Práve čítate

Peniaze alebo poukazy ako darček? Kľudne, ale originálne!

2814  
Zdieľať: 

Peniaze alebo poukazy ako darček? Kľudne, ale originálne!

Ak sa tento rok chystáte zabaliť pod stromček peniaze alebo poukazy, zabudnite na obálky. Máme pre vás tri tipy na originálne balenie vrátane fotopostupu.

28. 11. 2020 3 min. čítania DIY česky
Peniaze alebo poukazy ako darček? Kľudne, ale originálne!

Ak už nemáte inšpiráciu, čo darovať na Vianoce, alebo možno viete, že si dotyčný šetrí na niečo veľké a urobia mu tak najväčšiu radosť financie, určite sa vám budú hodiť moje tipy na to, ako darovať peniaze originálne. Niektoré z týchto tipov môžete využiť aj v prípade, kedy budú darčekom poukazy, alebo nejaké vstupenky.

Čo viem z okolia, tak veľa ľudí často berie darček vo forme peňazí alebo poukazov za neosobný alebo bez nápadu, ale keď už sa niekto pohrá so spôsobom balenia, naraz všetko dostane úplne iný rozmer.

Všetky tieto tri návody môžete využiť celoročne a je jedno, či sú Vianoce, oslavujete narodeniny alebo idete napríklad na svadbu. Vždy len stačí darček ozdobiť podľa danej príležitosti, alebo účelu, na čo majú peniaze poslúžiť.

Zrecyklujte krabičku od vrecoviek

Využiť krabičku od vreckoviek je naozaj efektné. Nech už chcete venovať akúkoľvek čiastku, najlepšie bude použiť väčšie množstvo bankoviek nižšej hodnoty, aby to malo ten správny efekt. Krabička sa obdarovanému bude hodiť aj neskôr –  ako pokladnička na šetrenie peňazí.

Budete potrebovať:

  • Papierovú krabičku od vreckoviek (ideálne v tvare kocky)
  • Nožnice
  • Obojstrannú lepiacu pásku
  • Farebné papiere (3 vo veľkosti A4), prípadne baliaci papier
  • Ozdoby (papierové, kúsky látky, stuhy, drevené…)
  • Washi pásku
  • Lepidlo na savé materiály

vianoce

Postup:

  1. Najskôr si odmerajte krabičku a nastrihajte z farebného alebo baliaceho papiera kúsky vo veľkosti stien krabičky. Ja som sa rozhodla dozdobiť krabičku kúskami látky, takže som si z nej ešte vystrihla o centimeter menšie štvorce, ako sú steny krabičky.
  2. Z otvoru krabičky odlepte plastovú fóliu. Do vrchného dielu farebného papiera vyrežte otvor v tvare obdĺžnika, ktorý bude o niečo väčší ako najväčšia bankovka, ktorú budete chcieť do krabičky vložiť.
  3. Všetky papierové štvorce prilepte pomocou obojstrannej pásky ku krabičke a na ne potom lepidlom kúsky látky.
  4. Nakoniec ešte dozdobte po obvode washi páskou.
  5. Z papiera si vystrihnite tvar podľa obrázku vyššie, bude slúžiť ako zarážka. Je dôležité, aby vrchná časť bola o niečo širšia, ako je vyrezaný otvor a spodná časť približne v šírke bankovky.
  6. Potom k zarážke postupne za seba prilepte washi páskou bankovky. Zarážku môžete dozdobiť napríklad šípkami, ktoré napovedia, ako z krabičky vytiahnuť darček.

    Washi pásky sa nebojte

    Washi pásky sú dekoračné pásky, pôvodne z Japonska, z ryžového papiera. Sú menej lepivé ako klasická izolepa, takže sa dajú ľahko odlepiť a nepoškodia bankovky.

  7. Keď budete mať bankovky prilepené, môžete ich voľným koncom vsunúť do krabičky. Vďaka zarážke z papiera pôjdu zase ľahko vybrať.

Pohárov nie je nikdy dosť

Šetrí váš budúci obdarovaný na kávovar alebo napríklad na dovolenku pri mori? Vyrobte mu tematický pohár. Na jeho dno môžete nasypať zrnká kávy, piesok, alebo iné drobnosti súvisiace s tým, na čo majú peniaze poslúžiť.

Budete potrebovať:

  • Pohár s uzáverom
  • 1-2 hrste zrnkovej kávy
  • Kúsok výkresu (bieleho alebo farebného)
  • Nožnice
  • Dierkovačku
  • Fixku
  • Stuhu
  • Ozdoby (napríklad pečiatky, samolepky, dekoračné pásky…)

vianoce

Postup:

  1. Najskôr si pripravte menovku – vystrihnite z výkresu obdĺžnik a zostrihnite na jednej z kratších strán rohy. Potom precvaknite dierkovačkou.
  2. Na menovku napíšte napríklad to, na čo peniaze venujete, prípadne nejaké prianie či milý odkaz. Dozdobte pečiatkami alebo ďalšími ozdobami podľa vlastnej fantázie.
  3. Spodnú časť pohára naplňte kávovými zrnkami. Bankovky zmotajte do ruličky a zaviažte stužkou. Potom už len stačí umiestniť  ju do pohára, zatvoriť a priviazať menovku.

Ďalšie nápady

Podobne môžete využiť poukážky, napríklad do obľúbenej kaviarne. Alebo namiesto kávových zŕn môžete vybrať iný tematický základ (napr. dekoračný piesok, kamienky, mušličky…), ktorý napovie, na čo peniaze darujete.

Darujte peniaze ako obraz

Darovať peniaze vo forme obrazu ma vážne baví. Má to možno len jednu nevýhodu (ak sa to za nevýhodu dá považovať). Obdarovanému sa často výtvor tak páči, že ho nakoniec ani nerozoberie a vystaví si obraz vrátane peňazí. Má to potom vlastne ako sporenie v umení. :-)

Budete potrebovať:

  • Rám na fotografie (veľkosť A4)
  • Biely papier (A4)
  • Nožnice
  • Odlamovací nôž
  • Farebné papiere
  • Tuhé lepidlo
  • Fixky

vianoce

Postup:

  1. Do papiera vyrežte siluetu mapy sveta (alebo iného motívu, ktorý je pre obdarovaného tematicky vhodný).
  2. Vrchnú stranu dozdobte podľa témy, napríklad drobnými cestovateľskými motívmi, ktoré nakreslíte priamo na papier, alebo vystrihnete z farebných papierov a nalepíte ako koláž.
  3. Keď máte dekoráciu hotovú, rozmiestnite na zadnú podkladovú stranu rámčeka bankovky, aby boli viditeľné vo výrezoch v bielom papieri. Potom priložte ozdobený papier, prekryte fóliou a vrchným rámčekom.
  4. Skontrolujte, či sú bankovky na správnom mieste a zacvaknite zobáčiky na zadnej strane rámu.

Ďalšie tipy na balenie darčekov nielen na Vianoce nájdete aj na našom blogu DIYčesky.cz.

Darčeky pre všetkých, ktorých máte radi

Darčeky pre všetkých, ktorých máte radi

Vyberte darčeky, ktoré potešia milovníkov dizajnu, technických vychytávok aj leňošenia.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články