Práve čítate

Muži a ich módne vzorce alebo ako a prečo sa chlapi obliekajú tak, ako sa obliekajú

2789  
Zdieľať: 

Muži a ich módne vzorce alebo ako a prečo sa chlapi obliekajú tak, ako sa obliekajú

Sú chlapi, ktorí sa obliekajú radi a s gustom nasledujú všetky trendy. Potom sú ale tiež muži, ktorí majú k obliekaniu a udržiavaniu šatníka svojrázny prístup. Ale s tými je to oveľa jednoduchšie, ako sa môže zdať. Stačí poznať pravidlá, ktorými s ich garderóba riadi.

5. 9. 2020 2 min. čítania Redakce
Muži a ich módne vzorce alebo ako a prečo sa chlapi obliekajú tak, ako sa obliekajú

Taký chlap má, čo sa týka oblečenia, tri základné podmienky. Aby nebol nahý, aby to, čo si oblečie, bolo pohodlné a v neposlednom rade, aby sa necítil „ako blbec“. Práve tretia podmienka je pritom najkomplikovanejšia. Nejde totiž len o to, zachovať si dôstojnosť sám pred sebou, ale aj pred ostatnými.

A tam už je potrebné buď mať vkus, alebo (ak vkus nemá) vzorec, podľa ktorého sa môže kedykoľvek zariadiť a neutŕži hanbu. Zjednodušene povedané ide o istotu, že vo vlastnom šatníku (alebo v obchode) nikdy nesiahne úplne vedľa.

Technika FI-FO

V praxi ide predovšetkým o stabilitu s výnimočnými výstrelkami. Ak raz niečo fungovalo, nie je potrebné to meniť, respektíve meniť iba v prípade, kedy je to ďalej neúnosné.

Teda – mám modrý sveter, chcem modrý sveter. Ideálne na vlas rovnaký. V tom najlepšom prípade hneď dva, aby sa to nemýlilo.

Princíp nosenia potom spočíva v technike FI-FO – teda first in, first out. Predstavte si napríklad pätoro prakticky totožných modrých nohavíc zarovnaných v komínčekoch. Postupne beriete odspodu a vraciate navrch, presne tak, aby sa všetky obnosili plus mínus rovnako. Pritom neriešite deň ani príležitosť a každé ráno pred zrkadlom vám to pristane približne rovnako ako včera.

Kombinácie a farby v jednom štýle

Hlavný vtip je ale samozrejme v kombináciách a farbách. Muž v takom prípade nepreferuje žiadnu divočinu, ale logicky sa pohybuje v spektre, ktoré ľahko a vkusne napáruje aj potme – čierna, šedá, modrá, hnedá, pri tričkách si kvapku povolí uzdu a žiarivou výnimkou sú ponožky. Tie nie sú vidieť, takže tam sa s chuťou odtrhne z reťaze.

Každý má pritom jasne definovaný módny vzorec, ktorý sa postupne vyvinul a z ktorého sa nedá cúvnuť. Ak ste ako muž začali pred desiatimi rokmi nosiť košele, budete ich pravdepodobne nosiť aj vtedy, keď venčíte svojho miláčika. A pokojne je pravdepodobné, že naopak iné kusy oblečenia na seba nikdy nezoberiete. Napríklad polo tričko. Pretože by to nebolo ono.

Niekomu sa pritom taký vzorec podarí nájsť bez pomoci, niekde vás dotlačí spoločenské postavenie alebo skúsenosti. Často pomôže manželka, prípadne je mužov šatník výsledkom práce niektorej ex a odvtedy sa ho drží – vzorca, nie ex. Vzorce obliekania mužov bez vkusu sa ale obvykle menia len ťažko, to bezpochyby. A keď, tak to chce trpezlivosť.

V mnohých ohľadoch je tento chlapský prístup k móde nesmierne praktický, ako už muži občas bývajú. Aj tak ale vyžaduje istú dávku sebakritiky. Máloktorý vzorec totiž vydrží funkčný aj po desiatich rokoch tak, aby dôstojne odrážal vek a postavu. Či chcete alebo nie, aj chlap musí občas obmeniť šatník.

Pánska jesenná móda

Pánska jesenná móda

Príjemné kúsky do pánskeho šatníka v novej kolekcii na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články