Práve čítate

Na fyzičku posilňovňa, proti vráskam joga! Vyskúšala som špeciálne cvičenie tváre

3255  
Zdieľať: 

Na fyzičku posilňovňa, proti vráskam joga! Vyskúšala som špeciálne cvičenie tváre

Tipů a rad, jak udržet mladou a krásnou pleť, je všude plno. Moji pozornost upoutala takzvaná face yoga, speciální cvičení obličeje. Není to žádný zázrak na počkání, dovede ale napravit i nedostatky, které se už projevily. Proto jsem cvikům, které se dají dělat klidně večer u televize, absolutně propadla.

6. 4. 2022 3 min. čítania Juliána Šoleová
Na fyzičku posilňovňa, proti vráskam joga! Vyskúšala som špeciálne cvičenie tváre

Som milovníčkou cvičenia a jogy, takže tvárová joga ma hneď zaujala. A to som zo začiatku ani nemala tušenie, že vďaka nej sa mi podarí nielen udržať si sviežu pleť, ale aj tvár poslať trochu naspäť v čase a napraviť niektoré nedokonalosti. Kto by to nechcel, že?

Ako to funguje?

Na tvári je veľké množstvo malých svalov a každý z nich sa dá vycvičiť rovnako, ako cvičíme a tvarujeme napríklad biceps.

Pravidelne posilňovaný sval je pevný a pokožka na ňom napnutá. Človek tak pôsobí mlado a sviežo. Na rozdiel od séra alebo zázračných mastičiek na pleť je skvelé, že aj ochabnutý sval sa ešte stále dá vytrénovať. Kým krém proti vráskam je potrebné začať používať tak v dvadsaťpätke, aby zaúčinkoval, na tvárovú jogu nie je nikdy neskoro.

Čo na svaly tváre pôsobí a čo ich ovplyvňuje? Okrem prirodzeného úbytku niektorých látok (s ktorými skôr bojujú práve tie kozmetické prípravky) je to hlavne gravitácia a naše zvyky alebo skôr zlozvyky. Každé mračenie, “ksichtenie” a výrazy sa na vás podpíšu. Viete ale, že tiež záleží aj na tom, na ktorej strane častejšie žujete jedlo alebo žuvačky?

Žuvanie výhradne na jednej strane tváre.
Vytrénujete tak sval napríklad na pravej strane tváre, pričom ľavý kútik naopak ochabne a časom bude jeden vyššie posadený ako druhý.

Časté spanie na jednom boku.
Podporí vplyv gravitácie a jedno obočie po čase začne výraznejšie padať k zemi v porovnaní s druhým, ktoré zostane vyššie
.

Základy, ktorých sa držím

Správne cvičenie tvárovej jogy môže pomôcť, aby sa vaše kútiky aj obočie vyrovnali na rovnakú úroveň. Tak ako pri akomkoľvek inom cvičení sa ale musia dodržať dve dôležité veci.

1. Hlavne to robiť správne

Rovnako ako pri cvičení iných svalov, aj pri tvárovej joge sú rôzne cviky určené na rôzne potreby. Vzhľadom k delikátnosti tváre je potrebné cvičiť presne, aby sa zapojili tie správne svaly. Je preto lepšie sa najskôr párkrát stretnúť s odborníkom, ktorý vám poradí. Ako som to urobila ja. Potom už som si sama naštudovala on-line videá s ďalšími tipmi – na internete som ich našla veľa. Môžete skúsiť hneď začať podľa on-line návodov, potom ale nebudete mať úplnú istotu, že cvičíte správne.

2. Bez pravidelnosti nie sú koláče

Nie je toto tá najotravnejšia vec na každom cvičení? Skôr ako dlhé opakovania raz za čas je dôležité cvičiť pravidelne a často. Brušné svaly sa tiež nevyrysujú, keď skočíte do posilky raz za dva mesiace. Najlepšie je vybrať si 3 až 5 cvikov podľa toho, k akému výsledku sa chcete dopracovať a tie pravidelne opakovať. Za pár týždňov ich môžete obmeniť. Počet opakovaní je väčšinou určený a samozrejme čím častejšie, tým lepšie. Ja som prvé výsledky videla približne za mesiac.

Chcete vyskúšať tvárovú jógu aj vy? Máme pre vás 3 tipy, koho sledovať:

  • Emma Tekelyová – známa spisovateľka a moderátorka je priekopníčkou tvárovej gymnastiky na Slovensku. Na youtube nájdete jej videá s tvárovou gymnastikou a vydala tiež knižku s DVD Tvárová gymnastika – Tajomstvo mojej tváre
  • Zuzana Ondrisová – lektorka a školiteľka tvárovej jogy. Na internete nájdete jej online video kurzy, ktoré v priaznivých časoch robí aj naživo. Sama aj školí lektorky tvárovej jogy. Sledovať ju môžete na Facebooku na profile @tvarovajoga.
  • Iveta Štecová – takisto lektorka a školiteľka tvárovej jogy. Na svojom profile @ivetkastecova FaceFit-tvárová gymnastika pravidelne zverejňuje videá a tipy, ako pomocou cvičenia posilniť svoje tvárové svaly a dopracovať sa k napnutej a sviežej pleti.

3 tipy na cviky na začiatok

Skúsim popísať tri cviky, ktoré robím najčastejšie. Proti mimickým vráskam okolo úst, proti vráskam na čele a v okolí očí a proti ochabnutej pokožke na krku.

nevoid face yoga

1. Proti mimickým vráskam okolo úst

Našpúľte pery, ako keby ste posielali bozk. Pozíciu držte a pritom sa pokúste usmiať. Vydržte 30 sekúnd a uvoľnite, opakujte 3x.

2. Proti vráskam okolo očí a na čele

Roztiahnite prostredník a ukazovák na každej ruke do písmena V. Prostredníky pritlačte k vnútornému a ukazováky k vonkajšiemu koncu obočia. Zdvihnite pohľad k stropu a prižmúrte spodné viečka. V podstate ich tlačte takisto smerom nahor. Uvoľnite a opakujte 6x.

3. Proti ochabnutej pokožke na krku

Zakloňte hlavu, pozrite sa k stropu a natiahnite čo najviac krk. Našpúľte pery, vydržte 30 sekúnd a opakujte 3x.

Keď tomu raz prídete na korienok, nebude vám robiť problém pravidelne venovať tvárovej joge pár minút času. Fajn je tiež urobiť si fotku na začiatku a potom po 30 dňoch pravidelného cvičenia. Tvár sa totiž bude postupne meniť a najväčší rozdiel uvidíte práve na obrázku. To je potom super motivácia k pokračovaniu! A moja posledná rada na záver: vždy zlaďte pohyb s dychom a hurá do toho!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články