Práve čítate

Prečo sa nebáť sťahovacej bielizne a ako ju správne nosiť

6688  
Zdieľať: 

Prečo sa nebáť sťahovacej bielizne a ako ju správne nosiť

Dlhý čas som žila v domnienke, že sťahovacia bielizeň je také dievčenské tabu, o ktorom sa radšej veľmi nehovorí a týka sa iba žien s veľkosťou 44 a viac. Omyl! Správne vybrané kúsky môžu totiž skvelo poslúžiť, skryť nedostatky a vypichnúť ženské prednosti pokojne už od veľkosti 36.

12. 9. 2020 5 min. čítania Barbora Henelová
Prečo sa nebáť sťahovacej bielizne a ako ju správne nosiť

Keď sa povie sťahovacia bielizeň, okamžite sa mi vybaví scéna z filmu Bridget Jonesová s rozumom v koncoch, konkrétne tá, v ktorej sa v skúšobnej kabínke pokúša Bridget spolu s predavačkou „zmenšiť jej veľkosť o 15 %“, pričom zápasí s miniatúrnym sťahovacím oblečkom, do ktorého sa snaží Bridget napasovať.

Dnes už viem, že sťahovacia a tvarujúca bielizeň dávno nie je určená iba pre ženy s väčšou konfekčnou veľkosťou, ale že to naopak môže byť veľmi praktická časť dámskej garderóby, ktorá nájde uplatnenie, trúfam si povedať, v každej skrini.

Kedy oceníte sťahovaciu alebo tvarovaciu bielizeň:

  • Pod úzke, upnuté kúsky, ktoré kopírujú siluetu postavy
  • Pod veľmi biele, svetlé alebo dokonca priesvitné oblečenie
  • Pod všetko oblečenie, pri ktorom rušia rysujúce sa lemy od spodnej bielizne

Sťahovacia bielizeň nutne neznamená babičkovské bombarďáky

Už dávno prešli časy, kedy bola sťahovacia bielizeň nevzhľadná a neforemná.

Dnes už si vďakabohu môžeme vybrať z množstva strihov a materiálov a niektoré kúsky sú dokonca vyložene zvodné vďaka detailom, ako sú ozdobné lemy alebo čipky.

Najobľúbenejšími kúskami, po ktorých ženy siahnu, sú sťahovacie nohavičky, body, spodničky alebo tielka. Okrem toho sú ale dostupné aj špeciálne sťahovacie pásy, korzety alebo legíny.

Veľkosť zvoľte menšiu, ale bielizeň si poriadne vyskúšajte

Aj keď môžete mať pocit, že máte svoju veľkosť spodnej bielizne perfektne v malíčku a nebojíte sa kupovať nohavičky alebo podprsenky bez skúšania, pri špeciálnej bielizni sa majte na pozore.

Práve pri nej je totiž nadmieru dôležité, aby nielen perfektne sadla, ale predovšetkým, aby plnila svoj účel. A určite tu neplatí úmera, že čím menšiu veľkosť bielizne zvolíte, tým väčší sťahovací efekt nastane. Ak si totiž vyberiete veľkosť nesprávne, bielizeň buď nebude fungovať vôbec (príliš veľká), alebo vám preukáže danajskú službu. Teda to, čo na jednej strane stiahne, vylezie von na strane druhej (príliš malé).

Jedna vec je totiž vaša konfekčná veľkosť, druhá ale tvar samotnej bielizne a účel, na ktorý má slúžiť. To úzko súvisí s tvarom postavy každej ženy a s jej nedostatkami, ktoré má bielizeň zakryť, prípadne prednosťami, ktoré chceme podčiarknuť.

Bielizeň vyberajte podľa oblečenia, pod ktoré ho plánujete nosiť

Základné pravidlo je jednoduché: inú bielizeň budem vyberať, ak sa snažím zoštíhliť pás v sukni do pásu, inú, ak mi ide o zjednotenú siluetu bez faldíkov a lemov spodnej bielizne v úzkych šatách a po inom kúsku siahnem, keď sa napríklad snažím opticky zmenšiť väčšie poprsie.

Pod puzdrové sukne a priliehavé nohavice sa hodia sťahovacie nohavičky

Sťahovacie nohavičky sú asi jedným z najznámejších a najpredávanejších kúskov a myslím, že väčšina z nás už na sebe niekedy nejaké mala, aj keby len na skúšku. ;-)

Nohavičky mávajú vyšší zosilnený pás, ktorý opticky zoštíhľuje a niektoré majú navyše špeciálne upravenú zadnú časť, ktorá opticky modeluje pozadie. Okolo pásu aj nohavičiek bývajú bezšvové, takže sa hodia hlavne pod puzdrové sukne alebo priliehajúce nohavice, pod ktorými sú prakticky neviditeľné.

Sťahovacie nohavičky je potrebné vždy si dobre vyskúšať – väčšinou totiž sadnú skôr ženám s menšími veľkosťami, ktoré hľadajú bielizeň, ktorá sa nebude pod oblečením rysovať a podporí ich siluetu. Ak je ale žena v oblasti bruška silnejšia, lepšie jej väčšinou poslúži napríklad sťahovacie body, ktoré si s problematickými partiami poradí komplexnejšie.

Sťahovacie a tvarujúce tielka si rozumejú so svetlými vrškami

Ak vlastníte biele, svetlé alebo dokonca priesvitné blúzky a košele, jednoznačne by nemalo také bezšvové telové tielko vo vašej skrini chýbať. To je pod svetlým oblečením takmer neviditeľné a väčšinou je mierne spevnené, takže ho môžete bez obáv nosiť aj bez podprsenky.

Pre ženy s väčším poprsím, pre ktoré je predstava svetlého vršku bez podprsenky nemysliteľná, je potom ideálne sťahovacie telové body. To má totiž navyše kostice, ktoré zaistia perfektnú oporu a navyše ešte poprsie opticky zmenšia.

S úzkymi šatami na telo si poradia tvarujúce spodničky

V dávnejších časoch bolo takmer nemysliteľné, aby žena vyrazila v šatách bez spodničky a aj keď toto pravidlo už dnes takto striktne neplatí, existujú určité strihy šiat, ktorým môže práve tvarujúca spodná bielizeň preukázať výraznú službu (respektíve ich nositeľkám).

Sťahovacia alebo tvarujúca spodná bielizeň bez švov figúru jemne zoštíhli a zaistí krásnu siluetu bez rysujúcich sa lemov spodnej bielizne alebo viditeľných faldíkov. Ak navyše použijete spodničku, ktorá má aj spevnenú hornú časť, alebo priamo nepriehľadné košíčky, nemusíte si navyše lámať hlavu s podprsenkou.

Aj pri spodničke ale platí, že je potrebné ju poriadne vyskúšať a to ideálne aj priamo so šatami, pod ktoré ju plánujete nosiť. Samotná bielizeň totiž môže v skúšobnej kabínke vyzerať fajn, so šatami už ale potom nemusí byť úplne kompatibilná. Ak by vám v takom prípade nesedela spodnička, môžete tiež vyskúšať napríklad kombináciu tielka a tvarujúcich dlhých bezšvových nohavičiek. Vždy totiž platí, že čo sadne jednej žene, nemusí sadnúť inej a naopak.

Bezšvové tvarujúce dlhšie nohavičky: ideálna bielizeň pod šaty alebo sukne (nielen) do horúcich letných dní

Veľmi zaujímavým kúskom, ktorý nájde doslova multifunkčné uplatnenie takmer v každom šatníku, sú tvarujúce bezšvové dlhé telové nohavičky. Postavu jemne tvarujú v oblasti stehien, pozadia aj bruška a vďaka bezšvovému prevedeniu sa nerysujú pod žiadnym oblečením, vrátane svetlých sukní alebo šiat, pod ktorými môže byť niekedy aj klasická svetlá bielizeň vidieť.

Ja osobne nosím oblečenie vo veľkosti 38/40 a žiadnu sťahovaciu ani tvarujúcu bielizeň som donedávna nevlastnila. Za posledný rok som ale nabrala nejaké kilá navyše, a pretože som sa necítila v upnutých džínsoch ani skinny nohaviciach dobre, nosila som hlavne sukne a šaty. Bohužiaľ, v lete ma trápili silnejšie stehná, ktoré sa mi o seba pri chôdzi treli a vznikalo nepríjemné a veľmi bolestivé zaparenie. Práve od toho ma zachránili tieto bezšvové dlhé nohavičky, vďaka ktorým môžem zase nosiť šaty aj sukne bez obáv a hlavne bez bolesti.

Bavlna na každodenné nosenie

Na každodenné nosenie by stále mala víťaziť čistá bavlna a maximálne pohodlie. Aj keď už je dnes sťahovacia a tvarujúca bielizeň naozaj príjemná, skvelo sadne a výborne sa nosí, na klasické každodenné nosenie by sme mali my ženy aj tak preferovať čo najpohodlnejšiu bielizeň z čistej bavlny, ktorá sedí našej pokožke najlepšie.

Prečítajte si článok o tom, aká bielizeň je vo všeobecnosti najlepšia podľa gynekológa.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články