Toto všetko sa mi spája s detstvom. A hoci dnes už neskáčem cez gumu a nebehám po preliezkach ani na kúpalisku, rada pečiem, zaváram a zo všetkého najradšej jem zmrzlinu. Ale takú ozajstnú, z čerstvej smotany alebo ovocia.
Nanuky z ovocnej drene sú jednoduché na prípravu, dajú vyniknúť prirodzenej chuti sezónneho ovocia a záleží len na vás, či vám stačí chuť čistého ovocia, alebo máte chuť experimentovať. S pomocou byliniek, korenia alebo príchutí. Mojím favoritom sú sladké marhule a mierne kyslé, ale zato svieže maliny. K tomu kvapka citrónovej šťavy a je to. A ak chcete nahradiť cukor za niečo zdravšie, vyskúšajte med, javorový sirup alebo melasu. Je to len na vás.
Suroviny
cca 5-7 nanukov
200 g marhúľ
200 g mrazených malín
100 ml vody
100 g kryštálového cukru
pár kvapiek citrónovej šťavy
1 vetvička mäty
Postup
Maliny necháme roztopiť a pripravíme si cukrový sirup. V menšom hrnci zmiešame vodu s cukrom, pridáme mätu a za občasného miešania varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Z uvareného sirupu vyberieme mätu, necháme chvíľu vychladnúť a rozdelíme na dve časti.
Marhule nakrájame na väčšie kúsky, zalejeme polovicou sirupu a rozmixujeme na hladké pyré. Takisto postupujeme s malinami. Formičky na nanuky naplníme najprv marhuľovým pyré a dáme na cca 15 minút do mrazničky. Potom pridáme malinové pyré a nanuky necháme úplne zmrznúť.