Práve čítate

Laskonky mi pripomínajú detstvo: Recept, podľa ktorého ich zvládnete aj bez formy

13503  
Zdieľať: 

Laskonky mi pripomínajú detstvo: Recept, podľa ktorého ich zvládnete aj bez formy

Laskonky mi pripomínajú detstvo a obľúbené návštevy cukrárne. Vôbec sa nedivím, že tento náš typický zákusok dodnes patrí medzi obľúbené dezerty mnohých ľudí, aj keď je to tak trochu retro. Ale nie vždy! Tak ako všetko v súčasnosti, aj laskonky prechádzajú najrôznejšími “inováciami”. Či už máte radi ich tradičnú podobu, alebo radšej tú modernú, určite sa oplatí vyskúšať ich doma, pretože na ich prípravu nemusíte byť skúseným cukrárom.

27. 2. 2023 3 min. čítania Romana Böhmová
Laskonky mi pripomínajú detstvo: Recept, podľa ktorého ich zvládnete aj bez formy

Na laskonkách je okrem ich chuti a nádychu nostalgie skvelé to, že na ich prípravu potrebujete len minimum surovín, ktoré máte väčšinou bežne doma. Luxusný dezert tak vyčarujete za pár drobných. Ak do základu nechcete pridávať žiadnu príchuť, stačia vám iba vajíčka a cukor. Tradične sa ale snehový korpus kombinuje s kokosom alebo mletými orieškami.

Krém hrá zásadnú úlohu!

Ako určite viete, laskonky sa zlepujú krémom. A keďže práve on určuje výslednú chuť tohto dezertu, hrá dôležitú rolu.

Krém môžete vybrať podľa vlastnej chute alebo napríklad podľa toho, čo práve máte doma. V cukrárni sa najčastejšie stretnete s maslovým krémom, do ktorého sa niekedy pridáva karamelové kondenzované mlieko. S krémom sa ale dá experimentovať a môžete ho ladiť presne podľa vašich preferencií. Ja mám okrem klasického veľmi rada napríklad grilážový, kávový alebo čokoládový. Skúsiť môžete aj parížsky krém, žĺtkový, pistáciový, ovocný,… Alebo si vymyslite svoj vlastný, ktorý bude napríklad kombináciou vašich najobľúbenejších chutí.

Ako robím laskonky bez formy?

Keď si prajete mať všetky laskonky dokonale tvarované a aby bola jedna ako druhá, najlepšie je použiť formu. Ja ju ale nemám. Nerobím laskonky zase tak často, a preto mi príde zbytočné, aby mi doma zaberali miesto.

Ak tiež formu nemáte a nechcete míňať za jej nákup, na laskonky vám stačia len šikovné ruky a štipka trpezlivosti. Ja najčastejšie robím laskonky tak, že si dám cesto do zdobiaceho vrecka a s jeho pomocou si jednotlivé kúsky tvarujem na papier na pečenie. Je to podľa mňa najjednoduchší variant, ale môžete si pomôcť pokojne aj obyčajnou lyžicou. Nech už použijete ktorýkoľvek variant, tak ak si nie ste istí tvarom, pokojne si ho vopred predkreslite ceruzkou na druhú stranu papiera na pečenie.

Čo sa týka tvarov, s formou urobíte len tie, ktoré máte predpripravené. Bez formy sa ale fantázii medze nekladú. Veľkosť tiež záleží iba na vás. Keď robím laskonky napríklad na oslavu, kde milovníkov sladkého bude viac ako dosť, pripravujem mini verziu.

Recept na domáce laskonky s karamelovým krémom

Z uvedených ingrediencií pripravíte približne 20 mini laskoniek. Súčasťou postupu je aj cukrový rozvar. Na ten určite odporúčam použiť kuchynský teplomer.

Ingrediencie na korpusy:

  • 90 g bielkov
  • 60 g cukru krupica (do bielkov)
  • 120 g cukru krupica (na cukrový rozvar)
  • 3 lyžice vody
  • 120 g mandľovej múky (prípadne najemno mletých orieškov, napr. vlašských)
  • 55 g práškového cukru
  • väčšia štipka soli
  • maslo (na potretie plechu)

Ingrediencie na krém:

  • 150 g masla
  • 300 g skaramelizovaného kondenzovaného mlieka

Ingrediencie na dokončenie:

  • horká čokoláda

Postup:

  1. Bielky vložte do misy a začnite ich šľahať. Keď začnú belieť, pridajte k nim 60 g cukru krupica a pokračujte v šľahaní, kým nevznikne tuhý sneh.
  2. Do kastrólika nasypte 120 g cukru krupica a pridajte 3 lyžice vody. Túto zmes postupne zahrievajte. Cukor sa začne rozpúšťať a keď zmes dosiahne cca 115 , máte rozvar hotový.  cukrový rozvar na laskonky
  3. Sneh začnite šľahať na najnižší stupeň a pomaly doň prilievajte cukrový rozvar. Do pevného snehu potom vmiešajte mandľovú múku, preosiaty práškový cukor a soľ.těsto na laskonky
  4. Rúru si vyhrejte na 130 ℃.
  5. Plech si zľahka potrite maslom a položte naň papier na pečenie, na ktorý tvarujte laskonky. Tvar aj veľkosť záleží na vás. Na tvarovanie môžete použiť plastovú šablónu, teda formu na laskonky. Ak ju nemáte, použite lyžicu alebo zdobiace vrecko.  laskonky recept
  6. Keď vložíte plech s laskonkami do rúry, znížte teplotu na 110 ℃ a pečte 20 minút. Po 20 minútach znížte teplotu na 70 ℃ a pečte ďalších 20 minút. Hotové laskonky nechajte vychladnúť.
  7. Medzitým si pripravte krém. Maslo vyberte z chladničky, nakrájajte na kocky a nechajte 20 – 30 minút pri izbovej teplote. Potom ho dajte do misy a nechajte ho šľahať. Trvá to asi 15 minút, kým maslo nezosvetlie a skoro nezdvojnásobí objem.
  8. Do vyšľahaného masla pridajte skaramelizované kondenzované mlieko a dôkladne prešľahajte.
  9. Krém vložte do cukrárskeho vrecka, odstrihnite špičku a plňte laskonky – na plochú stranu naneste krém a priklopte druhou laskonkou.

Ak chcete mať laskonky ozdobené, rozpusťte si vo vodnom kúpeli trošku horkej čokolády, dajte ju do vrecka na zdobenie, odstrihnite malú špičku a polovicu laskoniek pofŕkajte čokoládou. Držím palce, nech sa vám podaria a dobrú chuť!

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články