Práve čítate

Kakebo: Šetrím na dovolenku ako pravá Japonka

3272  
Zdieľať: 

Kakebo: Šetrím na dovolenku ako pravá Japonka

„V prasiatku vám zostane až o tretinu viac peňazí a za pár mesiacov si našetríte napríklad na dovolenku.“ Paráda, idem na to, pretože dovolenku už fakt nutne potrebujem!

12. 4. 2024 4 min. čítania Jitka Součková
Kakebo: Šetrím na dovolenku ako pravá Japonka

Takáto jednoduchá úvaha ma priviedla k ospevovanej japonskej metóde Kakebo (vyslovuje sa kakeibo a niekedy sa tak aj píše), ktorá sľubuje zázračné finančné úspory a navyše šťastnejší a spokojnejší život. Chcete vedieť, ako kakebo funguje a či už som boháč? Tu sú moje skúsenosti.

Najskôr musíte vedieť, do čoho idete

Ja som študijný typ, takže som si dopredu prečítala azda všetko, čo kto kedy o kakebo napísal. Keby som to pre vás mala stručne zhrnúť, je to vlastne jednoduché domáce účtovníctvo. Jednoducho si zaznamenávate svoje príjmy a hlavne všetky výdavky podľa jednotlivých kategórií. Potom to všetko zrátate, odpočítate a vyhodnotíte. To by nemal byť žiadny problém.

Čo presne znamená kakeibo?

V japončine je to výraz pre „domácu účtovnú knihu“, v praxi je to denník pre finančné riadenie domácnosti. Kakebo vychádza z princípov starých stovky rokov, ale ako ucelenú metódu ju pomenovala a sformovala v roku 1904 prvá japonská novinárka Hani Motoko.

Pre singles aj pre rodiny

Jednou z mnohých výhod kakeba je, že funguje úplne rovnako pre jednotlivca, pre páry, partiu spolubývajúcich alebo pre veľké rodiny s deťmi. Ľahko sa prispôsobí každému, kto chce alebo potrebuje riešiť rozpočet, na niečo konkrétne si našetriť alebo len usporiadať svoje financie aj život.

4 univerzálne kakebo otázky:

  • Aký je môj mesačný príjem?
  • Koľko chcem z tejto sumy ušetriť?
  • Koľko peňazí v súčasnosti utrácam?
  • Kde je priestor na zlepšenie/úsporu?

Papier, alebo apka?

Toto rozhodnutie je kľúčové. V súčasnosti samozrejme existuje veľa rôznych aplikácií a programov na rýchle a automatické finančné prehľady. Lenže! Japonci pre kakebo dôrazne odporúčajú zapisovať si príjmy, výdavky a ciele ručne, pekne po starom ceruzkou na papier. To preto, aby sme si každý výdavok skutočne naplno uvedomili. Áno, mindfulness, to už poznáme. OK, urobím to ako Japonci, nech si šetrenie neuľahčujem hneď na začiatku. Kupujem si krásny nový zošit, ceruzku a strúhatko.

Tabuľky, ktoré si zamilujete

Fakt, skoro neverím, že toto píšem. Ale zapisovanie príjmov, výdavkov, sporiacich cieľov a výsledných úspor prináša zvláštne uspokojenie. Najskôr je však potrebné si svoj účtovný denník precízne pripraviť. Ja som využila návod z videa. Do svojho krásneho nového zošita som si narysovala úhľadné tabuľky. Jednotlivé kategórie pre výdavky som označila P (potrebujem), CH (chcem), K (kultúra) a M (mimoriadne). Plus pochopiteľne veľké F (fixné náklady). V tejto časti procesu môžete byť kreatívni, kategórie si pomenujte podľa seba.

Čo naozaj potrebujeme?

Tu sa na chvíľku zastavíme, pretože výdavkovú časť kakeba považujem za to úplne najdôležitejšie. Hlavným cieľom je ušetriť nejaké peniaze navyše, ale to jednoducho nedosiahneme, ak si neuvedomíme, kam presne miznú všetky naše príjmy. Iba tak pochopíme, čo skutočne potrebujeme a čo by sme si mohli odpustiť. Moje výdavkové kategórie vyzerajú zhruba takto:

  • FIXNÉ (všetky pravidelné platby, ktoré môžem hneď odpočítať od príjmov: bývanie, energie, poistky, médiá, zdravotné a sociálne)
  • POTREBUJEM (bežné jedlo, základné oblečenie, doktori, benzín, nutné opravy)
  • CHCEM (zmrzky a jedlo vonku, nákupy nad rámec „potrebujem “ a rôzne guilty pleasures)
  • KULTÚRA (všetko pre voľný čas, hudba, knihy a vstupenky, výlety, záhradka, dovolenka)
  • MIMORIADNE (nečakané výdavky a katastrofy, ale napríklad aj darčeky pre ostatných)

Každý deň, týždeň, mesiac

Ako často budete svoje výdavky zaznamenávať a ako často budete svoje finančné správanie hodnotiť? Môžete si vybrať. Mne vyhovuje rutina a tiež mám trochu sklerózu, tak radšej svoju domácu účtovnú knihu vypĺňam každý večer. Podľa mňa je najhoršie loviť z pamäte platby hotovosťou, všetky ostatné jednoducho nájdete vo svojom elektronickom bankovníctve. Ale pri väčšej rodine môže naopak dobre fungovať model, kedy si „hlavný rodinný účtovník“ odkladá všetky účty a ku kakebu si na pol hodinu sadne až na konci týždňa alebo mesiaca.

Sporenie tkvie v správnom utrácaní.  – Staré japonské moudro

Motivačný denníček

Tak som si svoje zápisky pomenovala hneď na začiatku. Keď chcete s kakebom šetriť, stanovte si cieľ – konkrétnu a reálnu sumu, ktorú v danom období ušetríte. Na hodnotenie som si vybrala mesačný interval, vždy posledný deň v mesiaci prichádza čas veľkého zúčtovania. Zo začiatku to nebolo veľmi príjemné, pretože sa čierne na bielom ukázalo, ako veľa peňazí utrácam za blbosti. Na to vlastne kakebo slúži, aby nám ukázalo túto krutú pravdu. Dôležité je poučiť sa a nevzdať to!

Pár osobných postrehov na koniec

Už v tom frčím tretí mesiac a s každým ďalším kolom som lepšia a lepšia. Kakebo sa mi nejakým záhadným spôsobom zarylo do hlavy a čuduj sa svete – utrácam podstatne menej. Pritom nejde o to vzdať sa všetkých drobných radostí, stačí si ich viac všímať.

  • Čo som sa naučila? Kakebo určite rozvíja sebadisciplínu, nielen kvôli pravidelným zápiskom do účtovnej knihy, ale hlavne vďaka kontrolovanému míňaniu peňazí.
  • Kakebo mi do života vnieslo aj kúsok japonského minimalizmu, snažím sa nehromadiť zbytočnosti, a to je veľmi oslobodzujúce.
  • Moja vychytávka? Veľká chuť navýšiť sumu v kolónke „príjem“. Hneď na začiatku som prekutrala skrine a cez Vinted predala kopu oblečenia…
  • Naozaj sa s kakebom dá ušetriť tretina príjmu? Postupom času určite, po troch mesiacoch som približne na 20 percentách.
  • Stojí to za to? Určite áno!

Japonci sú majstrami rôznych fascinujúcich a geniálne jednoduchých metód. Už nás naučili postupne meniť svoje zvyky (kaizen), nachádzať každodenný zmysel života (ikigai), sústrediť sa na jednu činnosť (ichigyo-zammai), neprejedať sa (hara hachi bu) alebo s Marie Kondo upratať raz a navždy. A teraz s nimi a metódou kakebo aj šetríme…

Zažiarte v pestrých farbách

Zažiarte v pestrých farbách

Nápady na ľahké jarné outfity v zelenej, ružovej a mätovej.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články