Práve čítate

Existuje viac bagatelizovaná choroba ako migréna?

3952  
Zdieľať: 

Existuje viac bagatelizovaná choroba ako migréna?

Bolesť hlavy predsa nie je nič hrozné, človek si zoberie brufen a je v pohode. Nejsť kvôli tomu do školy alebo do práce, nepostarať sa o deti, nezdvíhať telefóny? To určite niekto zbytočne dramatizuje. Alebo nie?

8. 7. 2020 5 min. čítania Zuzana Fryaufová
Existuje viac bagatelizovaná choroba ako migréna?

Už ste niekedy počuli niečo ako „Dva dni sa tu neukázala, že ju bolí hlava. Hypochonder!“ alebo „Mám migrénu, idem domov. Keby niečo, tak ma zastihnete na chate.“?

Máloktorý zdravotný problém je taký podceňovaný alebo naopak zle „sebadiagnostikovaný“ ako práve migréna.

Migréna nie je „bolesť hlavy“

Keď príde, prestanem vidieť na jedno oko, namiesto sveta okolo mám len svetlé fľaky a prázdne pole. Začne mi brnieť a tuhnúť tvár, primárne jazyk a nadočnicový oblúk. Začínam horšie artikulovať, niekedy sa pridá čiastočná strata sluchu. Za pár minút prídu kŕče v rukách, zvracanie, niekedy omdliem.

Zoznámte sa, tomu sa hovorí aura. Okrem toho, čo prežívam ja, sa tiež môže vyskytnúť aj porucha čuchu, dvojité videnie, obrna očných svalov, celková slabosť. Aura trvá približne hodinu, postihuje zhruba 20 % migrenikov a potom sa rozbehne nefalšovaná migréna.

Vlastný záchvat je typický ostrou bolesťou v spánkoch, v zátylku alebo za uchom. Pulzujúca bolesť postupne ovládne celú polovicu hlavy, často sa usadí v okolí oka. Nie je neobvyklé, že je vám nevoľno alebo priamo zvraciate, ste precitlivený na svetlo a zvuky, máte závrate a ruky a nohy sú akoby otupelé.

Teraz už asi tušíte, prečo ten, kto s migrénou zostane doma podobne ako s chrípkou, nie je hypochonder, a určite sa pri tom nebude pozerať na televíziu alebo nebude dostupný na Facebooku.

Záchvat môže trvať od troch hodín až do troch dní. Bohužiaľ má tendenciu sa vracať, niekedy aj niekoľkokrát týždenne. Po skončení akútnej bolesti prichádza vyčerpanie a v ideálnom prípade spánok. U mňa ešte niekoľko dní trvá precitlivenosť na vonkajšie podnety a bolesť lýtok (ako dôsledok straty tekutín a minerálov).

Kto trpí na migrény?

Najčastejší je výskyt vo vekovej skupine 30 – 40 rokov. Zakiaľ u detí prevažuje výskyt migrény u chlapcov, v dospelosti sa pomer otočí a toto ochorenie postihuje zhruba 15 % žien a 7 % mužov. To nahráva teórii, že migréna je ovplyvnená kolísaním hormónov, ale na základnej príčine sa vedci dodnes nezhodli.

Časť odborníkov sa prikláňa k tomu, že to je cievne ochorenie, ďalší vidia príčiny skôr v neurónových mechanizmoch. Vo všeobecnosti je to chronické ochorenie mozgových ciev, ktoré zasahuje celú autonómnu nervovú sústavu.

Preukázaný bol tiež vplyv genetiky a dedičnosť z matky na dcéru – podľa najnovších štúdií je až 30 % výskytov migrény zdedených.

Dá sa s tým niečo robiť? Minimálne

Migrénu spôsobuje vrodená nerovnováha v mozgu, takže ak si ju geneticky vyžrebujete, bohužiaľ sa jej nezbavíte.

Každý, kto na migrény trpí, ale časom môže vypozorovať svoje spúšťače. U mňa je to určitá frekvencia svetla, najčastejšie keď autom prechádzam les a ostré svetlo sa mihoce medzi stromami. A niektoré jedlá – zbohom, čokoláda. Medzi obvyklé spúšťače väčšiny migrenikov patrí tiež stres, zlá životospráva, nedostatok, ale aj prebytok spánku, málo pohybu, hormonálne zmeny, zubné problémy, očná chyba a samozrejme to, čo asi všetci poznáme – zmena tlaku.

To nie je práve málo príležitostí, ktoré môžu človeka úplne vyradiť z prevádzky.

Že sa migréna blíži, môžete spoznať podľa symptómov, ktoré sprevádzajú tzv. prodromálnu fázu (nešpecifické príznaky, ktoré bývajú „poslami“ choroby). Je fajn vedieť ich rozoznať, pretože aj keď sa samotný záchvat nedá zastaviť, môžete ho prevenciou aspoň zmierniť. Pre mňa je varovný signál, keď príde doslova záchvat zívania a chuť na sladké, ktoré inak vôbec nejem. Ďalšími prejavmi, ktoré vás môžu včas upozorniť na blížiace sa nebezpečenstvo, je bolesť brucha, svalové napätie, smäd, ale tiež ľútostivosť, zlá nálada bez príčiny, depresia. To všetko sa dá pozorovať kľudne aj deň pred samotným záchvatom migrény.

A ako teda s migrénou bojovať?

Všeobecné odporúčanie ako prežiť migrénu je KĽUD – TICHO – TEMNO – ANALGETIKÁ. Aj keď sa užívaniu liekov proti bolesti bránite a rovnako ako ja si často hovoríte, že to nejako zvládnete aj bez nich, toto nie je tá chvíľa. V mojom prípade platí, že čím skôr stihnem záchvat rozpoznať a zobrať si tabletku, tým miernejší má potom migréna priebeh.

Migréna
Ilustračné foto

Často sa mi ale stane, že aura nastúpi tak rýchlo a s takou intenzitou, že kvôli paralyzovanému jazyku a zvracaniu už nie som schopná prehltnúť nič. V týchto situáciách mi pomáha liek Rosemig, ktorý je vo forme spreja do nosu. Je iba na predpis a jeho použitie naozaj odporúčam konzultovať s lekárom.

Čo mi dlhodobo funguje najlepšie, je prevencia. Tú som si zostavila z odborných informácií, ale aj niekoľkých babských rád a vecí, ktoré intuitívne a subjektívne vnímam ako prospešné.

Ako prevencia migrény sa mi osvedčilo:

  • Joga – preťahovanie a uvoľňovanie, hlavne v oblasti krku a ramien.

Prečítajte si tiež: Čo by som si priala vedieť, keď som začínala s jogou

  • Masáž hlavy – migrenici mávajú často kožu doslova prirastenú k lebke. Uvoľnením kože a podkožia od lebečných kostí a predovšetkým švov sa mi okamžite citeľne uľaví, mám ľahšiu hlavu a podľa indickej medicíny sa podporí vyplavovanie toxínov. Masáže sú ideálne s aróma olejmi, levanduľa a rozmarín sú na bolesti hlavy najlepšie.
  • Čerstvý vzduch
  • Slnečné okuliare
  • Horčík – momentálne som si obľúbila magnézium v prášku, ktoré chutí ako vitacit a nasypem ho do seba kedykoľvek a kdekoľvek.
  • Zdravá strava – každý si pod tým predstaví niečo iné, ale vo všeobecnosti veľa zeleniny, mäso skôr ľahšie, mandle a strukoviny sú veci, ktoré mi pomáhajú.

Prečítajte si tiež: Ako v hlavnom jedle nahradiť mäso strukovinami

A čo určite nepomáha?

  • Alkohol – uvádza sa, že najhoršie je červené víno, ale vo všeobecnosti odvodnenie a únava organizmu,  ktorá je navyše s postupujúcim vekom stále horšia, sú u mňa jasným spúšťačom.
  • Čokoláda, orechy, avokádo, ryby, kofeín a plesňové syry – áno, život nie je fér.
  • Tučné mliečne výrobky
  • Žiarivky a pulzujúce svetlo
  • Hluk
  • Prach
  • Fajčenie
  • Užívanie hormonálnej antikoncepcie

Prospešná je aj zmena jedálnička

Podľa aktuálnych prieskumov až 75 % záchvatov migrény sa dá eliminovať správnou stravou. Nevhodné sú v princípe dusitany a potraviny s vysokým obsahom tyramínov a glutaman sodný.

Keď si človek predstaví, koľkých vecí by sa mal vzdať, znie to hrozne, že? Moja skúsenosť ale je, že akákoľvek diéta obmedzuje kvalitu môjho života menej ako migréna.

Navyše bolo dokázané, že výskytom migrény s aurou sa až dvakrát zvyšuje riziko mozgovej príhody – a to už určite stojí za zamyslenie a aktívnu prevenciu. 

Príčiny a liečba migrény sú stále predmetom skúmania. Bez ohľadu na základnú príčinu ekonómovia odhadujú, že táto choroba je najdrahšou neurologickou chorobou v Európskom spoločenstve – každý rok stojí viac ako 27 miliárd EUR. Táto čiastka zahŕňa jednak zvýšené liečebné náklady, ale aj stratenú produktivitu.

Keď vás nabudúce prepadne záchvat migrény, možno vás poteší, že dnes už sa – na rozdiel od staroveku – nelieči prederavením lebky, aj keď pocity sú to často podobné. A predovšetkým: nie ste v tom sami. Značná časť populácie vie, že to nie je len tak nejaká bolesť hlavy, ale vážne ochorenie, ktoré zasahuje celý autonómny nervový systém a nie je vhodné brať ho na ľahkú váhu.

Trpíte na migrény?

Hlasovať
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články