodnom kúpeli metličkou šľahajte tak dlho, kým zmes nedosiahne 60 – 62 stupňov (na kontrolu použite kuchynský teplomer). Ideálne je šľahať pomocou ručného mixéra a to do hustej svetlej peny.
  2. Do žĺtkovej peny pomaly pridávajte mascarpone a zľahka zašľahávajte (dajte si pozor na prešľahanie). Keď máme zapracované mascarpone, pridajte do tuha vyšľahanú smotanu na šľahanie. V tejto časti väčšinou už nešľahám mixérom, ale radšej všetko vmiešam napríklad stierkou.
  3. Do inej misky si dajte vychladené espresso, do ktorého primiešajte Amaretto.
  4. Pripravte si nádobu na tiramisu a na dno naukladajte prvú vrstvu piškót, ktoré namáčajte v espresse s Amarettom. Namáčajte len krátko a rýchlo, aby sa piškóty veľmi nerozmáčali.
  5. Keď máte hotovú prvú vrstvu, natrite na ňu zhruba rovnako vysokú vrstvu krému.
  6. Opäť pridajte vrstvu namočených piškót a tenkú hornú vrstvu krému. Nakoniec môžete navrch pomocou zdobiaceho vrecka vytvoriť vrstvu “kopčekov”, ktorú posypete kakaom. Tiramisu skladujte v chaldničke.

Jeden náš kamarát, pôvodom Talian, sa so mnou kedysi podelil o recept na tiramisu, ktorý sa veľmi podobá tomu z tohto článku. Rozdielom bolo, že nepoužíval šľahačku a pridal o to viac mascarpone. Žĺtky nešľahal vo vodnom kúpeli, ale používal ich také, aké sú. Priznám sa, že ja ich tiež takto používam, len dbám na to, aby obsah vajca neprišiel do kontaktu s vonkajšou stranou škrupiny. Druhou možnosťou je kúpiť pasterizované žĺtky, ktoré už prešli bezpečnou tepelnou úpravou.“ – Jana D.

Ako tiramisu servírujem?

V podstate je to mäkký nepečený dezert, takže niekomu môže pripadať náročné pekne ho naservírovať. Ale nemusíte sa toho vôbec báť.

1. Tiramisu z veľkého pekáča

Pomáham si obracačkou na mäso, ktorá má plnú plochu. Ostrým nožom nakrájam tiramisu na jednotlivé porcie (počas krájania nôž omývam) a potom ho práve pomocou obracačky opatrne naberiem a premiestnim na tanieriky. Vôbec podľa mňa ale nevadí ani to, keď ho iba rustikálne naberiete a naservírujete obyčajnou lyžicou, prípadne necháte hostí, aby si nakladali sami.

2. Tiramisu do pohára

Niekedy namiesto veľkej nádoby pripravujem tiramisu do pohárikov. Ideálne sú priehľadné sklenené alebo aj plastové. Napríklad na piknik môžete tiramisu pripraviť do zaváracích pohárov.

Ak riešite vo svojom jedálničku bielkoviny, určite môžete skúsiť aj fitness variant. Ja si ho robím do práce na desiatu. Namiesto mascarpone a šľahačky do neho používam grécky jogurt alebo tvaroh a vanilkový proteín. Kakao ale nemôže chýbať nikdy.

Tiramisu rada obmieňam

Možno sa vám to zdá ako klasický dezert, ktorý nemá veľa variantov. Nebojte sa ale experimentovať a prispôsobte ho svojim chutiam.

Skvelé je napríklad jahodové tiramisu, hlavne v období, kedy môžete použiť čerstvé lahodné jahody. Vďaka nim je tento slávny dezert krásne svieži. Super sú tiež čučoriedky, maliny alebo banán. Určite ale môžete pripraviť tiramisu nielen s čerstvým ovocím, ale aj s pyré, ktoré pridáte priamo do krému. Skvelé je napríklad mučenkové, pistáciové alebo mangové.

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články