Práve čítate

Rady majstrov grilu

3423  
Zdieľať: 

Rady majstrov grilu

Už ste tento rok grilovali, alebo čakáte s vytiahnutím grilu, až bude pár dní pekne? Ja už som sa nemohla dočkať, a pretože som nechcela ako každý rok sušiť mäso nad uhlíkmi a podávať dobrú, ale už trochu nudnú variáciu opečených plátkov zeleniny, spýtala som sa najlepších šéfkuchárov, čo pripravujú svojej rodine a priateľom na grile oni.

2. 5. 2016 7 min. čítania Kristina Zábrodská
Rady majstrov grilu

Zhodujú sa, že bez spoľahlivého vybavenia kúzla neurobíte. Nedajú dopustiť na:

  • gril s poklopom, plynový sa ľahko reguluje a jeho používanie nie je také drahé ako elektrického grilu, ktorý však zasa stačí len zapojiť do zásuvky a už môžete grilovať. Gril na uhlie zasa dodá jedlu  charakteristickú vôňu.
  • teplomer − zastrkovací s dlhou ihlou slúži na zmeranie teploty vnútri mäsa. Tak zistíte, či je mäso prepečené. Vpichuje sa do najvyššej časti mäsa mimo kosti a po zmeraní teploty sa vyberie. Zabudovaná termosonda v poklope grilu zasa ukazuje, na akú teplotu je gril rozpálený. Možno ju aj dokúpiť.
  • štartér alebo zapaľovací komín − rozhodnete sa, že chcete grilovať, prídete ku grilu, nasypete do tohto neoceniteľného pomocníka uhlie alebo brikety, zapálite ich, dáte si pivko a po 15 až 20 minútach vysypete rovnomerne rozpálené palivo do grilu, nasadíte mriežku a môžete začať.

Zdeněk Pohlreich

Šéfkuchár Zdeněk Pohlreich vedie veľaúspešnú reštauráciu Café Imperial a komornejší Divinis.

ZP-final

Okrem toho, že pomáha gastronomickým podnikom na nohy v relácii „Áno, šéfe!“, natočil aj skvelú reláciu zo svojej farmy „Rozpál to, šéfe!“ V rovnomennej kuchárke predstavuje 91 nápaditých jedál z grilu od raňajok až po večeru a nezabúda ani na drinky. A komu by to nestačilo, môže si kúpiť jeho druhú kuchárku „Grilovanie“ so 140 modernými receptami.

Rada nad zlato:

Nakúpte najlepšie suroviny, ktoré si môžete dovoliť, v množstve akurát na jednu porciu pre každého. Neorganizujte prežieranie, ale priateľské stretnutie s výborným jedlom a pitím. Všetky prísady a náčinie si pripravte na jedno miesto v blízkosti grilu, držte sa receptu a grilovanie si užívajte. Nejde o súťaž, ale o zábavu. Vaši hostia ocenia oveľa viac pohodu ako kopy studeného jedla.

01_01_Grillovani_POHLREICH44809
Zdeněk Pohlreich, Grilovanie

Steak v kávovej marináde

4 steaky z boku po 250 g, hrubé 2,5 cm
extra panenský olivový olej na potretie

Marináda:
1 lyžička opraženej rímskej rasce
35 g zrnkovej kávy
½ lyžičky čili korenia
¾ lyžičky sladkej papriky
štipka morskej soli a čerstvo pomletého čierneho korenia

Postup:
Rímsku rascu a zrnká kávy pomeľte alebo rozdrvte v mažiari a premiešajte s čili korením, paprikou, soľou  a čiernym korením. Steaky dôkladne potrite olejom a votrite do nich pripravenú zmes. Zakryte ich potravinárskou fóliou a nechajte 20 až 30 minút odpočinúť pri izbovej teplote.

Medzitým rozpáľte príklopný gril na teplotu 230 až 290 °C, steaky rozložte na rošt, priklopte a grilujte na stredne prepečený stupeň asi 8 − 10 minút (v polovici času ich otočte). Hotové steaky zoberte z grilu a pred servírovaním nechajte ešte 3 až 5 minút odpočívať.

Zdeněk Marcín

Dvorný šéfkuchae Pražského kulinářského institutu, ktorý laskavým spôsobom naučí variť skutečne každého. 
marcin

Keďže si vedomosti a zručnosti zdokonaľoval po svete, tak ho nezaskočí žiadna zvedavá otázka. Od mája do septembra vás v Pražskom kulinárskom inštitúte naučí na kurzoch varenia pripraviť najlepšie hamburgery, rôzne upraviť mäso a tiež perfektne ovládnuť gril.

Rada nad zlato:

Mnohí ľudia robia pri grilovaní chybu, že sú nedočkaví a gril poriadne nerozpália. Ja rád používam gril na drevné uhlie, aj keď práca s ním je trochu náročnejšia, ale myslím, že výsledok je lepší a prirodzenejší. Pri správne rozpálenom grile na drevné uhlie by všetky uhlíky mali mať rovnakú farbu a nie je to čierna. Správnu teplotu spoznáte podľa toho, že uhlíky pokrýva vrstva sivého popola. Rozpálenie urýchli tzv. štartovací komín, ktorý je dobré použiť, aj keď uhlie prisypávame už do rozpáleného grilu. Zamedzí totiž poklesu teploty.

A nezabudnite sa o gril po skončení párty dobre postarať, len tak vám bude dlho a dobre slúžiť. Rošt čistite, kým je gril ešte rozpálený. Nechajte ho vypáliť a potom ho očistite vhodnou špachtľou a železnou kefkou. Nakoniec ho natrite vhodným tukom, hlavne ak je rošt liatinový. Vychladnutý popol vždy vysypte a odstráňte všetky nečistoty a mastnoty z vnútornej i vonkajšej časti grilu.

14869504388_815637eb98_o
zdroj: Flickr

Pražma so zeleninou

Jednoduchý recept, ktorý rád pripravujem počas voľna na chalupe.

1 väčšia mrkva
1 petržlen
1 fenikel
4 pražmy (á 400 až 600 g)
olivový olej na potretie
soľ

Na servírovanie
4 lyžice extra panenského olivového oleja
4 lyžice citrónovej šťavy
1 hrsť nahrubo posekaného hladkolistého petržlenu
biely chlieb

Postup:
Zeleninu olúpte, umyte, pokrájajte na tenké rezance a premiešajte. Ryby zbavte šupín, umyte, osušte, potrite olivovým olejom, posoľte zvnútra i zvonka. Do brušnej časti vložte zeleninu a rybu položte na grilovací rošt potretý slaninou. Rozpálený gril by mal mať teplotu 180 − 200 °C. Grilujte z každej strany 6 až 8 minút, až je ryba mäkká a šťavnatá. Musí byť prepečená, ale nie vysušená. Extra panenský olej premiešajte s citrónovou šťavou a petržlenom, polejte ním rybu a podávajte s bielym chlebom.

DJ BBQ

Hviezda FOOD Tube, špecializovaného kanálu len na jedlo Jamieho Olivera, ktorý tohoto amerického majstra grilu objavil. 

FoodTube_DavidLoftus_Day2_DJ.684

Južan ošľahaný slnkom aj životom, Christian Stevenson griluje od svojich ôsmich rokov, keď po rozvode zostal u otca, a okrem toho je aj uznávaným dídžejom. Predstavte si spojenie týchto dvoch vášní, popustite uzdu fantázii a získate hmlistú predstavu o kreáciách DJ BBQ. Srší nápadmi, strhne vás k vareniu a s grilom dokáže neskutočné veci. Sledovať ho môžete na Youtube, alebo si kúpiť jeho BBQ kuchárku, ktorú preložila uznávaná gastronomická novinárka Jitka Rákosníková. Nájdete v nej napríklad rumbožie rebierka.

Rada nad zlato:

Vynikajúcu vôňu pokrmu docielite drevenými chipsami alebo odštiepkami. Drevo z orecha a duba sa výborne hodí k rybe a bravčovému mäsu, drevo z čerešne a jablone dodá jemnú sladkosť hovädzine i jahňacine. Polovicu chipsov namočte do vody aspoň na 1 hodinu, vodu zlejte, chipsy premiešajte so suchými odštiepkami a dajte na rozpálené uhlíky.

FoodTube_DavidLoftus_Day3_DJ.0905
BBQ Kuchařka

Rumbožie rebierka

K takto grilovaným rebierkam ma priviedol môj kamoš Tim. Začal s bourbonom, potom sme sa pustili do pokusov s rumom. Jeho recept ma uchvátil, takže som sa s ním začal pohrávať, no a teraz tu máme − rumbožie rebierka.

1,5 kg bravčových rebierok bez membrány
morská soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Pasta
5 lyžíc javorového sirupu
2 lyžičky pasty z čili papričiek chipotle
1 lyžička mletého zázvoru
1 lyžica worcesterskej omáčky
1,5 lyžičky mletej sladkej papriky
1,5 lyžičky mletej rímskej rasce
1 lyžička čínskeho korenia piatich vôní
½ lyžičky mletého muškátového orieška

Omáčka
4-centimetrový kúsok olúpaného zázvoru
3 – 4 strúčiky olúpaného cesnaku
125 ml kečupu
60 ml tmavého rumu
1 lyžica worcesterskej omáčky
3 lyžice jablkového octu
1 lyžička dijonskej horčice
½ lyžičky drvených čilli vločiek
50 g vláčneho tmavého prírodného cukru

Postup:
Prísady na pastu a 2 lyžičky soli premiešajte v miske. Rebierka osušte kuchynským papierom, položte ich na plech a celé potrite pastou. Zabaľte ich do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke marinovať aspoň 6 hodín alebo ešte lepšie cez noc.

Keď sa budete chcieť pustiť do grilovania, rebierka vyberte z chladničky, straste z nich prebytočnú pastu a nechajte ich dosiahnuť izbovú teplotu. Medzitým si pripravte gril metódou pol na pol (na polovici grilu žeravé uhlíky, na druhej polovici len tlejúce) − potrebujete nepriamu strednú teplotu. Do grilu mimo uhlíkov dajte odkvapkávač. Gril priklopte a nechajte rozohriať na 180 °C.

Odtrhnite kus extra hrubého alobalu zhruba na dĺžku ruky a rebierka doň pevne zabaľte. Balíček položte nad nepriamy oheň, gril priklopte a rebierka takto grilujte asi 2 hodiny, alebo až kým nebude mäso mäkké a nezačne odpadávať od kostí. Nezabúdajte zhruba každých 45 minút gril doplniť horúcimi uhlíkmi. Medzitým si do kastrólika nastrúhajte zázvor a cesnak a kastrólik postavte na sporák. Pridajte zvyšok prísad na omáčku a 80 ml vody. Na miernom plameni za občasného miešania varte asi 20 minút alebo do zhustnutia. Osoľte a okoreňte podľa chuti a odložte bokom.

Rebierka vybaľte z alobalu a celé potrite BBQ omáčkou a šťavou, ktorú pustili. Vráťte ich na nepriamy oheň na ďalších 30 až 40 minút a grilujte pod poklopom, kým nebudú krehké a nezískajú zlatistú farbu. Každých 10 minút ich dobre potrite. Presuňte ich na dosku a nechajte ich 5 minút odpočinúť, až potom pokrájajte na porcie. Pochutnáte si na nich, pretože tieto rebrá sú fakt bomba!

Kateřina Winterová

Herečku a speváčku kapely Ecstasy of Saint Theresa, bloggerku a jednu z dvoch protagonistiek úspešného televízneho programu Herbár určite poznáte, keďže na Tchiboblog.sk dosť často uverejňuje svoje obľúbené zdravé recepty. Ale žeby aj grilovala?

 

_DSC4397 1

„Samozrejme, ak neprepálime tuk, nenecháme ho odkvapkávať do žeravých uhlíkov a mäso nepodávame s kilom majonézy, je to skvelá príprava jedla v lete. Na chalupe si grilovanie užívame skoro každý večer, je to rýchle, voňavé a deti sa s radosťou pripoja.“

ruzickova kapusta gril_MG_5631

Zapečený ružičkový kel

500 g ružičkového kelu
150 g sušenej šunky
šťava z ½ citróna

Postup:
Ružičkový kel očistite a rozdeľte. Na grilovaciu ihlu striedavo napichujte polovicu ružičkového kelu a plátok šunky. Grilujte zhruba 10 minút a potom pokvapkajte citrónovou šťavou.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články