Práve čítate

Lenivý trik pre dokonale čistú kúpeľňu každučký deň

4147  
Zdieľať: 

Lenivý trik pre dokonale čistú kúpeľňu každučký deň

Samozrejme, žiarivo vypucovanú kúpeľňu ako z reklamy budete mať vtedy, keď každých pár dní strávite hodinu poctivým upratovaním. Väčšina ľudí ale skončí pri tom, že sa naň vrhne, až keď by im prišlo trochu trápne pustiť do kúpeľne návštevu…

2. 7. 2018 2 min. čítania Redakce
Lenivý trik pre dokonale čistú kúpeľňu každučký deň

Problém generálneho upratovania kúpeľne je, že prvý deň dva je to dokonalé. Potom trochu horšie. Potom ešte o niečo horšie. A keď prejde týždeň, všetko môžete drhnúť a leštiť znovu. Pokiaľ vám to nikdy nevadilo, dnešný tip asi nebude pre vás, ale určite vás bude zaujímať, ako doma upratať bez prostriedkov z drogérie.

Rozdeľte si upratovanie na celý (pracovný) týždeň

Lenivé upratovanie má iba dve podmienky:

  1. Ráno alebo večer navštevujete kúpeľňu.
  2. Ste ochotní obetovať 5-10 minút každý deň výmenou za zrušenie víkendového upratovania.
Prečítajte si tiež: Netradičné spôsoby upratovania

Zásadný trik na upratovanie kúpeľne pre leňochov je urobiť každý deň len jednu časť. Nevadí, že nebude dokonale vyleštená celá naraz: aj tak bude každý jeden deň vyzerať dostatočne dobre, aby zvládla aj nečakanú návštevu mamičky.

Osvedčená kombinácia je:

  • Pondelok: vaňa
  • Utorok: zrkadlo a umývadlo
  • Streda: podlaha
  • Štvrtok: vaňa (áno, znovu – na tej je miznúci efekt upratovania vidieť najskôr)
  • Piatok: toaleta a odpady

Žiadny z týchto krokov vám nezaberie viac ako 5 – 10 minút. A cez víkend si môžete kľudne aj vyložiť nohy.

Predchádzajte neporiadku

  • Veci, ktoré do kúpeľne patria, ale tak nejako samy od seba robia chaos (napríklad čistiace prostriedky pod umývadlom), schovajte do spoločného košíčka, krabice či podobného odkladacieho priestoru. Tadá a naraz sú stále upratané!
  • Každý deň utrite mokré okraje sprchy alebo vane. Zvládnete to jednou rukou, zatiaľ čo druhou si čistíte zuby, za asi 10 sekúnd. Odmena: žiadne tmavé pruhy medzi kachličkami.

Viete, že polovica neporiadku na umývadle je od zubnej pasty?

Šikovný zvyk: počas kloktania ústnej vody opláchnite umývadlo a prípadne utrite zrkadlo. Zaberie to pár sekúnd a výsledok je naozaj vidieť.

  • Stanovte si deň, kedy bez premýšľania meníte všetky uteráky. Napríklad pondelok.
  • Raz za mesiac, napríklad vždy prvého, vyperte kúpeľňové koberčeky. Na šesťdesiat. Nižšia teplota nezničí mikróby, vyššia by zničila aj koberčeky.
  • Pravidelne vetrajte alebo nechajte cez deň, kedy nie ste doma, kúpeľňu otvorenú. Závan čerstvého vzduchu zabraňuje vzniku plesní, ktoré sa nevyhýbajú ani kúpeľniam, a vy si tak ušetríte kus práce pri vianočnom alebo inom veľkom upratovaní.

Nájdite si pomocníkov

Posledná inštancia lenivého upratovania je, keď ho niekto urobí za vás.

Po prvé, môžete zapojiť deti. Základom je, aby sa pri tom cítili dôležité. Keď im dáte za úlohu každý týždeň vydrhnúť zrkadlo a umývadlo a potom ich za to naozaj poriadne pochválite, budú sa k svojej úlohe vracať rady. Nehovoriac o tom, keď občas spomeniete, ako skvelo to zrkadlo vyleštili a že neviete, čo by ste si bez nich počali…

Po druhé, striedajte sa s partnerom. Pokiaľ obaja chodíte do práce, môžete tiež obaja upratovať kúpeľňu. Tento týždeň ty, budúci týždeň ja, bez dohadovania.

Po tretie, pokiaľ môžete, pozvite si niekoho na veľké upratovanie raz za čas. Pani do domácnosti vyjde okolo 5-8 eur/ hod. a väčšinou vám pomôže hneď s celým bytom. Podľa veľkosti domova to je potom na 3 – 4 hodiny raz za mesiac alebo častejšie. Nemusíte ale hľadať len v upratovacích agentúrach; v menších mestách často fungujú služby vzájomnou dohodou. A keď sa na generálne upratovanie spojíte s kamarátkami, môže z toho byť super akcia.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články