Práve čítate

Ušetríte, keď plánujete dovolenku s predstihom?

794  
Zdieľať: 

Ušetríte, keď plánujete dovolenku s predstihom?

Keď sme začínali cestovať, využívali sme služby cestovných kancelárií – predsa len je to istota a väčšinu vecí za vás niekto zariadi. Teraz už ale chodíme na vlastnú päsť a poznáme spôsoby, ako na tom pri včasnom plánovaní ušetriť.

28. 2. 2020 5 min. čítania Jana Duffková
Ušetríte, keď plánujete dovolenku s predstihom?

Dovolenka s cestovkou pre mňa bola kedysi jediným spôsobom, ako sa ísť niekam pozrieť. Mala som obavy z toho, či by som sama dokázala všetko naplánovať tak, aby to správne klaplo. Takto o mňa bolo perfektne postarané, ale tiež to bolo, samozrejme, zohľadnené v cene, ktorú sme za takýto pobyt platili. Je ale fakt, že aj tu existujú spôsoby, ako sa dostať na nižšiu sumu.

Lacnejšia dovolenka s cestovkou: zájazdy riešime s veľkým predstihom, alebo na poslednú chvíľu

Last minute pozná už dnes každý. Keď má ale človek šťastie a chytí nejakú špeciálnu ponuku, je tiež možné dostať sa na zaujímavú cenu vďaka first minute, čo je vlastne opak nákupu zájazdov na poslednú chvíľu.

Či už sme sa rozhodli pre nákup v prvej možnej chvíli, alebo naopak až tesne pred odchodom, určite sme nikdy neskočili po prvej ponuke, čo sme videli/dostali. Je totiž dôležité porovnať si všetky naprieč cestovnými agentúrami, pretože ich ponuky sa môžu líšiť aj o nemalú čiastku.

Najväčšia výhoda first minute: neriešite, aká izba pre vás zostane

Keby som si mala vybrať, radšej si beriem first minute možnosť, pretože ponúka väčší výber hotelov aj izieb, čo sme ocenili hlavne v období, kedy už s nami k moru jazdil malý syn a my sme potrebovali väčšiu izbu, alebo prístelku. Také izby sú totiž veľmi žiadané a pri neskoršej rezervácii nemusia byť voľné.

Vo chvíli, kedy sme už nejakých pár krajín precestovali a začali si byť v zahraničí istejší, chceli sme skúsiť väčšiu slobodu v podobe cestovania, ktoré si naplánujeme celé sami.

Sami si zorganizujete nielen poznávacie, ale kľudne aj čisto oddychové výlety | Ilustračné foto

Na vlastnú päsť: môžete ušetriť na letenkách aj ubytovaní

Zlomilo sa to našou svadobnou cestou do Ázie – bez cestovnej kancelárie sme sa sami vydali na mesiac po Japonsku a Južnej Kórei. Pre cieľ našej cesty sme sa rozhodli pomerne neplánovane, kúpili sme totiž letenky v skvelej akcii a tie určili, kam poletíme. A to je môj prvý tip pre lacnejšie cestovanie: prihlásiť sa na najrôznejšie servery zamerané na vyhľadávanie zliav a chybných taríf leteniek.

Kde a ako kúpiť lacné letenky?

Všetky vyhľadávače leteniek ponúkajú možnosť sledovať akcie, a často ich nájdete aj u leteckých spoločností.

My najčastejšie využívame náš obľúbený vyhľadávač, kde sme si nastavili obľúbené a vysnívané destinácie a keď sú „za babku“, príde nám e-mailové upozornenie. Napríklad sme tak pred pár rokmi kúpili letenky do Londýna za neuveriteľných 25 Kč, teda 1 eur. Ako na letenky & ďalšie cestovateľské tipy som na Tchibo Blogu zhrnula tu.

Jak se zabalit do příručního zavazadla

Jak se zabalit do příručního zavazadla

Zabalit jen do příručního zavazadla? Klidně i na měsíc! Přečtěte si, jak se sbalit efektivně.

To mě zajímá

Často sme sa teda vďaka tomuto postupu dostali na naozaj zaujímavé ceny, ale má to aj svoje úskalia:

  • väčšinou je potrebné kúpiť letenku naozaj rýchlo, kľudne aj v rozmedzí niekoľkých minút,
  • a tiež to, že sa výhodnejšie ceny často týkajú len niektorých konkrétnych termínov, takže si termín dovolenky vyberá vás a nie naopak. :-)

Keď máme letenky, je jasné, že je potrebné riešiť ubytovanie.

Bývať môžete draho aj lacno

Aj na ubytovanie platí firstminute a lastminute trik.

Pri cestách na dlhý čas, napríklad na 30 dní (kde striedame miesta v rámci krajiny alebo spojíme návštevu viacerých krajín), si väčšinou ubytovanie vopred zabezpečíme len na časť dovolenky a potom sa rozhodujeme podľa toho, kde sa nám páči a kam sa ešte chceme pozrieť.

Ilustračné foto

Hotely, ktoré si rezervujeme vopred, väčšinou hľadáme na Booking.com, ale zistili sme, že sa často oplatí kontaktovať ešte aj priamo daný hotel, pretože manažér nám niekedy týmto spôsobom ponúkol aj lepšie izby, alebo výhodnejšiu cenu. Samozrejme, v hre sú aj byty a izby ponúkané na Airbnb a pri tých sa včasná rezervácia oplatí ešte viac ako pri hoteloch, pretože skrátka každá ponuka je tam unikátna.

Pokiaľ chcete ísť naozaj na divoko, môžete:

  1. Vyskúšať  aplikáciu HotelTonight, ktorá vám ponúkne ubytovanie na daný deň. Väčšinou je za oveľa nižšiu cenu ako pri rezervácii vopred, ale tiež sa môže stať, že nenájdete nič. Oplatí sa teda len vo väčších mestách a pokiaľ netrváte na konkrétnej časti mesta, kde chcete prenocovať.
  2. Skúsiť ponuku hostelov, kde spíte v jednej miestnosti s viacerými ľuďmi. My už sa na to necítime, určite nie s malým dieťaťom, ale dobrodružné povahy si naopak nečakané stretnutia užijú.

Šetriť na poistení? Dá sa, ale nie za každú cenu

Či už cestujeme sami, alebo cez agentúru, vždy dbáme na kvalitné poistenie, pretože človek nikdy nevie, čo ho môže stretnúť.

Pri poistení sa oplatí porovnať ponuky rôznych poisťovní. Na internete existujú portály, ktoré vám pripravia prehľad cien na rovnaký produkt vo viacerých poisťovniach. Vy si tak môžete vybrať tú najvýhodnejšiu a hneď poistku vybaviť online.

Na mieste neutrácame viac, ako musíme

V neposlednom rade si vopred zabezpečíme aj niektoré vstupy na aktivity, ktoré plánujeme na dovolenke vyskúšať, alebo napríklad záležitosti týkajúce sa dopravy.

Pri našich cestách sme neraz ušetrili včasným nákupom lístkov na miestnu dopravu. Keď sme boli nepripravení, stalo sa nám, že v čase príjazdu boli vlaky plné a my sme tak museli platiť viac za prepravu taxíkom.

Objednať si vopred vstupy na pamiatky, do múzeí alebo na športové aktivity sa hodí nielen preto, že máte istotu, že sa na danú atrakciu dostanete (a možno aj bez fronty), ale pri objednávaní cez internet navyše často narazíte aj na rôzne výhodné balíčky, ako sú kombinácie pamiatok, múzeí a MHD. To je podľa mňa aj časť, kde viac ušetríte, keď pôjdete sami, v porovnaní s tým, keby ste cestovali s agentúrou. S tou sú všetky výlety a aktivity drahšie jednoducho preto, že často obsahujú aj doplnky, ktoré nevyužijete, ale hlavne platíte za služby sprievodcu a ďalšie súčasti balíčka.


Aj keď sme na dovolenke s cestovkou, na mieste sa niekedy sami poobzeráme po ponukách výletov, ktoré sa dajú kúpiť priamo a nemusí vám ich zabezpečovať pridelený delegát.

V rámci vybavovania dovolenky s predstihom vzniká priestor aj na sledovanie kurzových lístkov a následnú výhodnú výmenu peňazí. My si ale do väčšiny krajín meníme len určitú časť peňazí a zvyšok platíme na mieste kartou, alebo vyberieme z bankomatu. Vždy si ale vopred overujeme miestne podmienky a poplatky, pretože nie v každej krajine to je výhodné, a samozrejme tiež záleží na podmienkach vašej banky.

Ilustračné foto

A keď už sme pri včasnom plánovaní – pred dovolenkou si vždy kontrolujeme, ako dlho nám ešte platí cestovný pas. Za expresné vystavenie nového si totiž človek priplatí a do niektorých krajín je možné vstupovať len s dokladom, ktorý má platnosť ešte aspoň nasledujúcich 6 mesiacov.

Je to jasné, keď človek nad dovolenkou včas premýšľa, môže sa to naozaj oplatiť. A okrem ušetrených peňazí sú tu ešte ďalšie výhody. Včas si dohodnete voľno v práci, s kľudom si zariadite všetky nákupy, naštudujete si informácie k výletom a ďalším aktivitám.

Ako mať čo najdlhšiu dovolenku a „minúť“ čo najmenej voľna v práci?

Keď šikovne spojíte zákonnú dovolenku s voľnými dňami, môžete ísť na poriadne dlhý výlet. (Len pozor, porovnajte si, či sa vám v populárnom termíne zájazd alebo letenky oplatia. Ale to už teraz viete.) Pozrite sa, kedy je najlepšie vyraziť.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články