Práve čítate

Prvorepubliková marhuľová marmeláda

4693  
Zdieľať: 

Prvorepubliková marhuľová marmeláda

Keď som bola malá, chodievali sme k babičke do Brna na chatu, ktorú staval dedo a kde v záhrade stálo sedem statných marhuľových stromov. Pamätám si tie zamatové, ohnivo oranžové gule na vetvách, ktoré žiarili v západe slnka a ja som na ne nemohla dočiahnuť. Dedo vždy vytiahol česáčik, plátenné vrecúško s kovovou korunou na konci, pripevnené na dlhokánskej rukoväti, a načesal ešte teplé marhule babičke na marmeládu.

4. 8. 2017 2 min. čítania Kateřina Winterová
Prvorepubliková marhuľová marmeláda

Pamätám si, ako sa už stmievalo a v mini kuchynke sa na plynovom sporáčiku varilo sladké ovocie s cukrom. A potom to prišlo. Marmeláda sa pripálila, zhustla a zhnedla. V tej chvíli všeobecného sklamania to však pre mňa bola najlahodnejšia zaváranina na svete pre jej takmer lízankovo karamelovú chuť a konzistenciu. Dnes je to pre mňa najviac spomínaná marmeláda môjho života. Vďaka vzácnym chvíľkam s babičkou pri sporáku.

Neradím vám, aby ste túto marmeládu pripálili, ani ja sa nepokúšam zopakovať históriu, ale keď sa povie marhuľová marmeláda, okamžite sa mi vybaví pohárik tmavej a tuhej zaváraniny, ktorú som potom maškrtila lyžičkou v špajze doma v Mělníku. Táto prvorepubliková marmeláda je delikátna najmä vďaka olúpaným plodom. Keď si dáte tú prácu ako gazdiné v minulosti, odmenou vám bude žiarivo farebná jemná zaváranina. A ak budete spracovávať vlastné marhule práve natrhané zo stromu, zavaríte si s nimi aj trochu letného slnka na zimu. Tak ich nepripáľte!

_DSC5035

Suroviny

1,5 kg dobre vyzretých marhúľ
500 g krupicového cukru

_MG_0247

Postup

Marhule vložíme do vriacej vody, po 1 minúte jednu vylovíme a skúsime, či sa dá ľahko olúpať. Ak nie, marhule ešte chvíľu povaríme, potom ich olúpeme a vykôstkujeme. Nakrájame ich na rovnako veľké kúsky a odvážime. Na 1 kg marhuľovej masy počítame 450 g cukru. Vsypeme ich do hrnca a premiešame s cukrom. Cez noc necháme odstáť.

Potom premiešame a varíme do zhustnutia, trvá to zhruba 10 minút, za vareškou sa v hrnci vytvorí cestička a pena klesne. Môžeme skúsiť aj test s tanierikom: na tanierik kvapneme za lyžičku zaváraniny a ak po vychladnutí netečie, je hotová. Ak máme väčšie množstvo marhúľ, varíme ich postupne po jednom kilograme, len tak sa zachová ich skvelá chuť. Horúcu zaváraninu nalejeme do čistých pohárov, uzatvoríme a obrátime hore dnom. Necháme vychladnúť.

_MG_0407

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články