Práve čítate

Čo pre mňa znamená, keď príde čas vytiahnuť sandáliky? Vytiahnuť do boja aj s nechtami na nohách!

4718  
Zdieľať: 

Čo pre mňa znamená, keď príde čas vytiahnuť sandáliky? Vytiahnuť do boja aj s nechtami na nohách!

O nechty na nohách sa starám priebežne celý rok. Sú ale takí, ktorí si na ne spomenú až s príchodom sandálovej sezóny. Niekedy potom bývam nepríjemne prekvapená, keď sa v električke pozriem k zemi a vidím, že veľa ľudí to jednoducho nerieši vôbec.

25. 5. 2022 4 min. čítania Linda Stárková
Čo pre mňa znamená, keď príde čas vytiahnuť sandáliky? Vytiahnuť do boja aj s nechtami na nohách!

Keď príde na pretras téma leto – sandále – nohy, počujem dosť často vyjadrenie „fuj”! Prakticky celý rok totiž nohy schovávame a ukážeme ich len na pár letných horúcich mesiacov. Pre veľa ľudí to potom neznamená radosť z krásnych pásikových topánok, ale naopak pocit hanby, že budú musieť ukázať nohy. Spolu s pokrivenými prstami a popraskanými pätami sú najviac v žiare reflektorov naše nechty.

Pedikúra to vyrieši za vás

Mať upravené nechty na nohách nie je len otázkou estetiky. Je to časť tela ako každá iná a aj pri nich by sme sa mali snažiť, aby boli v prvom rade zdravé.

Ja dosť často zvolím ten najjednoduchší spôsob – zájsť si na pedikúru. Síce ma to niečo stojí, získam ale približne hodinku relaxu a odchádzam s perfektne upravenými nechtami. Ako často na pedikúru chodiť? „Je to veľmi individuálne. Záleží na samotnom stave nôh a ako sa ona osoba o nohy stará. Obvyklá doba medzi návštevami pedikúry je 4 až 6 týždňov,“ vysvetlila mi pedikérka Viktorie Vinklerová. Tá robí takzvanú suchú, prístrojovú pedikúru, ktorá je mne osobne o dosť príjemnejšia. Nohy sa neodmáčajú a nepoužívajú sa ostré nástroje, len drobné brúsky a frézky, a preto sa hodí aj pre diabetikov a ľudí s problémami dolných končatín.

Prístrojová pedikúra umožňuje cielenejšiu úpravu nechtov. Môžem sa im venovať s väčšou presnosťou, čo sa hodí napríklad pri zarastajúcich alebo deformovaných nechtoch,“ popisuje výhody Vinklerová. Skúsená pedikérka vám navyše môže dať veľa tipov a odporúčaní na domácu starostlivosť medzi návštevami. Nakoniec sa ešte priznám, že moje lakovacie schopnosti za veľa nestoja a keď sa nad tým doma hrbím, väčšinou sa preklínam. V salóne mám zdravie aj krásu vybavené naraz.

Ing. Viktorie Vinklerová, PhD. – Členka Českej podiatrickej spoločnosti z.s., ktorá združuje odborníkov z radov lekárov, fyzioterapeutov, pedikérov, protetikov aj obuvníkov. Špecializuje sa na prístrojovú, medicinálnu pedikúru a komplexný prístup k zdravým nohám aj nechtom. Momentálne pôsobí v pražskom salóne CUT & DRY MARINO Beauty Salon.

Doma to zvládnete tiež, len to chce trpezlivosť

Nie vždy je ale na pedikúru čas a mám dokonca pár priateľov, ktorým je predstava odovzdania nôh do starostlivosti cudziemu človeku vyslovene nepríjemná. Aj ja občas dostanem chuť urobiť si domáci kúpeľ, nahodiť masku na tvár aj vlasy a urobiť si pedikúru doma.

Začínam namočením nôh do teplého kúpeľa, kam pridávam pár kvapiek tea tree oleja. To je skvelá prevencia plesňových ochorení a navyše krásne vonia. Potom je dôležité nohy starostlivo osušiť aj medzi prstami. Na strihanie používam klieštiky, s ktorými sa mi na pevnejších nechtoch nôh pracuje lepšie ako s nožničkami. Pedikérka ale odporúča nechať aj klieštiky ležať ľadom. „Odporučila by som skracovať nechty najlepšie papierovým pilníkom, nie nožničkami alebo kliešťami. Pri skracovaní nechtov kopírujte tvar lôžka nechtu a okraje ľahko zabrúste, aby nevznikali ostré hrany.“ Veľa ľudí si totiž necht nevie zastrihnúť rovno a koleduje si tak o zarastanie nechtov. „Často vídam, ako si ľudia nechty na strane vystrihujú, pretože inak sú bolestivé, ale práve to spôsobuje ďalšie problémy.

jak si správně zastřihovat nehty

Zarastanie tiež môže byť spôsobené príliš tesnou alebo nevhodnou obuvou. Neobjednávajte z internetu pochybné rýchle riešenia a vyrazte buď hneď za pedikérkou, alebo v pokročilejších prípadoch za podológom. „Čím skôr sa problém začne riešiť, tým skôr sa ho človek zbaví. Chirurgické riešenie je riešenie veľmi krátkodobé a neodporúča sa,“ vysvetľuje Vinklerová. „Odborník vám hlavne môže vysvetliť, ako zabrániť opakovanému zarastaniu presne podľa príčiny vášho problému.

Strašiak menom pleseň

Nezdravo vyzerajúci necht, zápach, svrbenie a diskolorácia (zmena farby nechtu) môžu byť spôsobené ako plesňou, tak aj baktériou. Také nechty vám na pedikúre nemôžu z hygienických dôvodov ošetriť a musíte teda najskôr pleseň vyliečiť.

  • Začnite s liečbou čo najskôr: začínajúcej mykózy sa zbavíte celkom ľahko, v pokročilom štádiu je to už horšie
  • Plesni robí dobre teplo a vlhko: nechajte nohy dýchať a po sprchovaní ich dôkladne osušte aj medzi prstami
  • Poraďte sa v lekárni: väčšinou sa s týmto ochorením zvládnete porátať pomocou voľne predajných antimykotík, používajte ich ale dôsledne podľa návodu
  • Pozor na prenos: dbajte na to, aby sa vám pleseň doma nerozniesla. Vinníkom môžu byť spoločné uteráky alebo koberčeky v kúpeľni
  • Myslite aj na obuv: je vhodné denne ošetrovať obuv antibakteriálnym a antimykotickým sprejom

Lakovať, alebo nelakovať?

Posledný krok, keď už mám nechty pekne upravené, je lakovanie.

Keď už idem na pedikúru, alebo sa mi podarí nechty urobiť pekne doma, väčšinou si vyberiem iba priehľadný lak. Mám totiž radosť, ako pekne čisto a upravene nechty vyzerajú a príde mi škoda to skrývať. Farebným lakom sa tiež trochu vyhýbam odvtedy, čo mi pigmenty necht zafarbili a ocitla som sa v kruhu neustáleho lakovania a schovávania nechtu pod ďalšou farbou. „Takto zafarbené nechty je možné jemne zbrúsiť penovým pilníkom, pri tenkých nechtoch je ale lepšie nechať ich odrásť. Existujú aj bieliace laky, ktoré necht vybielia opticky.” Ak nechcete skončiť ako ja, použite vždy podkladový lak. Ani pri lakovaní však nejde len o krásu. „Mäkké nechty môžete spevniť pomocou špeciálnych lakov. Ak sa zase niekomu nechty štiepia, môžu mu pomôcť výživné laky. Štiepenie ale môže mať rôzne príčiny a len po osobnej konzultácii dokážem povedať, čo presne by pomohlo.“ Pedikérka mi tiež vyvrátila mýtus, že pod lakom nemôže necht dýchať. Zdravému nechtu lak určite nevadí a môže dokonca chrániť pred vonkajšími vplyvmi.

No a pretože my, dievčatá, chceme robiť parádu a ja chcem článok plný zarastených nechtov a plesní zakončiť pozitívne, prezradila mi pani Vinklerová nasledovnú predpoveď trendov. „Dlhodobo sú u nás obľúbené laky v odtieňoch červenej a ružovej. V móde vraj tento rok budú podobné farby ako minulé leto – biela, žltá, zelená, modrá,” hovorí pedikérka.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články