Príprava týchto osviežujúcich čokoládových receptov ma tak trochu vrátila do detstva, kedy ma babička pravidelne počas letných prázdnin brávala na výlet do mesta. Prvou zastávkou bola cukráreň, kde mi vždy kúpila obrovský čokoládový pohár. So šľahačkou, dvomi druhmi čokolády, čokoládovou polevou a sušienkou. Keď som ho zvládla zjesť, samozrejme som bola plná až po uši, tak sme to išli rozchodiť prechádzkou po meste až do zoo.
Cesta bola dlhá, a pretože babička asi mala pocit, že v ten deň bolo čokolády málo, cestou späť mi v stánku vždy ešte kúpila zmrzlinu (a vždy som si dala čokoládovú, keď bola) alebo palacinku s čokoládovou náplňou. Dodnes nechápem, ako sa to všetko do mňa vošlo, ale ničoho nezvýšilo ani kúsok.
Veru, bol to čokoládový deň ako namaľovaný. Veľmi rada na tieto dni spomínam, pretože boli plné číreho detského šťastia. A verím, že nie som jediná, kto mal takéto zážitky. Nechcete si mnou nad týmito osviežujúcimi čokoládovými dobrotami zaspomínať tiež? :-)
Čokoládový pohár s jahodami
Je chuťovo dokonalý! Môžete ho s kľudom servírovať ako osviežujúci dezert na významné sviatočné dni. A prisahám, že po ňom zostane aj miesto na večeru. Smotanový základ je totiž odľahčený tvarohom. Ingrediencie vám vystačia na 4 porcie a príprava zaberie 25 minút + 1 hodinu chladenie.
Ingrediencie:
- 100 g čokoládových zrniek, „peciček“(so 70 % kakaa)
- 200 ml smotany na šľahanie
- 250 g polotučného tvarohu
- 3 lyžice javorového sirupu alebo tekutého medu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 125 g čerstvých jahôd
- 2 štvorčeky čokolády (so 70 % kakaa)
- Ovsené sušienky na servírovanie
Postup:
- Čokoládové zrná rozpusťte na miernom ohni vo vodnom kúpeli. Rozpustenú čokoládu nechajte minimálne 10 minút vychladnúť.
- Kým čokoláda chladne, vyšľahajte smotanu dotuha. Potom ju premiešajte s tvarohom, vanilkovým extraktom a javorovým sirupom (alebo medom).
- Vyšľahanú smotanu s tvarohom rozdeľte na dve časti a dajte do dvoch misiek. Do jednej z nich vlejte rozpustenú čokoládu a jemne premiešajte.
- Do pohárovnajskôr rozdeľte polovicu zmesi s čokoládou. Na ňu naneste smotanovo-tvarohovú časť, ktorú opäť pokryte druhou polovicou čokoládovej zmesi. Poháre dajte vychladiť aspoň na hodinu do chladničky.
- Pred podávaním poháre ozdobte nakrájanými čerstvými jahodami, hoblinkami nastrúhanej čokolády a ovsenou sušienkou. Výborne chutia s čerstvou mätou. Ak sa poháre hneď nezjedia, skladujte ich v chladničke.
Ľadová čokoláda do pohára
Príprava osviežujúcej a chutnej ľadovej čokolády zaberie naozaj len chvíľočku. Všetko budete mať za 15 minút hotové. Osvieži, čo v lete vždy príde vhod, a zároveň zaženie chuť na sladké. Z pripravených ingrediencií vytvoríte dva poháre čokolády.
Ingrediencie:
- 100 g mliečnych čokoládových zrniek, „peciček“(so 45 % kakaa)
- 400 ml mlieka
- 2 lyžice javorového sirupu alebo tekutého medu
- Ľad
Postup:
- Čokoládové zrnká rozpusťte vo vodnom kúpeli. Potom nechajte minimálne 5 minút vychladnúť.
- Rozpustenú čokoládu rozmiešajte pomocou metličky s mliekom a javorovým sirupom (alebo medom).
- Podávajte vychladené z chladničky alebo s ľadom.
Ak máte doma naozaj výkonný stolný mixér, rozmixujte pripravenú čokoládu s ľadom tak, aby sa ľad premenil na triešť. Vďaka tomu bude mať ľadová čokoláda konzistenciu „shaku“ a bude ešte viac osviežujúca.
Ľadové čokoládové kocky
Ľadové čokoládové kocky sa hodí mať do zásoby v mrazničke, aby ste ich mali po ruke, kedykoľvek si spomeniete. Vy ich oceníte do kávy a deti napríklad v kakau. Prípravou strávite asi 15 minút, ale počítajte ešte aspoň so 4 hodinami mrazenia.
Suroviny:
- 60 g mliečnych čokoládových zrniek (so 45 % kakaa)
- 200 ml mlieka alebo vody
- 2 lyžice javorového sirupu
Postup:
- Čokoládové zrnká rozpusťte vo vodnom kúpeli. Potom nechajte minimálne 5 minút vychladnúť.
- Rozpustenú čokoládu rozmiešajte pomocou metličky s mliekom alebo vodou a javorovým sirupom.
- Nalejte do formy na ľad a dajte do mrazničky stuhnúť.
Domácí rostlinná mléka
Připravte si domácí rostlinná mléka, která můžete využít i při přípravě čokoládových dezertů
Ľadové kocky chutia skvelo, aj keď ich namiesto klasického mlieka pripravujete napríklad z kokosového, alebo mandľového mlieka. Navyše ich môžete ochutiť podľa vlastných preferencií. Ja občas do základu hneď pridám trochu silnej kávy, karamel, alebo napríklad orechové maslo.
Ako správne rozohriať čokoládu vo vodnom kúpeli?
Nie ste si istý, ako na vodný kúpeľ? Nie je to žiadna veda a pritom sa to tak hodí! Čokoládu vždy rozpúšťam práve týmto spôsobom, pretože inak sa môže pripáliť, alebo prehriať, čím sa môžu narušiť jej vlastnosti.
- Do hrnca dajte vodu. Nájdite takú misku, ktorú keď položíte na hrniec, nedotýka sa hladiny vody a súčasne dobre prilieha k okrajom hrnca. Čokoláda nesmie prísť do kontaktu s vriacou vodou, inak by sa pripaľovala. Rozpúšťať sa bude vďaka pare, ktorá vznikne medzi miskou a vodnou hladinou v hrnci.
- Ideálna je sklenená alebo nerezová misa. Nezabudnite na to, že misu musíte po roztopení čokolády vybrať. Mala by teda z hrnca prečnievať.
- Čokoládu ohrievajte na nízkom stupni. Jemne s ňou miešajte, kým sa všetka nerozpustí.
- Keď je čokoláda roztopená, misu okamžite preložte na utierku. Keďže je horúca a mokrá, je bezpečnejšie použiť kuchynské chňapky.
Čokolády na maškrtenie aj varenie
Čokoládu pre využitie v kuchyni alebo iba tak na maškrtenie nájdete na Tchibo.sk