Na recepte ma zaujali višňové listy, klinčeky v náleve a kopa cesnaku. Okrem toho som nikdy nevidela kvasáky zrezané na oboch koncoch, ako ich popisuje „Šejbalka“. A ešte píše, že Vlastine uhorky boli krásne chrumkavo tvrdé, maličké a štíhle. Myslím, že tieto kvasáky sa dajú urobiť aj z väčších uhoriek, práve tak ich robím ja. Kto kvasáky ešte nikdy nerobil, nech ho nezaskočí zakalený nálev. Po niekoľkých dňoch začne vďaka soli a ďalším ingredienciám prebiehať v pohári mliečne kvasenie a o to práve ide. Ako hovorila Vlasta Jiřine: „Výborne, rôsol bude hotová báseň, nechaj to ešte ďalšie dva-tri dni, v teple to ide rýchlo.“ A zdôraznila, že tieto uhorky dlho nevydržia, lebo sa po nich len tak zapráši … Dúfam, že to bude platiť aj u vás. Ja už mám zavarené. Teraz už len spracovať prebytky uhoriek na kvasáky a obdarovať nimi známych. Uhorková sezóna je skvelá!
Ingrediencie
5 kg uhoriek nakladačiek (kvasáky)
3 až 4 šúľky cesnaku
2 zväzky kôpru
za 2 hrste višňových listov
za 2 hrste listov viniča
5 l vody
2 lyžice guľôčok čierneho korenia
1 lyžica nového korenia
1 lyžica horčičného semienka
3 až 4 klinčeky
2 bobkové listy
2 lyžice soli
Postup
Uhorky namočíme cez noc do vody. Cesnak ošúpeme, strúčiky rozpolíme a stred vyberieme. Kôpor, višňové listy a listy viniča umyjeme a necháme osušiť. Vodu povaríme s korením a soľou a necháme vychladnúť. Potom uhorky vyberieme, z oboch koncov odkrojíme malý koniec a ihlou ich na niekoľkých miestach prepichneme.
Do čistých, suchých zaváracích fliaš natesno naukladáme (natlačíme) uhorky a jednotlivé vrstvy preložíme cesnakom, kôprom a lístím, a takto pokračujeme, dokým je v pohári miesto. Nakoniec zalejeme vychladnutým nálevom, až sú uhorky celé potopené. Poháre uzavrieme a necháme 2 až 5 dní odstáť.