Práve čítate

Len čo vykukne slniečko, trápia ma pigmentové škvrny. Čo s tým robím?

10032  
Zdieľať: 

Len čo vykukne slniečko, trápia ma pigmentové škvrny. Čo s tým robím?

Milujem, keď po zime zase začne hriať slniečko, ale moja pleť so mnou nadšenie tak úplne nezdieľa. Rýchlo sa na nej objavujú fliačiky, o ktoré nestojím. Aby som sa im vyhla, snažím sa dodržiavať prevenciu a už som si odskúšala postup, ako tento problém zmierniť.

16. 5. 2022 4 min. čítania Anna Gach
Len čo vykukne slniečko, trápia ma pigmentové škvrny. Čo s tým robím?

Prvýkrát som si túto strakatú zmenu farby tváre všimla po návrate z dovolenky, ktorá prekvapivo nebola pri mori, ale len pár kilometrov od domova. A vlastne som bola presvedčená, že keď sa to len tak objavilo, samo to zase zmizne. Ale opak bol pravdou. Nielenže škvrny nezmizli, ale počas leta pribudli. A tak som začala hľadať a zisťovať, čo s tým môžem robiť. A ako to tak býva, narazila som na internete na obrovskú zmes odporúčaní, od domácich prírodných mastičiek  po dermatologickú liečbu.

Najskôr som si zašla k lekárovi na hormonálne testy, pretože ako som sa dozvedela, farebné zmeny pokožky môžu signalizovať napríklad problém so štítnou žľazou. V mojom prípade sa našťastie nič nepreukázalo a všetko nasvedčovalo tomu, že to bude „len“ dermatologický problém. Ak škvrny riešite tiež, určite je fajn zájsť si na kontrolu. Na hormonálne príčiny sú totiž kadejaké prírodné krémy krátke.

Ako spoznať pigmentové škvrny?

Najčastejšie sa tvoria na čele, lícach a okolo úst. Okrem nepravidelných škvŕn môžu mať tiež túto podobu:

  • Pehy – najčastejšie sa vyskytujú u ľudí so svetlou pleťou a blond alebo ryšavými vlasmi.
  • Chloazma (melazma) – nepravidelné, hnedé sfarbenie na tvári, hlavne na čele, lícach a nad hornou perou. Tento problém postihuje hlavne ženy v plodnom veku a je jednou z foriem hormonálnych zmien.
  • Pozápalové sfarbenie – objavuje sa na mieste zápalu, napr. akné, alergická reakcia apod. Častejšie ho mávajú ľudia s tmavou pleťou.

Pomohli mi osvedčené krémy aj domáca kozmetika

Keďže sú moje škvrny čisto dermatologickou záležitosťou, bolo mi odporučené používať rôzne krémy a masky. A niektoré z nich sa dajú ľahko vyrobiť aj doma z dostupných surovín. Ich úlohou je zosvetliť a vyčistiť pleť.

Moju rutinnú starostlivosť o pleť začínam vždy dôkladným čistením. Odlíčim sa (používam olejový odličovač) a potom si umyjem tvár penou alebo gélom na to určeným. Nakoniec prichádza na rad hydratácia pleti vhodnou kozmetikou, ktorú mi pomohla vybrať a konzultovala kozmetička.

Najviac ma prekvapilo, keď mi kozmetička poradila zaradiť do každodennej a celoročnej starostlivosti o tvár sérum s vysokou koncentráciou vitamínu C a SPF 50 s vysokou ochranou proti UVA. Vysvetlila mi, že SPF chráni pokožku pred UVB žiarením, teda slnečným žiarením, ktoré opaľuje. Oveľa dôležitejšia je ale ochrana proti druhému typu žiarenia, teda proti UVA, označenému indikátorom PPD. To platí hlavne pre tých z nás, kto máme problémy s pleťou.

Čo je UVA? Tento typ žiarenia je s nami celoročne, má najdlhšiu vlnovú dĺžku a môže zasiahnuť dermis. Práve UVA môže za to, že naša pokožka predčasne starne. Je potrebné sa pred ním chrániť. Slnko vychádza a ovplyvňuje našu pokožku každý deň, bez ohľadu na ročné obdobie. 

Krém s filtrom som kedysi používala len v lete – na dovolenke alebo v dňoch, kedy viac svietilo slniečko. Teraz už ho používam celoročne a vždy dbám na to, aby mal dostatočne vysoké PPD, aspoň 32.

Čo by mal obsahovať krém vhodný na prevenciu škvŕn?

Osobne verím osvedčeným a renomovaným značkám. Vždy venujem špeciálnu pozornosť zloženiu, ktoré by mal mať:

  • kyselinu mliečnu
  • retinol
  • kyselinu alfa-lipoovú
  • kyselinu askorbovú
  • kyselinu azelaovú
  • vitamín C
  • arbutín

Navyše som sa zamerala na vyskúšané domáce recepty. Predovšetkým v lete mi masky z prírodných ingrediencií pomáhajú starať sa o pleť, rozjasňujú ju a dodávajú jej šmrnc.

krem na przebarwienia

Čistiaca sila jedlej sódy

Na prípravu masky mi stačia dve ingrediencie: 1 diel minerálnej vody, 1 diel jedlej sódy. Jednoducho zmiešať ich v pomere 1: 1. Túto zmes aplikujem ako masku a na tvári ju nechávam pôsobiť 5 – 10 minút.

Sila uhorky

Uhorka dobre funguje nielen v šaláte, ale aj na pokožke. Stačí ju nastrúhať, zmiešať s pár kvapkami citrónovej šťavy a naniesť na tvár. Po 15 minútach všetko ľahko utriem a opláchnem pleť vodou.

Kúzelný avokádový olej

Avokádový olej mi odporučila sestra. Dá sa totiž využívať aj na kozmetické účely – má zosvetľujúci a spevňujúci účinok. Na navlhčenú pokožku nanesiem pár kvapiek oleja a jemne vmasírujem. Odporúčam olej nariedim trochou vody, vďaka ktorej sa vám bude lepšie rozotierať aj vstrebávať.

Čo keď prírodné prostriedky nezaberajú?

Presne na to som sa pýtala aj ja svojej dermatologičky.

Vlastne som sa nedozvedela, a ani vám asi neprezradím, nič prekvapivé. Také problémy totiž vyžadujú individuálnu konzultáciu. Samozrejme dnes existujú profesionálne riešenia, ako je napríklad odstránenie zafarbenia laserom. V tomto prípade by mala byť urobená séria ošetrení, aby to malo efekt, takže je určite dôležité vopred podstúpiť konzultáciu a vylúčiť vážnejšie zdravotné príčiny tvorby pigmentových škvŕn.

V prípade dermatologického pôvodu škvŕn je laser celkom účinný, ja som ho ale neabsolvovala. Dermatologičku som navštívila v lete, kedy som mala pleť trochu opálenú a to je kontraindikácia zákroku. Po prvých sedeniach laseroterapie navyše škvrny stmavnú, a aby mala metóda zmysel, je potrebné spraviť celú sériu ošetrení, čo ma odradilo, aj keď mi ho veľa ľudí odporúčalo.

Zostala som verná domácim metódam a profylaxii a zatiaľ môžem povedať, že pigmentové škvrny sú len spomienkou.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články