Práve čítate

Nakladaný syr 2× inak

10836  
Zdieľať: 

Nakladaný syr 2× inak

Nakladaný syr pripravujeme vždy pred Vianocami. Je to totiž skvelý jedlý darček, ako aj obľúbené pohostenie pre návštevy, ktorých sa u nás v tomto čase zastaví naozaj veľa.

23. 12. 2019 3 min. čítania Kryštof & Natálie
Nakladaný syr 2× inak

Napokon, pohár domáceho nakladaného syra je pekný ekvivalent toho, keď so sebou prinesiete fľašu dobrého pitia ako pozornosť hostiteľovi. :-)

Čaro dobrého nakladaného syra


V oboch našich receptoch hrá veľkú rolu kvalita surovín: čím chutnejší syr, olivy, paradajky apod. použijete, tým bude výsledok podarenejší. Hlavne medzi syrmi sú rozdiely naozaj značné.

Syr nechajte vždy odležať, aby ním prestúpili všetky požadované chute – päť dní väčšinou stačí. Ideálne je pohár umiestniť na nejaké chladnejšie miesto, napríklad do komory alebo do pivnice. Pokiaľ takú možnosť nemáte, potom odporúčam dať syry do chladničky a počkať si o trochu dlhšie. Pri izbovej teplote cez dvadsať stupňov je celý proces zbytočne rýchly a syry vám tak dlho nevydržia.

Nakladaná feta

Ingrediencie:

  • 600 g syra feta (prípadne syr balkánskeho typu)
  • 100 g sušených paradajok
  • 100 g zelených olív
  • 100 g čiernych olív
  • 1ks červená cibuľa
  • Kôra z jedného citróna (v bio kvalite by mal byť bez chemických postrekov)
  • 2 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • Vetvička hladkolistej petržlenovej vňate
  • Olivový olej
  • 3 strúčiky cesnaku

Feta má skvelé chuťové vlastnosti, ale tiež je drahšia a nie všade ju majú. Môžete ju nahradiť balkánskym syrom, len pozor, aby nebol príliš slaný. 

Ako na to:

  1. Syr nakrájame na kocky s veľkosťou približne 1,5 cm a pripravíme do väčšej misky.
  2. Pridáme nahrubo nasekanú petržlenovú vňať, olivy, sušené paradajky a nadrobno nasekaný cesnak.
  3. Do mixu nastrúhame citrónovú kôru, pridáme citrónovú šťavu a pár lyžíc olivového oleja.
  4. Všetko spolu dôkladne premiešame tak, aby kocky syra boli obalené kúskami petržlenu a ostatnými ingredienciami.
  5. Do dôkladne umytých a suchých pohárov najskôr dáme na tenké pásiky nakrájanú červenú cibuľu a potom ich plníme zmesou, ktorú máme pripravenú vedľa v miske. Každú vrstvu vždy prekladáme niekoľkými prúžkami cibule.
  6. Keď sú poháre takmer plné, tak ich zalejeme olivovým olejom. Nevyberajte výrazný olej, ale skôr nejaký jemnejší, aby potom nakladaná zmes nebola horká. Z pohárov sa pokúste dostať čo najviac vzduchových bublín, zavrite ich a môžete nechať pracovať.

Nakladaný hermelín

Tento recept je variáciou na klasický krčmový nakladaný hermelín. Na rozdiel od neho ale syr nepotrieme iba rozotretým cesnakom a neposypeme paprikou, ale pripravíme si na nakladanie vlastnú pastu z pečenej zeleniny. Budete na ňu potrebovať tyčový mixér.

Ingrediencie

Na pastu:

  • 2 červené papriky (lepšia je kapia, ale môže byť aj klasická „okrúhla“ paprika)
  • 1 hlavička cesnaku
  • ½ lyžičky sladkej papriky
  • ½ údenej papriky
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • Soľ
  • Čierne korenie

Do pohára:

  • 8 hermelínov (prípadne iný syr s ušľachtilou bielou plesňou na povrchu ako napríklad camembert alebo brie)
  • 1 chili paprička (voliteľné)
  • 2 červené cibule
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 1 vetvička tymianu
  • 8 bobkových listov
  • Celé čierne korenie
  • Nové korenie
  • Slnečnicový olej

Ako na to

Najskôr si pripravíme pastu z pečených paprík:

Hermelíny počas prípravy pasty necháme v chladničke, aby boli tuhé a lepšie sa s nimi pracovalo.

  1. Rúru nastavíme na funkciu horného grilu. Celé papriky a rozpolenú hlavičku cesnaku položíme na plech a pokvapkáme trochou olivového oleja. Počas pečenia pravidelne otáčame, pokiaľ nesčernie celý povrch papriky.  V medzičase si môžeme pripraviť korenie, bylinky a nakrájať cibuľu a chilli.
  2. Keď sú papriky na povrchu čierne, vyberieme ich z rúry a vložíme do mikroténového vrecka, kde ich necháme spariť a vychladnúť. Po vychladnutí z nich ľahko ošúpeme spálenú kožu, zbavíme stopky a semienok a dužina nám poslúži ako základ paprikovej pasty. Upečený cesnak nemusíme zdĺhavo čistiť, strúčiky sa dajú zo šupiek ľahko vytlačiť. Cesnak pečením stratí svoju štipľavosť a trochu zosladne, preto sa nebojte použiť celú hlavičku.
  3. Papriku a cesnak dáme do hlbokej misy, pridáme zvyšné ingrediencie a rozmixujeme tyčovým mixérom. Údená paprika nie je nutná, ale podporí chuť pečených paprík. Dochutíme soľou a čiernym korením. Pasta by mala mať hustejšiu konzistenciu, aby neskôr z hermelínu nevytekala von.
Výsledná pasta bude vyzerať takto

Potom sa pustíme do nakladania:

Poháre by mali byť perfektne čisté a suché, inak sa nám obsah začne čoskoro kaziť.

  1. Keď je pasta hotová, vyberieme hermelín z chladničky, prekrojíme ho pozdĺžne napol a potrieme ho zvnútra pastou. Potom k sebe obe polovice priklopíme.
  2. Podľa veľkosti pohára, v ktorom budeme syr nakladať, ho prekrojíme zvislo na menšie kúsky, na polovice alebo na štvrtiny. Je to aj praktické, keďže nie vždy má doma človek chuť dať si celý hermelín. :-) Tiež sa ľahšie je a pre návštevu ho môžete servírovať iba s vidličkou ako jednohubky. Na krájanie hermelínu je ideálne použiť nôž určený priamo na syry, menej sa naň lepí.
  3. Na dno pohára dáme na pásiky nakrájanú červenú cibuľu, pár guľôčok čierneho korenia a guľôčku nového korenia a bobkový list. Potom vkladáme kúsky hermelínu a ďalej vrstvíme bylinky, nakrájanú papričku, cibuľu a hermelín tak, aby pohár hral rôznymi farbami. Keď je obsah pohára približne dva centimetre pod hrdlom, všetko zalejeme slnečnicovým olejem, ktorý musí na povrchu tvoriť jednoliatu vrstvu. Pohár potom zatvoríme, poklepeme s ním o pracovnú dosku a pomocou nakláňania sa snažíme vyhnať všetky vzduchové bubliny.

Prajeme vám dobrú chuť!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články