Práve čítate

Recept na domáce cold brew s bonusom: vylepšite si ho ovocným sirupom

629  
Zdieľať: 

Recept na domáce cold brew s bonusom: vylepšite si ho ovocným sirupom

Ľadová káva a ovocie pre mňa neodmysliteľne patria k letu . Obzvlášť cold brew vďaka svojej jemnej chuti je mojou veľmi obľúbenou objednávkou v kaviarni. A tak som sa rozhodla, že si ho skúsim pripraviť doma, aby som si túto skvelú kávu mohla dopriať aj v pohodlí domova.

7. 8. 2025 3 min. čítania Diana Petrová
Recept na domáce cold brew s bonusom: vylepšite si ho ovocným sirupom

Studená, jemná a osviežujúca – taká je káva pripravovaná metódou cold brew. So svojou sladkastou chuťou je ideálna do horúcich letných dní a s trochou ovocného sirupu sa premení na dokonalý letný drink s poriadnou dávkou energie. Navyše v chladničke vydrží až týždeň!

Ako na cold brew doma

Cold brew nie je káva, ktorú si rýchlo pripravíte a rýchlo vypijete – jej príprava si vyžaduje trochu plánovania, ale to je na tom všetkom tá najťažšia časť. Veľkou výhodou je, že cold brew sa dá pripraviť vo väčšom množstve a vydrží v chladničke zhruba týždeň až desať dní. Pomalá extrakcia navyše zvýrazňuje sladšie tóny kávy, takže ak práve nevyhľadávate kyslé profily, cold brew vám pravdepodobne bude chutiť.

Čo je vlastne cold brew a ako sa líši od klasickej kávy?

Hlavným rozdielom je teplota vody, v ktorej sa káva lúhuje. Ako už názov napovedá, cold brew sa lúhuje za studena, a to približne 16–20 hodín. Vďaka nízkej teplote je extrakcia pomalšia a aróma kávy má možnosť sa naplno rozvinúť. A to je dôvod, prečo si práve vďaka cold brew môžete profil svojej kávy užiť naplno.

Budete potrebovať:

Ingrediencie na domáce cold brew s ovocným sirupom

  • Čerstvo mletú kávu a vodu v pomere približne 1 : 10 (káva : voda). Ja som pripravovala 500 ml cold brew, takže som použila 50 g kávy a 500 ml vody.
  • Zavárací pohár, french press alebo nádobu na prípravu cold brew.
  • Kávový filter (ak používate zaváracie poháre).
  • Nádobu, do ktorej hotové cold brew prelejete.

Poradíte si, aj keď nemáte váhu. Stačí vám polievková lyžica, na jednu sa zmestí zhruba 7–8 g kávy.

Postup:

  1. Nameľte si kávu na french press – alebo aj hrubšie – a nasypte ju do french pressu či zaváracieho pohára.
  2. Zalejte kávu studenou vodou.
  3. Premiešajte kávu s vodou a uzavrite french press alebo zavárací pohár.
  4. Nechajte lúhovať v chladničke približne 16–20 hodín.
  5. Kávovú usadeninu vo french presse stlačte, hotové cold brew prelejte do inej nádoby a máte hotovo. Ak používate zaváracie poháre, kávu prelejte z jedného pohára prefiltrovaním cez kávový filter do druhého.
  6. Vychutnajte si skvelú studenú kávu!

Káva vo french presse

Môžete použiť aj aeropress alebo priamo nádobu na cold brew


Postup prípravy cold brew v aeropresse je totožný s tým vo french presse. A ak vlastníte nádobu priamo na prípravu cold brew, máte to úplne najjednoduchšie. Po vylúhovaní stačí len z nádoby vybrať filtračné sitko s usadeninou a máte hotovo.

Môžete skončiť už tu, ale ja som si chcela cold brew trochu vylepšiť. Predsa len je leto a človek má chuť na svieže a ovocné chute. A tak, kým sa cold brew lúhovalo, pripravila som si aj domáci ovocný sirup z malín.

Domáci ovocný sirup

Príprava je jednoduchá a sirup nevyužijete len do kávy, ale napríklad aj do limonády. Navyše môžete použiť nielen maliny, ale akékoľvek iné ovocie, ktoré máte navyše a je vám ľúto ho vyhodiť.

Na 200 ml sirupu si pripravte:

  • 250 g zrelých malín
  • Trochu prevarenej vychladnutej vody – toľko, aby boli maliny ponorené (cca 130–150 ml)
  • 160 g trstinového cukru
  • Šťavu z cca ½ citróna

Postup:

  1. Maliny zalejte prevarenou vodou tak, aby boli ponorené. Nechajte ich pár hodín alebo pokojne cez noc lúhovať v chladničke.
  2. Cez plátienko alebo jemné sitko šťavu prepasírujte do hrnca.
  3. Pridajte cukor a citrónovú šťavu a dajte zohrievať. Pozor, nevarte, ale naozaj len zohrievajte, aby sa cukor rozpustil.
  4. Nalejte do čistej fľaštičky a spotrebujte do 2 týždňov. Sirup uchovávajte v chladničke.

Domáci malinový sirup

Ovocné cold brew s malinovým sirupom

Keď už máte pripravené cold brew aj sirup, je čas to spojiť dokopy a vychutnať si studené kávové osvieženie. Pri príprave začnite ľadom a potom pridajte sirup. Budete potrebovať niekoľko polievkových lyžíc – záleží na vašej chuti. Ja som na približne 350 ml cold brew pridala 7 polievkových lyžíc. Na záver pridajte cold brew, poriadne premiešajte a hotovo. Dobrú chuť!

Domáce cold brew s ovocným sirupom

A čo takto trochu exotiky?

Ak maliny nie sú práve vaša šálka kávy, môžete ich nahradiť napríklad pomarančmi alebo aj banánmi. Vznikne vám tak pomerne netradičná chuť, ale možno objavíte svoju novú obľúbenú kávu!

A ak ovocná káva pre vás nie je to pravé orechové, možno vás osloví espresso tonic. Vyskúšajte tento s levanduľou!

 

Nezabudnite mrknúť aj na ďalšie videá!

Sledujte tu
Prehrať znova

Potrebujete poriadny hrnček ľadovej kávy hneď?

V tom prípade siahnite po flash brew – zrýchlené cold brew na japonský spôsob, vďaka ktorému príprava lahodného hrnčeka ľadovej kávy potrvá namiesto 16 hodín len pár minút

 

Všetko na prípravu kávy kúpite na Tchibo.sk

Všetko na prípravu kávy kúpite na Tchibo.sk

Kávu, šľahač, kanvičku, poháre… čokoľvek vám chýba, to vám radi privezieme.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články