Práve čítate

Prvé tehotenstvo po tridsiatke

4909  
Zdieľať: 

Prvé tehotenstvo po tridsiatke

Majú totiž viac možností poznávať a zažívať nové veci, ktoré boli pre generáciu mladších rovesníkov tabu. Okrem toho veľa mladých ľudí si rodinu dovoliť nemôže bohužiaľ z ekonomických dôvodov, preto často odkladajú rozhodnutie založiť si vlastnú rodinu na neskôr.

10. 11. 2016 3 min. čítania Redakce
Prvé tehotenstvo po tridsiatke

Očakávanie prvého potomka je krásne obdobie života. V súčasnosti má však čím ďalej viac párov problémy s počatím. Jedným z dôvodov je, že stále stúpa priemerný vek prvorodičiek. Zatiaľ čo v roku 1991 to bolo 24,7 roka, tento rok prvýkrát hodnota prekročila hranicu tridsiatich rokov. Mladí ľudia teraz viac cestujú, majú vyššie životné nároky a spolu s nimi rastie aj túžba dosiahnuť solídne pracovné postavenie, zaobstarať si vlastné bývanie a stať sa nezávislým od rodičov.

Zdroj: Flickr.com

Zdravotné hľadisko

Odborníci po celom svete sa zhodujú, že z biologického hľadiska je ideálnym vekom na počatie dieťaťa 19 ‒ 25 rokov. S pribúdajúcimi rokmi klesá schopnosť otehotnieť. Žena má menší počet ovulačných cyklov, v tele ženy sa tvorí menej vajíčok a vajíčka sú čím ďalej horšie „priepustné“ pre spermie. Ženy okrem toho s pribúdajúcim vekom často prekonávajú rôzne vaginálne zápaly, na vaječníkoch sa častejšie tvoria cysty a z dôvodu celkového starnutia organizmu je tehotenstvo prirodzene aj väčšou záťažou pre matku. Ak sa starším ženám nedarí otehotnieť prirodzenou cestou, často sa uchyľujú k umelému oplodneniu. Mamičky vyššieho veku sú častejšie a podrobnejšie kontrolované svojimi gynekológmi, a snáď aj vďaka tomu končí väčšina tehotenstiev úspešne.

Možné zdravotné riziká

Napriek tomu však pre staršiu matku a jej budúce dieťa existujú väčšie zdravotné riziká. Jedným z najčastejšie spomínaných je Downov syndróm u detí starších matiek. U dvadsaťpäťročných tehotných žien je pravdepodobnosť jeho výskytu 1: 1250. U žien nad 35 rokov sa riziko zvyšuje na 1: 400 a po 45 roku je to už 1:30. Už v prvom trimestri tehotenstva sa vykonáva tzv. trimestrálny skríning, ktorý dokáže na 99 % toto riziko vylúčiť.

Ďalšou hrozbou je samovoľný potrat, ku ktorému dochádza prevažne do 13. týždňa tehotenstva. Aj v tomto prípade s rastúcim vekom riziko samovoľného potratu stúpa. V tridsiatich piatich rokoch je riziko asi 20 %, po 45 roku až 80 %. U starších mamičiek sa častejšie aj objavuje tehotenská cukrovka či vysoký krvný tlak.

2813402136_c7a4fae447_o
Zdroj: Flickr.com

„Po štúdiu na vysokej škole som si našla svoje vysnívané zamestnanie, ktoré bolo časovo veľmi náročné. Preto sme sa s manželom rozhodli pre bábätko až v mojich 34 rokoch. Počas tehotenstva mi zistili ľahko zvýšenú hladinu glukózy v krvi. Navštívila som preto diabetologickú poradňu, kde som bola počas tehotenstva pravidelne kontrolovaná. Našťastie v mojom prípade stačilo iba upraviť jedálniček a životosprávu. Zvyšok tehotenstva prebehol v poriadku a porodila som zdravého chlapčeka.“
-Lucia, 35 rokov

S rastúcim vekom u niektorých rodičiek pribúdajú aj komplikácie počas samotného pôrodu. K vážnym problémom patrí napríklad zle uložená placenta alebo obrátená poloha plodu. Vzhľadom na množstvo a rôznorodosť pôrodných komplikácií sa u žien vo vyššej vekovej skupine častejšie vyskytuje pôrod cisárskym rezom.

6175321766_a966a53651_o
Zdroj: Flickr.com

Výhody tehotenstva po tridsiatke

Rodičovstvo v zrelom veku má však na druhej strane aj niektoré výhody. Staršie mamičky sú finančne zväčša lepšie zaistené, majú viac životných skúseností a často sú aj emocionálne vyrovnanejšie. Matky, ktoré najprv urobili slušnú kariéru, dokázali tiež našetriť viac peňazí, ktoré môžu následne investovať do svojich detí. Tie potom vďaka svojmu spoločenskému statusu cítia väčší pocit bezpečia.

Starší rodičia bývajú okrem toho oproti mladším trpezlivejší a vďaka svojej ustálenej práci majú na svoje deti viac času. Aj deti majú na svojich starších rodičov pozitívny vplyv. Aby matky mohli byť svojim deťom čo najdlhšie k dispozícii, viac sa starajú o svoje fyzické i duševné zdravie.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články