Neviem, ako som mohla žiť bez mascarpone. Táto dobrota je to najlepšie na zdobenie sladkých múčnikov!
Z mascarpone šľahám smotanovo jemný krém, ktorým plním rolády, zákusky, košíčky alebo rezy. Dá sa s ním toho vymyslieť veľa: vyšľahať so smotanou, pokvapkať medom, zmiešať s rozpustenou čokoládou alebo lieskovo-orieškovým krémom… vždy je výsledok dokonalý. Skvelo drží tvar, takže ho kľudne môžem použiť aj na zdobenie pomocou zdobiacich vrecúšok. A práve krém z mascarpone je perfektný aj v tomto recepte.
Recept na kávové rezy s krémom z bielej čokolády
- Čas prípravy: 40 minút
- Čas pečenia: 30 minút
Na 1 plech potrebujete:
na cesto:
- 250 g polohrubej múky
- 5 vajec
- 150 g práškového cukru
- 6 lyžíc oleja
- 1 lyžicu kakaa
- 100 ml kávy (na pečenie mám najradšej instantnú Tchibo FOR BLACK’N WHITE)
- 1 prášok do pečiva
na krém:
- 400 g mascarpone
- 150 g bielej čokolády
- 100 g krupicového cukru
- 1 lyžicu nasekaných orechov
- karamelový toping (osvedčený mám Dr. Oetker)
Postup:
V mise vyšľahajte žĺtky s cukrom do svetlej peny. Potom do cesta zapracujte múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Pridajte polovicu kávy, olej a vyšľahajte hladké cesto. Nakoniec opatrne vmiešajte tuhý sneh z bielkov. Hotové cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie. Korpus pečte asi 25 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Ešte horúci ho pokvapkajte zvyšnou kávou.
Bielu čokoládu nechajte rozpustiť vo vodnom kúpeli. Potom ju vmiešajte do mascarpone a prešľahajte. Hotový krém preložte do zdobiaceho sáčku a naneste na vychladnutý korpus. Na pracovnú plochu si pripravte alobal.
Potom do suchej panvice nasypte cukor. Nechajte ho pomaly rozpúšťať. Keď má karamel zlatistú farbu, pridajte nasekané orechy, premiešajte a karamel nalejte na alobal. Nechajte ho stuhnúť (trvá to pár minút) a potom ho nasekajte. Nasekaným karamelom ozdobte krém a nakoniec pokvapkajte karamelovým topingom.