Práve čítate

Ako na pranie jemnej bielizne? 5 trikov, ktoré ste možno nepoznali

13199  
Zdieľať: 

Ako na pranie jemnej bielizne? 5 trikov, ktoré ste možno nepoznali

Väčšina z nás tomu neprikladá veľmi veľký význam. Pri bežnom praní len vytriedime oblečenie podľa farieb a o zvyšok sa už postará vhodný prací program v kombinácii s pracími prostriedkami. Niekedy ale stačí urobiť malý krôčik navyše a bielizeň aj po niekoľkonásobnom praní môže vyzerať stále ako nová.

2. 5. 2020 3 min. čítania Redakce
Ako na pranie jemnej bielizne? 5 trikov, ktoré ste možno nepoznali

Koľkokrát už sa vám stalo, že ste zvolili nesprávny program na práčke a zrazil sa vám sveter? A ako dlho vaša nová biela podprsenka vydržala naozaj biela? S kiksom pri stláčaní tlačidiel na práčke alebo zatúlanou čiernou ponožkou v bielej kôpke vám síce nepomôžeme, ale spolu s fanúšikmi na našom Facebooku sme dali dokopy niekoľko vyskúšaných tipov, ktoré dokážu veľa vašich obľúbených kúskov zachrániť alebo predĺžiť ich životnosť.

Oblečenie s gombíkmi? Pred praním ich rozopnite

Pri praní oblečenia s klasickým zipsom je lepšie zips úplne zapnúť, pretože sa môže točením v práčke poškodiť. Rovnako je potrebné zapnúť suchý zips, aby sa nezachytil na iné oblečenie a nezatrhol nitky. Pri gombíkoch je ale všetko inak!

„Pri oblečení s gombíkmi platí jednoduché pravidlo. Pred praním ich vždy rozopnite, či už to je košeľa alebo váš obľúbený pletený svetrík. V opačnom prípade sa môžu gombíky odtrhnúť alebo sa oblečenie môže nepríjemne roztiahnuť a zdeformovať.“ – Ivana K.

Tenisáky do práčky? Trik pre nadýchané výplne

Možno by vám to ani vo sne nenapadlo, ale pri praní sa vám môžu hodiť aj tenisové loptičky alebo iné guľôčky podobnej veľkosti. V obchodoch dokonca zoženiete aj produkty priamo na tento účel vyrobené.

„Pri praní zimnej bundy alebo plyšových hračiek pridávam do práčky tenisové loptičky. Výplň sa vďaka nim nespojí dokopy.“ – Veronika G.

Ako zariadiť žiarivo bielu? Hľadajte v kuchyni

Aj keď človek dôkladne vytriedi bielizeň podľa farieb, biela aj tak niekedy časom stratí na kráse. Najčastejším problémom sú žlté škvrny od potu alebo to, že biela jednoducho postupne zošedne. Môžete si pomôcť výrobkami z drogérie na to priamo určenými, alebo siahnite po niektorom z pomocníkov, ktorých väčšina z nás máva bežne v kuchyni.

„Hrnček octu rozjasní farbu malého množstva bielej bielizne. Chcete košele a tričká zbaviť škvŕn od potu? Nalejte trochu octu priamo na škvrnu, votrite ho do látky a až potom perte oblečenie v práčke.“ – Hana Š.

Okrem octu pomáha napríklad aj jedlá sóda. Stačí trošku prisypať k praciemu prášku, prípadne ak je bielizeň naozaj zájdená, môžete ju pred praním namáčať niekoľko hodín vo vode so sódou.

Jemná spodná bielizeň? Uzavrite ju do sieťky

Háčiky na podprsenkách sa v práčke ľahko zachytia do tkanín s hrubším vzorom a tak ich môžu poškodiť. A naopak – jemná spodná bielizeň si zase mnohé vytrpí pri praní s väčšími kusmi oblečenia. Existuje na to ľahké riešenie.

„Ja mám na podprsenky vrecká zo sieťoviny, ktoré som si sama ušila. Babička ich zaväzovala do plátenného vaku.“ – Kristína J.

Pracie sáčky si nemusíte šiť len sami. Predávajú sa v rôznych veľkostiach a prevedeniach, prípadne ich môžete nahradiť pracími košíčkami. Sú skvelé aj preto, že zachytia prípadnú uvoľnenú kosticu z podprsenky, ktorá by inak mohla poškodiť práčku.

Aviváž a sušička? Niekedy môže napáchať šarapatu

Niektorým druhom bielizne sušička vôbec nevadí a naopak sú vďaka jej použitiu príjemnejšie. Ale nie všetky typy bielizne, ktoré majú sušičku na štítku k starostlivosti „povolenú“, sa do nej naozaj oplatí dávať. A rovnako je to aj s avivážou.

„Na spodnú bielizeň by sa nemala používať aviváž. Ak je to biela spodná bielizeň, nechávam ju 5 minút namočenú vo vlažnej vode s jemným práškom a až potom vložím do bubna práčky. Najlepšie je nedávať ju do sušičky ani k radiátoru, prípadne ani na horúce slnko, ak nechcete prísť o farby alebo mať na bielizni „vypálené“ škvrny.“ – Kateřina L.

Nech už periete čokoľvek a akejkoľvek farby, vždy je dôležité nielen dodržať všetko podľa inštrukcií na ceduľke, ale tiež mať čistú práčku a hlavne nepreplniť bubon. Natlačená bielizeň sa pravdepodobne zle vyperie aj vyžmýka. Určite to ale v rámci šetrenia vodou neznamená prať prehnane malé množstvo bielizne, teda ak nemáte chytrú práčku, ktorá si dokáže odmerať potrebné množstvo vody podľa váhy oblečenia. :-) A aké je teda „to“ správne množstvo? Ideálne také, aby sa vám medzi oblečenie a stenu bubna práčky vošla ruka.

A aké sú vaše triky, aby vám bielizeň mohla robiť radosť oveľa dlhšie?

Dámska spodná bielizeň

Dámska spodná bielizeň

Vyberte si spodnú bielizeň na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články