Práve čítate

Čo ma v zime drží nad vodou, keď neoslavujem Vianoce

3247  
Zdieľať: 

Čo ma v zime drží nad vodou, keď neoslavujem Vianoce

Bez Vianoc sa môže zima zdať nekonečná a extra protivná. Nemusí to ale byť také strašné.

16. 11. 2019 5 min. čítania Marie Háková
Čo ma v zime drží nad vodou, keď neoslavujem Vianoce

Vianoce sú v roku umiestnené strategicky: keď sa skončí leto a tá hrejivá, milá časť jesene, človek začne sústreďovať svoju energiu na nastávajúce sviatky a má sa na čo tešiť. Potom príde január, to sú nové začiatky, február je krátky, ubehne rýchlo, a marec, to je predsa skoro jar. Decembrové Vianoce sú perfektný záchytný bod.

Ja ho nemám. Nič proti sviatkom, len posledných pár rokov pre mňa nemajú tú silu, a viem, že v tom nie som sama. Pokiaľ už ste dospelí, ale ešte nemáte deti, alebo už sú deti dávno von z hniezda, nejako prirodzene príde to, že Vianoce už nie sú udalosťou, na ktorú človek túžobne čaká celé to pochmúrne novembrové a decembrové obdobie.

Dá sa to celé prekonať aj bez náhrady a niekoľko mesiacov stráviť povzdychmi „nech už je jar a leto!“ ale ja sa nejako nechcem pol roka života tešiť na niečo, čo bude až niekedy. Pokiaľ to máte podobne, poďme sa navzájom inšpirovať k zime, ktorú si užijeme a nie iba prežijeme. :-)

Ilustračné foto

Náhradný program na vianočné voľno

Štátny sviatok v kalendári jednoducho je, či už ho chcete osláviť tradične, moderne alebo vôbec. Voľno máme všetci. Ja si ho užívam – a teším sa naň ako na takú malú, doma strávenú dovolenku presne podľa seba, kedy po mne nikto, ale fakt nikto vôbec nič nechce. Je to paráda. V najlepšom prípade mám voľno až do Nového roku a je to ešte lepšie ako vianočné prázdniny v škole (pretože teraz už si môžem robiť, čo chcem).

Tipy na aktivity: filmový maratón obľúbeného alebo úplne náhodného žánru (jeden rok sme napríklad s mužom pozerali hudobné filmy), čítanie tých najobľúbenejších kníh alebo dočítanie kopy, na ktorú cez rok neostáva čas, výlety po okolí (hlavne v posledných rokoch, kedy je celkom teplo, sú veľmi príjemné) alebo prosto sladké nič-ne-ro-be-nie, ako keď poriadny víkend vynásobíte desiatimi. Alebo čokoľvek iné, čo vás teší, ale nemáte na to počas roka priestor: aby boli Vianoce skrátka špeciálne.

Niečo také môže byť pekným svetielkom na konci novembrového tunela, čo myslíte?

Štedrý deň vôbec nemusí byť tradičný


Pokiaľ to pre vás momentálne nemá to čaro, prečo to lámať. Ak máte niekoľko ďalších podobne naladených priateľov, je vážne milé sa na Štedrý deň stretnúť: vo väčších mestách nájdete otvorené podniky (my máme obľúbenú kaviareň, kde v ten deň obsluhuje len pán majiteľ; myslíme si, že Vianoce tiež neoslavuje, pretože vyzerá dosť spokojne), ale vždy je tu obývačka niekoho z vás alebo pekné miesto na prechádzku. A to stretnutie nemusí mať s Vianocami spoločné vôbec nič, ale verte mi – auru niečoho výnimočného dostane aj tou náladou všade okolo.

Aj vianočný čas, ktorý neoslavujeme, je priestorom na „upokojenie sa“

Vianočné sviatky sú vo svojej tradícii vlastne celkom meditatívne a veľmi kľudné. Príroda sa ukľudňuje, hodí sa ju napodobniť. Keď už máme to voľno, máme tiež priestor spomaliť, zamyslieť sa, prebrať si svoje záležitosti a tak. Napriek aktivitám vyššie je naozaj príjemné ich takto poňať – či už do kostola chodíte, alebo nie.

Ilustračné foto

Možno vás nijako špeciálne nedrží nad vodou predstava Vianoc, ale stále môžete vianočný čas využiť na to, aby ste „reštartovali“; a s tým ubehne zvyšok zimy oveľa ľahšie, verte mi. Poriadok v hlave dokáže divy s náladou aj kondíciou minimálne na nejaký čas.

Okrem meditácie, rekapitulácie uplynulého roku, spriadania nových plánov alebo len tak plynutia myšlienok je tu ešte jedna vec – naozaj dôkladné upratanie. Ak patríte medzi tých, koho čistý a usporiadaný domov nabíja, skúste zimné obdobie venovať práve tomu, a venovať sa tento rok aj zákutiam (bytu či mysle), ktoré inak preskakujete.

Tip, ako si užiť adventné obdobie

Tip, ako si užiť adventné obdobie

Jana sa podelila o skvelé tipy na každodennú malú aktivitu, ktorá ju naladí na Vianoce. A pretože nejde iba o koledy a darčeky, možno sa inšpirujete aj vy.

Nakuknite

Než ako sa vzpierať zime, radšej jej podľahnúť a využiť ju

Čo, čo?

Či už chceme, alebo nie, ľudské telo reaguje na to, čo sa práve okolo deje. A keď sa tomu veľmi nepriečime, je existencia taká… jednoduchšia.

Obdobie niekedy od zmeny času je celé také spavé a kľudné. Človek sa buď môže hnevať, že nemá tú letnú energiu, alebo sa prestať vzpierať a plynúť s prúdom toho, čo je. Viac spať – keď si to telo pýta, pravdepodobne mu to prospeje (vypnúť telku a ísť si ľahnúť skôr nezafunguje prvý deň, ale keď si človek zvykne, je to neskutočne príjemné). Jesť podľa zimy – teplé polievky, koreňovú zeleninu, jedlo dochutené hrejivým korením. Zababušiť sa do poriadneho šálu a čiapky, mať teplú bundu alebo kabát, hrubé ponožky, a nesnažiť sa byť stále frajerka v teniskách a bundičke. Skrátka, nesnažiť sa to pretlačiť.

Ilustračné foto

Čínska tradícia hovorí, že každé obdobie má svoju „qi“ (energiu) a kto ide proti nej, ten si do toho nasledujúceho obdobia prinesie akurát nepohodu na tele aj na duši. Ono to znie trochu ezo, ale aj naši predkovia tak fungovali, a možno to bude príjemnejšie aj vám. A jarná únava potom možno bude menšia, pretože sa človek vyspí skoro ako ten medveď. :-)

Na jar a leto sa jednoducho stále teším (netešiť sa nejde, nie? :-)), ale snažím sa vychutnať si to, čo je pred tým. Chce to len prekódovať si tú zimnú nechuť, čo má tak veľa z nás v hlave.

Proti zimnej depresii

Proti zimnej depresii

Dánovia na to majú celý koncept: hygge. Domácu pohodu plnú svetielok a príjemných vecí. Zima je naraz príjemným obdobím.

Čítať viac

Leto má svoje aktivity – prečo by ich nemohla mať aj zima?

„Leto milujem, pretože môžem plávať, som dlho do noci vonku na terase (pivnej alebo so  záhradou?), chodím na výlety…“ Doplňte si podľa seba. Veci, čo sa dajú robiť špecificky v lete, sú lákavé. Prirodzene.

Pokiaľ vás leto nabíja práve tým, že ponúka niečo špeciálne, skúste to hacknúť a nájsť si niečo, čo sa dá robiť pre zmenu len v zime, alebo je v tomto období tak nejako príjemnejšie. Možno to bude chvíľku trvať. Celkom závidím ľuďom, čo radi chodia na lyže alebo bežky, hneď majú niečo, čo im v zime robí radosť a drží ich nad vodou. (Ja sa lyží bojím, čo už.) Alebo kľudne háčkujte, začítajte sa do obľúbených kníh svojho detstva alebo sa pusťte do kuchárskych experimentov, na ktoré nie je čas po zvyšok roku. Niekto sa napríklad v zime púšťa do dôkladného upratovania.

Ideálne na zimu: bežky

Ideálne na zimu: bežky

Ak vás nebaví jazdiť hore a dole po kopci, ale vlastne by ste radi robili zimnú aktivitu v prírode, dajte šancu bežkám! Stačí vám iba základná výbava, a naučiť sa bežkovať nie je ťažké.

Čítať viac

Fyzické aktivity majú výhodu – nabíjajú nás endorfínmi, takže sme po chemickej stránke naozaj šťastnejší. Tak som sa napríklad rozhodla, že zima je to obdobie, kedy budem chodiť na stenu.

Pred Vianocami aj po nich sa je jednoducho na čo tešiť a čo si užívať, aj keď nie ste práve dvakrát vianočný typ. Prajem vám, aby ste si zimné obdobie vychutnali, ako to len ide!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články