Práve čítate

3 tipy na nepečené vianočné pečivo

6615  
Zdieľať: 

3 tipy na nepečené vianočné pečivo

Linecké, vanilkové rožteky a perníčky sú klasika, bez ktorej si asi nedokážeme predstaviť tie pravé Vianoce. Väčšinou ale túto našu obľúbenú trojicu dopĺňam ešte niečím nepečeným. Vianočným pečivom, ktoré nestojí veľa času a ani na prípravu nie je náročné.

20. 12. 2019 3 min. čítania Jana Duffková
3 tipy na nepečené vianočné pečivo

Keď sa púšťam do nepečených vianočných koláčikov, zámerne to nechávam až na poslednú chvíľu, pretože kúsky, ktoré nie sú z rúry, väčšinou ani nemajú takú veľkú trvanlivosť. Preto sa do príprav môžete bez výčitiek pustiť pokojne aj ráno na Štedrý deň. A je jedno, či je to zámer alebo za to môže predvianočný zhon. :-)

Čokoládové bonbóny s pistáciami

Tieto čokoládové bonbóny ma veľmi bavia! Stačia na ne totiž len 4 ingrediencie, a keď nepočítam čas chladenia, zaberú iba pár minút. Aj tak ale vyzerajú na stole krásne a u návštev žnú úspechy.

Ingrediencie:

  • 250 g kvalitnej horkej čokolády
  • 20 g masla
  • Karamelizované kondenzované mlieko
  • Nesolené pistácie

Postup:

  1. Do žiaruvzdornej misky nalámte čokoládu a pridajte k nej maslo. Všetko pomaly rozpusťte vo vodnom kúpeli. Stále miešajte a nenechajte zmes príliš ohriať, inak budú vaše výsledné bonbóny matné.
  2. Vrstvite všetko do silikónových formičiek – dno pokryte silnejšou vrstvou čokolády, do stredu položte kúsok karamelizovaného kondenzovaného mlieka a všetko opäť prekryte čokoládou.
  3. Na záver každý bonbón posypte nasekanými pistáciami a nechajte vychladnúť do stuhnutia.

Ak chcete bonbóny ešte troška ozvláštniť, môžete priamo do čokolády zamiešať nasekané orechy, kokos alebo kandizované ovocie.

Karamelizované kondenzované mlieko si môžete ľahko vyrobiť aj doma


Plechovku obyčajného sladeného kondenzovaného mlieka ponorte do hrnca s vodou, priveďte k varu a nechajte na sporáku prebublávať asi 2 hodiny. Sledujte, aby bol v hrnci stále dostatok vody. Po dovarení nechajte plechovku vychladnúť na izbovú teplotu a potom ju otvorte. Keď vychladnutý karamel vyšľaháte s troškou masla, získate navyše chutný krém na torty alebo na zlepovanie iných druhov pečiva.

Guľôčky s mandľami

Určite poznáte klasické rumové guľôčky a tie ma vlastne inšpirovali aj k tomuto receptu. S tým rozdielom, že toto je moja obľúbená „zero-waste“ verzia – využívam do guľôčok sladké pečivo, ktoré nám zostalo a je potrebné ho nejako využiť, aby sa nevyhodilo. Ja som ich pripravila z vianočného perníkového koláča, ale vy využite to, čo máte práve doma – môže to byť aj klasická bábovka alebo pokojne aj polámané pečivo, ktoré sa pri pečení nepodarilo. Potom je potrebné len upraviť množstvo „tekutých ingrediencií“ podľa vlastného úsudku, aby ste dosiahli správnu konzistenciu.

Ingrediencie (pre moje konkrétne guľôčky):

  • 400 g perníka (nebo podobné množství jiného pečiva; následně si upravte následující ingredience)
  • 130 g mascarpone alebo tvarohu vo vaničke
  • 20 ml rumu
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • Holandské kakao na obalenie
  • 1 lyžica škorice

Postup:

  1. Perník nadrobte najemno alebo ho nastrúhajte na strúhadle.
  2. Vmiešajte mascarpone, rum a vanilkový extrakt a rukami vypracujte hmotu, ktorá bude držať pohromade, ale bude sa mierne lepiť. V prípade potreby pridajte viac mascarpone alebo rumu.
  3. Každú guľôčku obaľte v kakau zmiešanom so škoricou a ozdobte mandľou.

Tip: Je lepšie, keď budete robiť maličké guľôčky. Tie sa totiž oveľa lepšie jedia.

Orechové stromčeky s kokosom

Nepečený variant vykrajovaného vianočného pečiva, ktorý je navyše bez múky, takže ním môžete pohostiť aj tých, čo sa vyhýbajú lepku. Budete potrebovať mandľovú múku. Tá sa dá kúpiť bežne v obchodoch, v predajniach so zdravou výživou alebo si ju môžete vyrobiť doma. Stačí, keď najemno pomeliete mandle – môžete použiť aj tie so šupkou. Najlepšie vám to pôjde v naozaj výkonnom mixéri.

Ingrediencie:

  • 200 g mandľovej múky + hrsť na podsypanie
  • 80 g múčkového cukru
  • 2 – 4 lyžice marhuľovej marmelády
  • Štipka škorice
  • Kokos na zdobenie

Postup:

  1. Mandľovú múku nasypte do misky spolu s cukrom a škoricou.
  2. Postupne zapracujte marmeládu tak, aby vzniklo hladké kompaktné cesto.
  3. Poprášte si pracovnú plochu mandľovou múkou a opatrne vyvaľkajte cesto na placku.
  4. Pomocou formičiek pripravte jednotlivé kúsky pečiva. Každý kúsok posypte strúhaným kokosom a jemne ho doň zatlačte.


Niekedy je múka hrubšie mletá a s cestom sa vtedy horšie pracuje. V takom prípade je jednoduchšie vyrobiť iné tvary, napríklad guľôčky.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články