Keďže torta je celkom hutná, väčšinou ju pečiem na jeseň a v zime. Je to kalorická bomba, človeka jej príprava zamestná na niekoľko hodín, ale vážne ten čas nikdy neľutujem. Kávu pridávam do cesta a používam ju aj na prevlhčenie upečeného korpusu. Vrchná vrstva torty je z čokolády v štýle ganache a k tomu perfektne ladí čerešňový rozvar, ktorý sa skrýva vnútri spolu so svetlým krémom z mascarpone a šľahačky. Keď sa ma niekto spýta na najdokonalejšie chuťové kombinácie torty, toto je moja odpoveď.
Recept na moju najobľúbenejšiu čokoládovú tortu
Najlepšie je, keď s prípravou začnete dva dni vopred. Prvý večer si pripravíte len čerešňový rozvar a základ na čokoládový krém. Druhý deň upečiete korpusy, vyšľaháte krémy, urobíte tortu a dáte ju na noc poriadne vychladiť. A posledný deň už môžete len zdobiť a servírovať.
Ingrediencie na korpus:
- 4 vajcia
- Šťava z 1/2 citróna
- 1 lyžica zemiakového škrobu
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček hladkej múky
- Pol hrnčeka holandského kakaa
- 1 – 2 polievkové lyžice instantnej kávy (podľa toho, akú intenzitu kávovej chuti si prajete)
- lyžička prášku do pečiva
Ingrediencie na čerešňový rozvar a ďalšie doplnky:
- 2 hrnčeky mrazených čerešní
- 1/2 hrnčeka cukru
Ingrediencie na čokoládový krém:
- 0,5 – 1 šálka holandského kakaa
- 3 tabuľky mliečnej čokolády
- 200 g masla
- 1 smotana na šľahanie
- 3 lyžice cukru
Ingrediencie na mascarpone krém:
- 500 g mascarpone
- 1 smotana na šľahanie
- 5 lyžíc cukru
Na zostavenie torty a zdobenie:
- Hrnček naozaj silnej kávy na pokvapkanie korpusu (vychladnutej)
- 2 tabuľky čokolády na poliatie torty + trošku smotany na šľahanie na zjemnenie polevy
- Sladkosti na zdobenie: Ja som použila Milku so sušienkami, Oreo sušienky a kávové zrnká
Čím zdobiť?
Ja som tortu ozdobila, ako môžete vidieť na fotkách, najrôznejšími sladkosťami a cukrovinkami. Toho sa ale vôbec nemusíte držať. Pokojne využite čerstvé alebo lyofilizované ovocie, ideálne nejaké kyslejšie. Vyzerá to skvelo a tiež to chuťovo ladí s čokoládou. Lyofilizované ovocie (ideálne jahody alebo maliny) môžete aj pomlieť na prášok a jemne ním tortu posypať. Vyzerá to skvelo!
Postup:
Prvá časť: Korpus
- Vajcia rozklepnite do misy, pridajte k nim trochu cukru a začnite šľahať elektrickým šľahačom.
- Postupne pridávajte zvyšný cukor a šľahajte do objemnej a nadýchanej hmoty, v ktorej sa cukor úplne rozpustí.
- Pridajte citrónovú šťavu a ešte asi minútu šľahajte. Potom pridajte škrob a opäť prešľahajte.
- Nakoniec po malých častiach postupne pridávajte múku zmiešanú s kakaom, kávou a práškom do pečiva.
- Miešajte ručne, krátko a rýchlo. Jemne od dna k hornej časti misy, aby sa vyšľahané cesto nezrazilo.
- Cesto nalejte do vytretej formy vyloženej papierom na pečenie (priemer asi 18 cm).
- Pečte asi hodinu na 160 stupňov. Po 40 minútach pečenia ale odporúčam skontrolovať stav korpusu špajľou – každá rúra pečie trošku inak a možno budete mať hotové skôr ako za hodinu.
Druhá časť: čerešňový rozvar a čokoládový krém
- Do hrnca nasypte čerešne, pridajte cukor a pomaly varte asi 15 – 20 minút. Nezabúdajte miešať.
- Do druhého hrnca nalejte smotanu, pridajte nakrájané maslo, nasekanú čokoládu a všetko za stáleho miešania rozpusťte na miernom stupni.
- Keď sa čokoláda v smotane úplne rozpustí, pridajte cukor a kakao a prešľahajte metličkou, aby sa všetko dokonale prepojilo a vznikla hustá a krémovo tekutá zmes.
- Čerešne aj čokoládovú zmes nechajte vychladnúť a potom dajte odležať na noc do chladničky.
- Na druhý deň čokoládu prešľahajte, aby vznikol roztierateľný krém.
Tretia časť: Mascarpone krém
- Vyšľahajte mascarpone so smotanou a cukrom. Bude to trvať asi 5 – 10 minút.
- Nadýchaný pevný krém dajte na chvíľu do chladničky.
Štvrtá časť: Zostavenie torty
- Piškótové cesto prekrojte tak, aby vám vznikli 3 rovnako silné pláty.
- Každú časť korpusu hojne pokvapkajte pripravenou kávou tak, aby boli šťavnaté, ale nie rozmočené.
- Vo vodnom kúpeli rozpusťte zvyšné dve čokoládové tabuľky a podľa potreby ich trošku zjemnite smotanou. Výsledná poleva by mala byť tekutá, ale nie príliš, aby držala tvar a po vychladnutí stuhla.
- Na spodnú časť korpusu natrite silnejšiu vrstvu mascarpone krému a dajte na ňu časť čerešňového rozvaru.
- Všetko zalejte 1/3 čokoládovej polevy a priklopte prostrednou časťou korpusu.
- Na prostrednú časť korpusu opakujte rovnaký postup ako pri spodnej.
- Nakoniec všetko zavŕšte hornou časťou korpusu a celú tortu potrite dookola aj zhora zvyškom mascarpone krému, aby ste ho zarovnali.
- Takto pripravenú tortu uložte na niekoľko hodín do chladničky.
- Po vychladnutí celú tortu potrite čokoládovým krémom a opäť ju nechajte vychladiť.
- Po vychladnutí naneste ešte jednu vrstvu čokoládového krému a ním tortu môžete aj pekne uhladiť a dotvarovať. Pri uhladzovaní môže pomôcť nahriata špachtľa alebo stierka. Prípadné nedokonalosti dolaďte po ďalšom zachladení torty.
Ako to robím, že mám tortu rovnú?
Spodnú časť piškóty používam ako tú hornú, „hore nohami“. Je totiž krásne plochá a súmerná. Skúste to tiež – uľahčí vám to prácu a nebudete mať toľko starostí so zarovnávaním.
Piata časť: Zdobenie torty
- Znovu si rozpusťte zvyšnú 1/3 čokoládovej polevy (tej, ktorú ste dávali aj dovnútra torty). Touto polevou polejte hornú hranu torty a nechajte ju voľne stekať. Môžete využiť vrecko na zdobenie s malou špičkou, lepšie sa potom poleva nanáša.
- Na záver tortu ozdobte sušienkami, čokoládou a kávovými zrnami ako ja, alebo podľa vlastnej chuti a fantázie.
A sme úspešne v cieli! Verím, že si tortu zamilujete a aj jej prípravu si užijete. Ja pečenie a zdobenie tort beriem ako príjemný a kreatívny relax.
Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo
Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.