Práve čítate

Návod na výrobu nahrievacieho vankúšika. Pomáha na menštruačné bolesti aj stuhnutý chrbát

6472  
Zdieľať: 

Návod na výrobu nahrievacieho vankúšika. Pomáha na menštruačné bolesti aj stuhnutý chrbát

Studené nohy, boľavé kĺby, menštruačné bolesti alebo zablokovaný chrbát - na to všetko sa odporúča aplikovať suché teplo, napríklad nahrievacou poduškou. Samozrejme si ju môžete kúpiť v obchode, ale jej výroba je naozaj jednoduchá a zvládnu ju aj krajčírky začiatočníčky. Pre mňa to je aj skvelá príležitosť, ako zužitkovať zvyšky látok.

2. 2. 2023 2 min. čítania DIY česky
Návod na výrobu nahrievacieho vankúšika. Pomáha na menštruačné bolesti aj stuhnutý chrbát

Čo budete potrebovať?

  • Šijací stroj alebo ihlu a niť
  • Nožnice
  • Látku (cca 25 × 38 cm)
  • Náplň (ryžu/ ľanové semienko / pohánkové šupky)
  • Voliteľne: sušené bylinky

Akú látku som použila?

Najlepšie je použiť bavlnu, ktorá je jednak príjemná na dotyk a hlavne vydrží nahrievanie. Rozmery podušky závisia od vás.

V tomto návode vám ukážem výrobu malej obdĺžnikovej podušky (výsledná veľkosť je približne 23 × 17cm), ktorá je podľa mňa veľká tak akurát. Na tú si vystačíte aj s nejakými väčšími zvyškami látky. Vyrobiť si ale môžete napríklad aj podlhovastú podušku na nahrievanie krku. Stačí prispôsobiť rozmery látky – k výslednej veľkosti vždy nezabudnite pripočítať tak 1,5 cm na založenie. Ak budete podušku nahrievať v mikrovlnke, myslite na maximálny rozmer, ktorý sa do nej zmestí.

Čím podušku naplniť?

Dovnútra podušky môžete nasypať rôzne druhy náplne a výber je čisto na vás. Každá má trochu iné vlastnosti a štruktúru.

Ryža

Ryža je univerzálna náplň, do podušky ju nasypte neuvarenú. Práve ryžu som vybrala do svojej podušky aj ja. Pollitrovú odmerku som naplnila až po okraj (zodpovedá to približne 600 g ryže).

Ľanové semienko

Semienka ľanu majú hladký príjemný povrch, takže ak šijete podušku pre menšie deti, ľanové semienko je vhodná voľba. Na druhej strane vychladnú rýchlejšie ako iné náplne.

Pohánka (šupky)

Pohánka udrží teplo o niečo dlhšie ako ľanové semienko, len pri ohriatí môže mať zápach, ktorý nemusí byť všetkým príjemný. Ale sama o sebe je veľmi ľahká, čo oceníte napríklad pri nahrievaní tváre.

Kôstky z marhúľ alebo čerešní

Skúste si počas budúcej sezóny marhúľ a čerešní spomenúť a nevyhadzovať kôstky. Je nutné ich vždy úplne zbaviť dužiny, aby nezačali plesnivieť – vyvarte ich v horúcej vode približne 20 minút, prípadne dočistite ručne. Potom nechajte kôstky vysušiť v rúre pri teplote 100 až 120 stupňov. Vyberte ich, keď začnú voňať po orieškoch.

Návod na výrobu nahrievacej podušky

nahřívací polštářek

  1. Odstrihnite si pruh látky podľa požadovaných rozmerov (nechajte si rezervu približne 1,5 cm na každej strane na záhyby).
  2. Prehnite látku potlačou dovnútra (naruby) a zošpendlite na oboch dlhých a jednej krátkej strane. Jednu krátku stranu nechajte nezašitú, tou budete podušku plniť.
  3. Zošite našpendlené strany. Buď na overlocku, prípadne cik-cak stehom na šijacom stroji. Zvládnete to aj klasickým stehom v ruke, ale v tom prípade odporúčam okraje založiť, aby sa nepárali. A tiež to dá viac práce. :-) Robte radšej viac menších stehov, aby sa vám potom náplň nevyspala.
  4. Obráťte podušku lícovou stranou nahor.
  5. Naplňte podušku tak, aby bola dostatočne objemná, ale stále tvárna. Ak chcete, môžete pridať aj sušené bylinky, napríklad levanduľu, medovku alebo harmanček, ktoré podušku prevoňajú.
  6. Založte okraje, zošpendlite k sebe a zošite. Ja som radšej túto stranu prešila dvakrát.

Podušku pokojne nahrievam aj v mikrovlnke – na znížený výkon cca 1,5 až 2 minúty. Kým ju potom priložím na telo, vždy vyskúšam jej teplotu.

Ak viete, že budete podušku používať často, ušite si na ňu ešte vonkajší obal, ktorý budete môcť prať. Môže to byť napríklad jednoduché sťahovacie látkové vrecko.

Pohodlné domáce oblečenie

Pohodlné domáce oblečenie

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články