Práve čítate

Špajza plná všetkého dobrého: Aké konzervy si kúpiť a kombinovať, aby z nich boli plnohodnotné jedlá

3366  
Zdieľať: 

Špajza plná všetkého dobrého: Aké konzervy si kúpiť a kombinovať, aby z nich boli plnohodnotné jedlá

Poradím vám, aké trvanlivé potraviny si kúpiť, aby ste mali doma v zásobe jedlo, z ktorého vyčarujete plnohodnotný obed. A to aj keď sa vám práve nechce ísť na nákup.

6. 2. 2024 4 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Špajza plná všetkého dobrého: Aké konzervy si kúpiť a kombinovať, aby z nich boli plnohodnotné jedlá

Asi vás neprekvapí, že základom sú konzervy. Já mám doma vždy veľmi variabilný výber. Takmer za každých okolností u mňa nájdete konzervu strukovín (najčastejšie cícer), mäsa (najradšej máme tuniaka), paradajok a kokosového mlieka. A odporúčam na konzervách nešetriť a nekupovať tie najlacnejšie, ale tie najkvalitnejšie. Kvalita sa totiž veľmi odrazí na chuti výsledného pokrmu. Ak máte doma tento základ, potom v kombinácii so správnym korením a prílohou dokážete vyčarovať plnohodnotné jedlo, kedykoľvek potrebujete. Aj keď ste neboli možno mesiac na nákupe čerstvých potravín.

Korenie, základ mojej kuchyne

Odporúčam mať doma také korenie, ktoré sa hodí k vašim obľúbeným pokrmom, ktoré najčastejšie varíte. V mojom kredenci nájdete asi 20 druhov, pretože rada striedam rôzne kuchyne – najčastejšie našu, arabskú, taliansku alebo indickú. Pri všetkých trvanlivých potravinách si vždy dopredu premyslite, čo z nich môžete uvariť, a ako ich skombinujete s tým, čo už doma máte.

V mojej komore samozrejme nesmie chýbať cibuľa a cesnak. Hodia sa azda do všetkých jedál a je skvelé, že veľmi dlho vydržia. Z trvanlivých príloh môžete mať doma napríklad kuskus, cestoviny, ryžu, bulgur, pohánku… Jednoducho čokoľvek, čo máte radi. Myslím, že väčšina príloh je trvanlivá. Aj zemiaky nakoniec vydržia pomerne dlho.

Ako si jedlá z konzervy vylepšiť čerstvou surovinou

Ja mám napríklad vždy v chladničke parmezán. Ten vydrží niekoľko týždňov, ak nie mesiacov a pokojne môže byť otvorený. Veľmi krátko opečiem cesnak na olivovom oleji, pridám konzervu paradajok, sušenú bazalku, občas aj tuniaka a servírujem s cestovinami a parmezánom. Je to rýchlovka, ktorá u nás chutí všetkým.

Keď mi zostanú nejaké čerstvé bylinky (kôpor, koriander, petržlenová vňať…), očistím ich, nakrájam a dám buď do mrazničky, alebo usuším. Čo ma potom veľakrát samozrejme zachráni.

A keď už sme pri tej mrazničke, tak aj tam mám samozrejme slušnú zásobičku. Mrazím ako mäso, tak aj šunku, syry, pečivo… V podstate čokoľvek. A tiež je podľa mňa fajn tam mať mrazené ovocie (napríklad ráno do teplej ovsenej kaše) a mrazenú zeleninu. V zásobe mávam kukuricu, hrášok, fazuľky a občas aj karfiol alebo brokolicu. Z mrazenej zeleniny varím najčastejšie kari – používam kokosové mlieko, korenie, mrazený koriander, občas strukoviny (červenú šošovicu, ktorá sa uvarí veľmi rýchlo, alebo cícer z konzervy) a k tomu uvarím ryžu.

Občas stačia len strukoviny

Mimochodom, strukoviny tiež mávam doma v zásobe. Najradšej mám červenú šošovicu a belugu, pretože sú rýchlo uvarené a nemusím ich vopred namáčať – ideálne, keď nestíham. Mám ale doma aj klasickú šošovicu, fazule v konzerve alebo už spomínaný cícer v konzerve. A v akom jedle mám rada klasickú šošovicu? Keď naozaj nestíham a nemám nakúpené, tak iba osmahnem na troške oleja cibuľu a pridám do hrnca prepláchnutú ryžu a šošovicu. Zalejem vodou a uvarím. Následne servírujem s jogurtom a prelisovaným strúčikom cesnaku. To je neskutočná dobrota! A pritom taká jednoduchá…

Ak nie ste úplne fanúšikmi strukovín z konzervy, ale zároveň vás nebaví zdĺhavá príprava, uvarte si raz za čas veľkú zásobu napríklad cíceru. Tú si potom rozdeľte do vreciek a zamrazte.

Špajzu je pochopiteľne dobré mať pre lepšiu orientáciu zorganizovanú. Aký systém si vyberiete, je na vás. Ja mám jedlo rozdelené na konzervy, strukoviny, prílohy, múky, cukor a sladidlá, mlieka (je fajn mať trvanlivé v zásobe, občas ma zachráni), apod. Pri upratovaní špajzy odporúčam hneď skontrolovať dátumy minimálnej trvanlivosti a prípadne prejdené konzervy vyhodiť prázdne do kovu.

Čo sa vždy nachádza v mojej kuchyni

  • strukoviny (nielen v konzerve)
  • cibuľa, cesnak, zemiaky
  • parmezán
  • korenie
  • prílohy (ryža, cestoviny, bulgur, quinoa…)
  • konzerva mäsa (napr. tuniak)
  • konzervy s lúpanými paradajkami
  • zamrazené zvyšky byliniek
  • oleje
  • mrazenú zeleninu a ovocie
  • konzerva s kokosovým mliekom
  • múky
  • cukry, sirupy a iné sladidlá

Prichádza na rad môj osvedčený recept zo špajzy – Chana Masala

Ingrediencie (pre 4 osoby):

  • 2 cibule, nakrájané na kocky
  • 3 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • 1 lyžička garam masaly
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru (korenie)
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 x 400 g plechovka krájaných paradajok
  • 2 x 400 g plechovka cíceru
  • čerstvý koriander

 

  • ryža basmati
  • citrón na servírovanie
  • olej

Na jogurtový dip:

  • 80 g bieleho jogurtu
  • 50 g kyslej smotany
  • šťáva z 1/2 citronu

Postup:

  1. Ryžu uvarte podľa návodu na obale. Po uvarení ju premiešajte s čerstvým koriandrom.
  2. V hrnci si rozohrejte olej a vložte doň cibuľu. Opekajte na miernom plameni zhruba 15 min. dozlata, potom pridajte cesnak, rímsku rascu, garam masalu, zázvor a čierne korenie. Opekajte, kým sa korenie nerozvonia.
  3. K okorenenej cibuli a cesnaku pridajte konzervu paradajok a cíceru. Premiešajte a varte 5 – 10 minút.
  4. Medzitým si pripravte jogurtový dip. V miske zmiešajte jogurt, kyslú smotanu a citrónovú šťavu. Dip podľa chuti osoľte, prípadne pridajte trochu chilli.
  5. Servírujte s čerstvým koriandrom a citrónom.

Tak dobrú chuť!

Pomocníci pre ľahké kúzlenie v kuchyni

Pomocníci pre ľahké kúzlenie v kuchyni

S novými vychytanými pomocníkmi pôjde varenie aj upratovanie v kuchyni ľahko od ruky.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články