Keď sa u nás doma objaví na stole niečo, čo obsahuje tvaroh a ovocie, za chvíľu to zmizne. Nebolo tomu inak ani v prípade tohto koláča. Kombinácia chrumkavého cesta s nadýchaným krémom a vrstvou manga je naozaj zážitok a perfektne sa hodí ako dezert ku káve. Ovocnú vrstvu môžete kombinovať podľa chuti. Skvelo chutí aj z marhúľ alebo lesného ovocia.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 15 minút
Potrebujete (na 1 okrúhlu tortovú formu):
na cesto:
- 100 g hladkej múky
- 100 g mletých mandlí
- 1 lyžicu kakaa
- 1 žĺtok
- 120 g masla
- 4 lyžice cukru
na tvarohový krém:
- 750 g mäkkého tvarohu
- 1 balíček želatíny do krému
- 250 g práškového cukru
- 4 lyžice nemletého maku
Namiesto tvarohu bude v koláči chutiť výborne aj mascarpone. Namiesto cukru ho zase môžete osladiť rozpustenou bielou čokoládou.
na dohotovenie:
- 1 veľké mango
- 1 lyžicu želatíny v prášku
Postup:
- V miske zmiešajte múku s mletými mandľami, pridajte kakao, cukor, žĺtok a nakrájané maslo. Vypracujte hladké cesto bez hrudiek. Formu vyložte papierom na pečenie a na dno dajte cesto. Pomocou prstov ho roztlačte do tenkej vrstvy, vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 15 minút. Potom formu vyberte a cesto nechajte vychladnúť.
- Medzitým v mise vyšľahajte tvaroh s cukrom a vmiešajte mak. Želatínu dajte do kastrólika, pridajte k nej 4 lyžice vody a nechajte ju asi 10 minút napučať. Potom ju zahrejte, ale nevarte. Vmiešajte do nej lyžicu krému a potom všetko spoločne premiešajte. Tvarohový krém naneste na korpus a uhlaďte.
- Mango ošúpte, nakrájajte a dajte do mixéra. Rozmixujte ho na hladké pyré. Želatínu zmiešajte s troškou vlažnej vody a vmiešajte ju do pyré. Nechajte trochu stuhnúť a potom zmes nalejte na tvarohový krém. Hotový koláč dajte aspoň na 2 hodinky do chladu.
Korpus na koláč môžete pripraviť aj nepečený
Korpus na koláč môžete pripraviť aj nepečený. Kakaové sušienky rozdrvíte pomocou valčeka, pridáte kúsky masla a hotovú zmes natlačíte do formy.
Ako pripravujete cheesecake vy? Poďme sa vzájomne inšpirovať na Facebooku. :-)