Práve čítate

Dovolenka v karavane – pri dovolenke na kolesách spomíname na detstvo

1305  
Zdieľať: 

Dovolenka v karavane – pri dovolenke na kolesách spomíname na detstvo

Snáď každý druhý jazdil ako dieťa s rodičmi na prázdniny v karavane. Možno aj preto sa dnes z dovolenky na kolesách opäť stáva trend. Pomyselne sa vraciame do detstva a berieme so sebou aj ďalšie generácie.

30. 5. 2020 5 min. čítania Redakce
Dovolenka v karavane – pri dovolenke na kolesách spomíname na detstvo

Od priateľov o nich počujeme čoraz častejšie. Karavany! Toto slovo sa v ostatných rokoch skloňuje naprieč spoločnosťou. S „domčekom na kolesách“ si vyrážajú manažéři, zarytí kempingoví nadšenci, partie kamarátov alebo aj rodiny s malými deťmi.

Na cestovanie s deťmi ideálna voľba

Precestovať kus Zemegule a v pohode to zvládnuť aj s deťmi, to je sen azda každého rodiča, ktorý je zároveň milovníkom objavovania nových miest.

Veľa rodičom malých detí sa cnie za cestovaním a často sa necítia napríklad na to, aby s deťmi cestovali letecky, a to z najrôznejších dôvodov. Rovnako sa stretávame s tým, že si s deťmi netrúfnu ani na dlhú cestu osobným autom, napríklad niekam k moru. Veľa z nich sa preto čoraz častejšie rozhodne pre dopravu s vlastným zázemím obytného auta.

Človek sa nemusí držať striktných cestovných plánov a môže rytmus dovolenky prispôsobiť najmladším. Možnosť kedykoľvek zastaviť, a kľudne aj na mieste prespať, je jednoducho s deťmi naozajstnou výhodou. A navyše to je naozajstné dobrodružstvo!

Karavan sme si prvýkrát požičali pred dvomi rokmi. Vtedy mala naša dcéra niečo málo cez rok a my sme vymýšľali, kam vyraziť na prvú veľkú dovolenku. Skúsili sme cestu prenájmu domova na kolesách. Vyrazili sme vtedy na náš prvý mesačný Eurotrip, ktorý začal v auguste 2018 svadbou našich kamarátov v Čechách, pokračoval cestou do Chorvátska/Talianska a návratom domov cez Rakúsko a Nemecko. Na dovolenke na kolesách je najlepšia tá absolútna sloboda – môžeš zostať tam, kde sa ti páči ako dlho chceš. – Iva Š.

S karavanom je aj cesta cieľ

Keď sa ide na dovolenku, väčšinou sme zvyknutí dopraviť sa z bodu A do bodu B a čas trvania cesty prosto nejako vydržať. S obytným autom to ale tak nie je.

Samotná cesta už je dovolenka. Môžete každý deň prejsť ďalší kus trasy, zastaviť, kdekoľvek sa vám páči a na tom najkrajšom mieste sa zdržať na noc – alebo aj dlhšie. Človek vďaka tomu stihne vidieť a zažiť oveľa viac vecí a pritom má „svoj kľud“ stále k dispozícii.

S parkovaním a prespávaním na rôznych miestach nám veľmi pomáhala aplikácia Park4night, vďaka ktorej sme si hľadali miesta, kam vyrazíme a kde prespíme. Neradi plánujeme čokoľvek dopredu (čo s dieťaťom vlastne ani veľmi nejde), a preto sme si tento druh dovolenky fakt zamilovali. -Iva Š.

Uvarte aj na horáku skvelé jedlá

Uvarte aj na horáku skvelé jedlá

Tipy a recept, ako aj na cestách uvariť poriadnu večeru

Prečítať článok

Požičať si, alebo mať vlastný?

Obytných automobilov existuje celý rad a rovnako aj možností, ako a kam s takým karavanom vyraziť.

Môžete si ho požičať z požičovne (hneď „doma“, alebo až na mieste vašej dovolenky), zrenovovaťsi starý karavan nebo obytný príves, ale tiež si samozrejme môžete kúpiť nový presne podľa vašich predstáv. Zo skúseností cestovateľov počúvame, že praktickejší je karavan ako obytný príves pripojený za osobný automobil – s prívesom sa horšie manipuluje a tiež nebývajú také komfortné. To platí napríklad pri cestovaní v chladnejšom počasí, na ktoré sú karavany lepšie vybavené.

Dnes existuje veľké množstvo nadšencov, ktorí si na obytný voz prestavajú napríklad obyčajnú dodávku. Človek často nevychádza z údivu, čo všetko sa môže za dverami obyčajného vanu skrývať – plnohodnotné spanie, kuchynka a to všetko navyše vyzerá ako niekde na chate. Také autá bývajú praktické aj pri „ustajnení“ po zvyšok roku.

K životu v karavane nás priviedol môj svokor. Pár výletov sme absolvovali v jeho autách, aby sme dospeli k záveru, že potrebujeme vlastné a tiež preto, že svokor si zadovážil monštrum, na ktoré už je potrebný vodičák typu C a ten nemám :) Išli sme do krátkej dodávky Fiat s prestavbou Concorde. Sme štvorčlenná rodina s dvomi malými chlapcami 5 a 1,5 roka. Dokážeme sa zbaliť do 2 príručných tašiek. Stačí nám menší, kompaktnejší karavan, s ktorým sa ale nemusíme báť manévrovať v úzkych uličkách. – Filip U.

Je cestovanie s karavanom lacnejšie?

V diskusiách o cestovaní obytným autom vždy príde reč na cenu. Často to totiž pôsobí tak, že cestovať s karavanom musí byť lacnejšie ako akákoľvek iná dovolenka (keď nepočítame túru s batohom a stanom).

Je to ako s každou inou cestou. Človek si to môže zariadiť nízkonákladovo, alebo uvoľniť väčšie množstvo peňazí. Vo všeobecnosti dovolenka v karavane lacnejšia nebýva, ale vyjde skôr na rovnaké, alebo niekedy aj väčšie peniaze, ako tá „klasická“. Je potrebné myslieť nielen na to, že vynaložíte prostriedky na prípadné zapožičanie automobilu a pohonné hmoty, ale často vás čakajú najrôznejšie diaľničné poplatky aj nemalé čiastky za parkovanie v kempoch – ak ich budete využívať.

Na druhej strane – veľa kempov už býva tak komfortne vybavených, že sa vo svojom karavane môžete cítiť skoro ako v hoteli. Okrem kempov existujú aj špeciálne vyhradené miesta na zastavenie obytných automobilov, kde môžete prenocovať zadarmo, alebo len za menší poplatok a aj tak využívať miestnu elektrinu, vodu a niekedy aj sociálne zázemie.

Pol roka po našej prvej ceste sme vyrazili na ďalšiu mesačnú dovolenku po Európe a precestovali sme Francúzsko a Španielsko. Ak by nevznikla aktuálna situácia, tak sme v tomto čase zase na cestách, preto hneď ako to bude možné, vyrazíme znova spoznávať krásy Európy. Požičať si karavan nie je práve najlacnejšia záležitosť, ale obľúbili sme si tento spôsob cestovania natoľko, že naším snom je raz si takýto pojazdný dom zadovážiť a precestovať v ňom celý svet. – Iva Š.

Čo sa hodí vedieť pri cestovaní karavanom?

Kým si požičiate obytné auto, overte si, či vám podľa jeho veľkosti stačí vodičský preukaz skupiny B, tak ako na osobák. Plánujte si trasy vopred, pretože na rozdiel od cestovania osobným autom si musíte dávať pozor na výšku vozidla, ktorá si pri karavane nemusí v niektorých miestach trasy rozumieť napríklad s mostmi a inými podjazdmi.

Dobré je tiež vedieť, že aj keď môžete zastaviť a prenocovať v najrôznejších kútoch Slovenska, Česka aj sveta (a samozrejme si dať pozor, aby ste nestáli na súkromnom pozemku), nesmiete na miestach, ktoré na to nie sú vyhradené, napríklad vypúšťať odpadovú vodu.

Podnikáme víkendové dobrodružstvá po kempoch v ČR a keď sa zase otvoria hranice, hodláme to potiahnuť aj ďalej. Deti toto karavanové dobrodružstvo milujú. Každý deň inde, denne kopec zážitkov, staranie sa o auto a úlohy s tým spojené. Terigať sa po cestách tretej triedy, pozorovať kombajny pri práci a zastavovať pri každej veternej elektrárni, vyliezť na neznámu rozhľadňu a čľapkať sa v rybníku bez ľudí. Jesť špagety 5 dní v týždni a poobede si uvariť s manželkou kávu v mokka kanvičke a prikusovať domácu bábovku. Dúfame, že na toto dobrodružstvo budú naše deti aj my radi spomínať. – Filip U.

Čo si nezabudnúť doma?

Vždy samozrejme záleží na tom, čo človek individuálne potrebuje a tiež akým spôsobom bude cestovať. Naši spriatelení cestovatelia si vždy balia plynové fľaše na varenie, chémiu a špeciálny toaletný papier pre chemické wc (keď je súčasťou ich auta), prípadne kliny, ktorými automobil pri zaparkovaní vyrovnajú.

Často sa im okrem klasickej výbavy, ktorú by ste si tak či tak zabalili napríklad aj na dovolenku pod stanom, hodia kanistre s vodou, drobné náradie, prípojky k elektrine alebo napríklad plastový lavór na umývanie riadu. Pri kempovaní oceňujú vlastný skladací nábytok, prípadne plachtu proti dažďu, vďaka ktorým pohodlne trávia letné večery pred prespávaním.

Či už sa človek chystá na väčšiu cestu, alebo len na predĺžený víkend, na letnú dovolenku (nielen) na Slovensku sa to zdá ako skvelé riešenie a pre mnohých z nás možno aj trošku dobrodružné a netradičné. A čo vy, vyrazili by ste na dovolenku na kolesách?

Nielen na dovolenku na kolesách

Nielen na dovolenku na kolesách

Výbavu na letné dobrodružstvo nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články