Práve čítate

Malinová a ríbezľová šťava, ako sa robila kedysi

10825  
Zdieľať: 

Malinová a ríbezľová šťava, ako sa robila kedysi

Maliny sú pre mňa každý rok veľkou vzácnosťou. Tento rok obzvlášť, pretože sme nechali časť záhrady pokusne zarásť, aby sme mohli pozorovať byliny, ktoré sa tam prirodzene rozmnožia. Len sa nám to akosi vymklo spod kontroly. :)

8. 7. 2016 3 min. čítania Kateřina Winterová
Malinová a ríbezľová šťava, ako sa robila kedysi

Burina dorástla do pása a k malinám v kúte sa dostanú už len sliepky a nehodný kohút, ktorý ovládol túto divočinu aj ovocné kríky. Aj tak najlepšiu úrodu má vždy babička, ktorej dozrievajú maliny skôr ako nám, a zakaždým nás tromfne plnou misou červených “kalíškov“. Väčšinou ich však okamžite do seba spakujú deti a na mňa zostane pár roztlačených plodov na dne. :) Preto tá vzácnosť!

Keď nás babička pozve na svoju krásne upravenú a bujnú záhradku (bez kohúta) a je práve čas malín, akosi sa nemôžem vymaniť z pazúrov ostnatých vetvičiek a priam surovo sa vrhám na každú malinu v dosahu. Užívam si každoročne plnými dúškami (sústami) jeden z prvých letných zážitkov a prázdnin. Nie, nezabudnem natrhať dosť malín ani pre zvyšok rodiny, ale po ceste k domovu ešte ujedám z misky a po každom prehltnutí si hovorím, že to bolo naposledy. :) Preto neváham a zakonzervujem si svoje malinové zážitky, hneď ako dorazím domov. Pekne po starom, za studena, nech sa zdravé ovocie neznehodnotí. Super šťava pre všetkých!

No a potom tu máme ríbezle! Tie zasa naopak nechce nikto zbierať, pretože ich rastie zakaždým toľko, že sa metóda z kríka rovno do pusy už piaty deň nedá použiť kvôli boľavému brušku, a česaniu do vedierka sa deti zdatne vyhýbajú. Hej, keby tak ríbezle rástli v Minecrafte, mami! To si potom dám ríbezľový strapec do dierky v ušiach, nazbieram ríbezle pre radosť a varím šťavu. Pre všetkých a super!

 

malinova stava

Malinová šťava za studena

Suroviny
3 kg malín
2 l vody
šťava z 2 citrónov
600 g krupicového cukru

Postup
Maliny roztlačíme, zalejeme studenou vodou, pridáme citrónovú šťavu, zakryjeme a necháme 48 hodín odstáť. Potom šťavu precedíme cez plátno a premiešame ju s cukrom. Len čo sa cukor rozpustí, šťavu nalejeme do čistých suchých pohárov a sterilizujeme (kvôli nižšiemu obsahu cukru). Poháre so šťavou nezatvoríme viečkom napevno, ale postavíme ich do hrnca, zalejeme do štvrtiny alebo do polovice vodou a zhruba 10 minút zahrievame na 85 °C , potom ich postavíme na drevenú doštičku, utiahneme viečko a necháme vychladnúť.

Na 4 litre, čas prípravy 40 minút, odležanie 2 dni

rybizova stava

Ríbezľová šťava

Suroviny
6 kg ríbezlí
4 kg krupicového cukru (podľa kyslosti ovocia)

Postup
Ríbezle umyjeme, odstopkujeme a roztlačíme v mise. Prelejeme do kameninového hrnca alebo veľkého pohára, zasypeme 200 g cukru, premiešame, zakryjeme plátnom a pohár okolo hrdla previažeme povrázkom. Necháme 3 až 4 dni odležať v chlade, dvakrát za deň premiešame a potom precedíme cez plátno do hrnca.

Do šťavy vmiešame zvyšný cukor, zahrievame a zbierame penu. Povaríme zhruba 20 minút, nalejeme do čistých pohárov a pevne uzavrieme. Nápoj na pitie pripravíme podľa chuti, zhruba 1 lyžicu šťavy na 250 ml vody.

TIP: Len čo šťava prejde varom, môžeme do nej podľa chuti pridať šťavu z jedného pomaranča.
Na 8 litrov, príprava 1 hodina, odležanie 3 až 4 dni.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články