Práve čítate

Palacinková torta

4886  
Zdieľať: 

Palacinková torta

Tento recept som našla v zošite pre gazdinky z osemdesiatych rokov. Musím povedať, že recepty z toho obdobia (v tejto konkrétnej knihe :)) ma uviedli do rozpakov. Asi by som si nič neuvarila. A to ide o zozbierané a odporúčané jedálničky pre celú rodinu a na celý rok. Ešteže moji rodičia neboli takí lační po informáciách tohto druhu a varili nám aj sebe jednoducho a chutne. :)

29. 4. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Palacinková torta

A to aj palacinky. Najviac mi chutili tie „zo včera“, studené a ráno na raňajky. Otec nám robil palacinky aj na slano, ako prílohu k pečenému kurčaťu. To bol sviatok! Inak pomyselným vrcholom tejto príručky bol recept na vyprážaný syr plnený paštétou. Tak to už som išla do kolien… Palacinková torta bola svetlou výnimkou potvrdzujúcou pravidlo. Pritom ma zaujalo, že palacinky boli kysnuté. To už vyzeralo ako niečo špeciálne. Áno, kyslastá chuť palaciniek s orieškami a marhuľovým džemom, ktorý je taký dobrý (a tak málo si ho doprajem), krásne ladí dohromady. A čaro má aj nakrojená „torta“, ktorej tvar až humorne hraničí s gýčom. Ale je dobrá a to je najdôležitejšie. Aj technik, ktorý nám počas fotenia opravoval internet, ju ocenil, ale len kúsok, pretože fotograf dovtedy stihol skoro celú tortu spapať. :) Aj vám bude chutiť, určite! A budúci týždeň si uvaríme ten vyprážaný syr s paštétou!

16.3.2016!BEST PALACINKOVY DORT_DSC0146

Suroviny:

250 g hrubej múky
6 dl mlieka
1 vajce
10 g droždia
bio vanilkový cukor
soľ
70 g hrubých mletých orechov (mandle, lieskové orechy)
marhuľový džem
prepustené maslo

Postup:

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme chvíľu stáť, než droždie vypláva na povrch. Potom v mlieku rozmiešame vajce a postupne prisypeme múku. Zľahka osolíme. Dobre zamiešame a necháme v teple vykysnúť. Asi za pol hodinky má cesto bublinky, takže môžeme začať smažiť palacinky na prepustenom masle. Rovnako veľké palacinky vrstvíme na seba do pekáčika vyloženého papierom na pečenie a každú palacinku potrieme zmesou orechov a džemu v množstve podľa chuti. Zakončíme poslednou palacinkou, ktorú však už nemažeme. Dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 180 ° C asi na 15 min. Po upečení poprášime práškovým cukrom. Palacinková torta je dobrá teplá aj studená.

16.3.2016!BEST PALACINKOVY DORT_DSC0299

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články