Práve čítate

Recept na domáci tonik a tipy na koktaily, do ktorých skvelo pasuje

5378  
Zdieľať: 

Recept na domáci tonik a tipy na koktaily, do ktorých skvelo pasuje

Keď som narazila na návod na prípravu domáceho toniku, hneď som si povedala, že to musím vyskúšať. Po prvé vo mne hlodala zvedavosť, či je naozaj reálne pripraviť doma niečo také špecifické a po druhé tonik pomerne často domov kupujeme na prípravu rôznych alkoholických koktailov, takže poznať recept by sa mi iba hodilo.

5. 12. 2021 2 min. čítania Jana Duffková
Recept na domáci tonik a tipy na koktaily, do ktorých skvelo pasuje

Preskúmala som najrôznejšie druhy receptov a nakoniec som si z každého odniesla niečo. Poznatky som potom spojila do jedného finálneho receptu, s ktorým som, musím povedať, fakt spokojná. Klasickému toniku sa mi podarilo celkom dobre priblížiť. Takže, ako na to?

Musíte zohnať chinínovú kôru

Kôra chinínovníka lekárskeho je kľúčová surovina, bez ktorej sa nezaobídete.

Ja som ju doteraz nikdy v ruke nedržala, takže najskôr nastalo pátranie, kde takúto kôru kúpiť. Odpoveď bola jednoduchá a rýchla – obchody s bylinkami a nespočetné množstvo e-shopov. 50 g balenie ma vyšlo do 3 €, takže to nie je nič cenovo nedostupné. Kôra chinínu dodáva toniku tú známu horkastú chuť, zároveň má ale hrdzavú farbu, ktorú získa aj váš tonik. V domácich podmienkach z neho číru farbu nečarujete, ale to v ničom nevadí.

Údajne je tiež dobrá na trávenie, zároveň by ju ale nemali konzumovať tehotné ani dojčiace ženy, tak na to pozor. Tú najčudnejšiu surovinu receptu už teda máte, takže sa do toho môžeme pustiť!

Recept na domáci tonik

Z uvedených surovín som pripravila 400 ml základu na tonik, ktorý sa ale vždy ďalej riedi sódovkou. Na 200 ml sódovky dávam cca 2 lyžice základu, ale je len na vás, akú silnú chuť si pripravíte.

Ingrediencie:

  • 500 ml vody
  • 50 g citrónovej trávy (spodná svetlá časť je najlepšia)
  • 15 g chinínovej kôry
  • 1 pomaranč, 1 citrón, 1 limetka
  • 15 guličiek nového korenia
  • 20 g kyseliny citrónovej
  • štipka soli
  • cukor krupica (alebo trstinový) podľa chuti – ja ho dávam cca 6 lyžíc

Môžete to ochutiť


Ak radi experimentujete s chuťami, môžete pridať aj bylinky. Ja veľmi rada pridávam levanduľu (tú vidíte aj na fotkách tohto receptu, dala som 2 lyžice), alebo napríklad rozmarín.

Postup:

  1. Z pomaranča, citróna aj limetky ostrúhajte kôru a spolu so šťavou vytlačenou zo všetkých citrusov ju dajte do kastrólika.
  2. Citrónovú trávu potlčte tĺčikom na mäso a potom ju nakrájajte na menšie kúsky. Potom pridajte do hrnca.
  3. Pridajte všetky zostávajúce ingrediencie a všetko nechajte 20 minút variť pod pokrievkou.
  4. Po dovarení preceďte cez jemné sitko a potom ešte cez plátno alebo papierový kávový filter, aby ste sa zbavili jemného prachu z kôry. Ak budete používať kávový filter, najskôr ho prepláchnite čistou vodou.
  5. Tekutinu nalejte späť do čistého kastrólika, pridajte cukor a varte ďalších 20 min. na miernom stupni bez pokrievky.
  6. Hotový základ prelejte do fľaštičky a po vychladnutí skladujte v chladničke.

Tipy na alkoholické koktaily s tonikom, ktoré mám rada

Na záver mám pre vás pár nápadov na koktaily, ktoré sa vám môžu hodiť napríklad na Silvestra. Nezabúdajte ale, že obsahujú alkohol, takže nie sú vhodné do 18 rokov.

Tonik si dobre rozumie s ginom, vodkou alebo aj becherovkou. Nech už budete miešať akýkoľvek koktail, môžete experimentovať s množstvom pomeru tonikového základu v sódovke a tým ovplyvňovať silu výslednej chute. Nezabúdajte ani na dostatok ľadových kociek alebo ľadovej triešte, bez toho to nie je ono.

Tonik a gin najradšej kombinujem:

  • S uhorkou, čučoriedkami, malinami, jahodami alebo iným bobuľovitým ovocím. Ovocie môže byť čerstvé, mrazené, ale pokojne aj sušené mrazom alebo klasicky. To koktail veľmi pekne zafarbí. Výborne ladia aj citrusy – dokonca grep.
  • S 40 ml brusnicového alebo ríbezľového džúsu a limetkovou šťavou.

Tonik a vodku najradšej kombinujem:

  • S limetkovou šťavou
  • So zázvorom, pomarančom a škoricou

Možností je ale azda nekonečno a to aj vo verzii bez alkoholu. Tak prajem príjemné experimentovanie a nech sa recept podarí!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články