Práve čítate

Recept na pravý balkánsky burek: Originál od Jany, ktorá prežila detstvo v Juhoslávii

27969  
Zdieľať: 

Recept na pravý balkánsky burek: Originál od Jany, ktorá prežila detstvo v Juhoslávii

Ťahané cesto, ktoré tvorí veľa vrstvičiek, a celý rad náplní. Zaspomínajte si na dovolenku v Chorvátsku a ďalších balkánskych krajinách voňajúcich burkom.

23. 8. 2021 2 min. čítania Jana Duffková
Recept na pravý balkánsky burek: Originál od Jany, ktorá prežila detstvo v Juhoslávii

Keď sa povie burek, vybaví sa mi dovolenka v Chorvátsku a tiež moja menovkyňa Jana, ktorú tu na Tchibo Blogu vídate ako autorku módnych článkov. Jana pochádza z balkánu a už pred časom som podľa jej receptu doma burek piekla. Je famózny a aj keď sa to možno nezdá, príprava je úplne jednoduchá a zaberie len pár minút.

Čo je to vlastne burek?

Burek sa pripravuje z ťahaného cesta a má nespočetné množstvo variantov náplní.

Najskôr je treba pripraviť si ťahané cesto, ktoré rukami vyťaháte na placku takú tenkú, že bude skoro priehľadná. Na tú potom navrstvíte náplň a všetko zarolujete do veľkého „hada“, ktorého opatrne prenesiete do pekáča alebo na plech. Tento variant je môj obľúbený, chorvátsky sa mu hovorí „motani“ a podľa mňa je aj jednoduchý. Ale ide to aj ako „trokuti“, teda že si pripravíte z cesta viac malých placiek a tie potom vrstvíte do okrúhleho pekáča podobne, ako keď pečiete lasagne. Po upečení rozkrájate na trojuholníčky.

Burek by mal mať veľa vrstvičiek, v ktorých sa strieda cesto s náplňou, po upečení hore trošku chrumkavé, vnútri parádne vláčne.

Akú náplň môže mať burek? Vlastne celkom ľubovoľnú, ale tu máte pár príkladov na inšpiráciu:

Naslano: mleté mäso opečené na cibuľke (lepšie je bravčové, pretože je šťavnatejšie), balkánsky syr alebo feta a mäkký tvaroh alebo kyslá smotana, špenát, mangold

Nasladko: strúhané jablká škorica (pripomína štrúdľu), tvaroh s vanilkovým cukrom a hrozienka

„Pamätám si, že keď som bola malá a žili sme v Juhoslávii, náš sused si na slanú verziu burka sa sirom (chutí podobne, ako keď do náplne zmiešate tvaroh s balkánskym syrom) sypal cukor. Zaujímavá kombinácia,“ spomína Jana

Burek „sa sirom“ je v Chorvátsku asi najtradičnejší a nájdete ho v každej pekárni. Keď ale prídete do Bosny, tam sa úplne rovnaký druh burka volá „sirnica„. Podľa Jany je tento rozdiel v názvoch údajne na Balkáne zdrojom mnohých vtipov.

Recept na burek „sa sirom“

Najtradičnejšia podoba burka mi chutí najviac a keď burek pečiem doma, chuťovo je k nej podľa mňa najbližšie variant, keď do náplne použijem kyslú smotanu alebo tvaroh a balkánsky syr.

Ingrediencie na cesto:

  • 450 g hladkej múky
  • 3 lyžice oleja (používam olivový)
  • 1,5 lyžičky soli
  • 270 ml vody
  • + trošku oleja a múky navyše

Ingrediencie na náplň:

  • 200 g balkánskeho syra
  • 1 vanička tvarohu alebo 1 téglik kyslej smotany

Postup:

  1. Zmiešajte všetky ingrediencie na cesto dokopy a začnite prepracovávať rukami.
  2. Ceste hneťte asi 10 minút, len vďaka tomu bude pekne hladké a vláčne (čím viac človek hnetie, tým viac začne pracovať lepok a cesto bude pružiť).
  3. Hotové cesto potrite olejom a nechajte ho na chvíľu odpočinúť.

    tažené těsto

  4. Na stôl si natiahnite napríklad čistý obrus a poprášte ho múkou. Potom naň položte cesto.
  5. Prstami cesto postupne rozťahujte tak dlho, kým nebude skoro priehľadné a naozaj rozmerné.

    chorvatský burek

  6. Takto pripravené cesto potrite tvarohom alebo smotanou a rovnomerne naň rozdrobte syr.
  7. Potom s pomocou obrusu začnite cesto zamotávať ako slimáka. Keď to máte, preneste cesto na plech alebo do pekáča.jak zamotat burek
  8. Cesto stočte do slimáka, alebo ho ledabolo položte tak, aby vznikla jedna väčšia plocha.burek
  9. Pečte na 210 °C dozlata, ja som piekla asi 30 minút. Čas pečenia je individuálny podľa toho, ako silného slimáka ste zamotali.
  10. Hotový burek ešte za tepla potieram kúskom odkrojeného masla, krásne sa na ňom roztečie a trošku zvláčni vrchnú vrstvu.

domácí burek recept

Burek môžete jesť teplý aj studený, odkrajovať alebo odmotávať. To je len na vás. Ja vám ale zaručujem, že sa po ňom hneď zapráši. Veľmi ďakujem Jane za recept a že mi dovolila sa oň s vami podeliť. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články