Práve čítate

Pripravte ten najlepší grilovaný hermelín. Tipy, ako ho ochutiť a s čím ho podávať

10967  
Zdieľať: 

Pripravte ten najlepší grilovaný hermelín. Tipy, ako ho ochutiť a s čím ho podávať

Hermelín je podľa mňa výborný sám o sebe, ale v grilovanej podobe je predsa len tak trochu legendárny. Len málokto odolá kúskom roztekajúceho sa syra! Skúste grilovaný hermelín vylepšiť a pozdvihnúť chute o level vyššie, než je univerzálne korenie z balenia kupovaných hermelínov.

18. 8. 2021 2 min. čítania Inspired Kitchen
Pripravte ten najlepší grilovaný hermelín. Tipy, ako ho ochutiť a s čím ho podávať

Aký syr je na grilovanie najvhodnejší? Ako vždy sa oplatí siahnuť po kvalite. Nekvalitné plesňové syry už počas grilovania vytečú, budú olejovité a chuťovo nemastné-neslané. Ak chcete ten najlepší chuťový zážitok, miesto hermelínu kúpte camembert. Ten má vďaka dlhšiemu zreniu plnšiu maslovú chuť a je tiež mäkší, takže sa po grilovaní krásne rozteká. Špeciálnymi balíčkami určenými na grilovanie tiež rozhodne nešliapnete vedľa, hermelíny v nich obsiahnuté sú vhodné na úpravu pri vysokých teplotách.

Ako ochucujem hermelín na grilovanie?

Výhodou kupovaných balíčkov je pripravené korenie a omáčka, ale ja osobne ich používam len v prípade, že nie je nič iné na výber.

Je totiž toľko možností, ako grilovaný hermelín ochutiť! Pripravujem vlastné marinády z korenia a byliniek, ale aj marmelády, omáčky alebo rôzne čatní. Z korenín dobre funguje sladká mletá paprika, zmes provensálskych byliniek, čerstvo namleté čierne alebo farebné korenie, nadrvený cesnak, z byliniek tymián a rozmarín. Môžete použiť čerstvý aj sušený. Keď chcem pálivú verziu, nezabudnem na čili.

Základom každej marinády by mal byť kvalitný olej. Všetko premiešajte a syr marinádou zo všetkých strán potrite. Kôrka vďaka tomu bude krásne vláčna. Pokiaľ chcete ešte výraznejšiu chuť, nechajte syr marinovať cez noc.

Tipy na jednoduchšie grilovanie

  • Hermelíny pred grilovaním nerozkrajujem a neprepichujem, mohli by potom popraskať a vytiecť.
  • Balím ich do silnejšieho alobalu, najlepší je ten určený na grilovanie. Ak mám poruke len slabý alobal, pre istotu používam dve vrstvy.
  • Pôvodný obal od hermelínu nepoužívam, pokiaľ nie je určený do rúry alebo na gril.
  • Syr grilujte pri strednej teplote (na grile ho nedávam priamo nad plameň, radšej bokom) z každej strany 5 minút. Počas grilovania ho otáčam, aby bol rovnomerne prepečený.

S čím podávam grilovaný hermelín?

Ku grilovanému hermelínu sa perfektne hodia sladkokyslé omáčky a čatní.

Nezameniteľnú chuť vyzdvihnú nielen obľúbené nakladané brusnice, ale aj slivkový lekvár, barbecue aj pikantné čili omáčky. Báť sa nemusíte ani orechov a čerstvého alebo sušeného ovocia. Veľmi obľúbená je kombinácia s cibuľovým čatní a vlašskými orechmi. Grilovaný hermelín nezabudnite doplniť kvalitným chlebom alebo iným, vami obľúbeným pečivom.


Jedzte hermelín tak, aby netiekol po tanieri! Jednoduchý trik: Keď budete mať hotový hermelín na tanieri, pomocou noža opatrne vyrežte veľký otvor do vrchnej časti. Dostanete sa tak k roztavenému syru, v ktorom si môžete namáčať pečivo alebo napríklad zemiaky. Tiež tadiaľ môžete vmiešať niečo na dochutenie – ja mám rada chrumkavé kúsky orechov a trochu čatní.

Recept na grilovaný hermelín s brusnicami

Klasika, ktorá nikdy neomrzí. Sladkokyslá chuť brusníc a syra sa skvele dopĺňa. Z uvedených ingrediencií pripravíte dve porcie.

Ingrediencie:

  • 2 hermelíny
  • 50 ml olivového oleja
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička nakrájaného rozmarínu
  • 1 lyžička lístkov tymiánu
  • brusnicový džem

Postup:

  1. V miske zmiešajte olej, papriku, korenie a bylinky.
  2. Marinádou potrite hermelíny z oboch strán. Zabaľte ich do alobalu a grilujte 5 minút z oboch strán.
  3. Podávajte s brusnicovým džemom, čerstvým tymiánom a pečivom.

Prečítajte si aj: Máte radi syry? Vyskúšajte dva recepty na tie nakladané

Osviežujúce spojenie kávy a ovocia Mazagrande

Osviežujúce spojenie kávy a ovocia Mazagrande

Doprajte si osviežujúci mix kávy a citrusov bez pridaného cukru, sladký iba vďaka prirodzenej chuti ovocia.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články