Práve čítate

3 tipy, s ktorými aj obyčajné hrianky premeníte na chrumkavé nebo na večeru

2449  
Zdieľať: 

3 tipy, s ktorými aj obyčajné hrianky premeníte na chrumkavé nebo na večeru

Poznáte to sami. Chcete si večer pripraviť nejakú dobrú večeru, ale v špajze nájdete len niekoľko dní starý chlieb a niečo málo v chladničke. A z toho sa delikatesa nedá… Alebo áno? Čo takto chrumkavá hrianka prevoňaná cesnakom a na nej presne to, čo máte radi? Mám pre vás nejaké tipy, ktoré sa vám budú pri príprave hrianok hodiť, a tiež vytunované recepty a iné zaujímavosti.

10. 4. 2024 5 min. čítania Romana Böhmová
3 tipy, s ktorými aj obyčajné hrianky premeníte na chrumkavé nebo na večeru

Mnohí z vás si možno pri pomyslení na hrianky vybavia svoje detstvo, kedy bola táto pochúťka častou večerou. A kto prežil študentské roky na internáte, potvrdí mi, že práve hrianky na všetky možné spôsoby boli vrcholom kuchárskeho snaženia väčšiny študentov. Vaječné chleby, diabolské, so syrom, preliate masťou, s paradajkovou zmesou alebo jednoducho s čímkoľvek, “čo dom dal”. Nechajte ožiť niektoré obľúbené pokrmy z hrianok alebo vyskúšajte nové chute.

Oschnutý chlieb je základom úspechu

S hriankami zabijete dve muchy jednou ranou. Využijete zvyšky tvrdého chleba, ktoré by ste možno už dávno vyhodili, a zároveň si skvelo pochutíte. Oschnutý chlieb má navyše tú prednosť, že pri smažení nenasiakne toľko tuku ako ten čerstvý.

Pri krájaní sa snažte o čo najrovnejší krajec, aby sa hrianka prepiekla po celej ploche rovnako. Ak chcete tip top výsledok, kúpte si chlieb krájaný alebo si ho nakrájajte v obchode, prípadně využite krájač na chlieb. Ideálna hrúbka hrianky je 1 cm, ale pravítko pri jej príprave nie je nutné.

Ako hrianky pripravovať?

Ak sa rozhodnete pre večeru v podobe hrianok, máte niekoľko variantov, ako ich pripraviť. Opiecť sa dajú buď klasicky na panvici, v rúre, na grile, alebo napríklad v hriankovači. Použiť môžete masť, repkový či slnečnicový olej, olivový olej, prepustené maslo alebo ich urobiť nasucho. Ak vám nevadí tučnejšia verzia, ponorte krajce chlebov do cca 1,5 cm rozpustenej masti alebo oleja a osmažte z oboch strán.

Môj tip: Ja najčastejšie pripravujem hrianky tak, že ich potriem slabou vrstvou masti a pečiem na panvici. Teraz sa mi ale osvedčil aj recept v rúre, kedy si pripravím zmes z masti, soli, byliniek a prelisovaného cesnaku a zmesou chlieb z oboch strán potriem. Potom ho len strčím na 10 minút do rúry vyhriatej na 250 stupňov a mám luxusnú hrianku.

Ak sa vrhnete na ich prípravu a budete mať po ruke gril, určite využite silu ohňa a urobte hrianku na ňom.

Predíďte zápachu po smažení

Prepálený olej alebo masť práve nevoňajú a niekedy pri dlhom smažení môže nepríjemným zápachom napáchnuť celý byt. Ak si ale hrianky neviete bez tuku predstaviť, a zároveň chcete predísť spomínanému problému, vyskúšajte vychytávky našich babičiek:

  • Pri smažení skúste do oleja hodiť pár lístkov petržlenovej vňate, len čo zhnedne, vymeňte za nový kus. Rovnako fungujú aj plátky jablka alebo citróna.
  • Pach tiež pomôže pohltiť vriaca voda s octom alebo škoricou, ktorú varíte vedľa panvice s hriankami.
  • Prípadne skúste povariť vodu s avivážou či vonným olejom na prevoňanie bytu.
  • Zárukou úspechu je okno dokorán alebo digestor.

Dobrota našich babičiek alebo v jednoduchosti je krása

Keby sme sa mali vrátiť do minulosti, vychutnali by sme si hrianky opekané priamo na sporáku a namáčané v horúcej vode. Vy ich môžete vyskúšať aj dnes, a to bez sporáka. Krajce chleba opečte nasucho na panvici alebo napríklad na grile, rozohrejte si v kastróliku masť a do vhodnej nádoby nalejte horúcu vodu. každý kus chleba po opečení namočte do vriacej vody. Podávajte ho s rozotretým cesnakom, so soľou a poliaty rozpustenou masťou. prostá večera, ktorá však chutí skvelo.

Skvelé hrianky na mieru

Hrianky sú skvelé v tom, že si ich môžete pripraviť na mieru presne podľa toho, čo máte radi. Opečený alebo osmažený chlieb je istotou, že pokrm bude mať vždy jedinečný základ, a na ňom sa potom dá “postaviť” hocičo.

Mäsová zmes: Okrem tataráku môžete použiť zmes z mletého mäsa, paradajkového pyré a zeleniny, a to buď v pálivej verzii s feferónkami à la diabolská zmes, alebo ako boloňský základ omáčky (bez omáčky). Luxusnou záležitosťou je tiež pikantná kuracia zmes so sójovou omáčkou alebo napríklad trhané bravčové mäso s cibuľkou a horčicou.

Hrianky s mäsovou zmesou a syrom

Ingrediencie:

  • hrianky
  • masť
  • syr gouda alebo cheddar

Na mäsovú zmes:

  • 500 g mletého mäsa (ideálne zmes bravčového a hovädzieho mäsa)
  • 2 cibule
  • 1 lyžica masti
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 1 plechovka fazúľ
  • 1 lyžička provensálskeho korenia
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Najskôr si pripravíme mäsovú zmes. Do hlbšej panvice si dáme lyžicu masti a osmažíme na nej dozlata najemno nakrájanú cibuľku. Keď nám pekne zozlatne, pridáme mleté mäso a restujeme ho, kým nie je pekne prepečené. Potom pridáme paradajkový pretlak a minútu zarestujeme. Nakoniec pridáme plechovku paradajok, fazúľ a provensálske korenie. Všetko podľa chuti osolíme a okoreníme. Zmes necháme 8 – 10 minút na miernom plameni prebublávať.
  2. Medzitým si pripravíme hrianky. Každý plátok chleba potrieme z oboch strán masťou a hrianky opečieme na panvici alebo na grile.
  3. Mäsovú zmes dáme na hrianky a posypeme ich nakoniec ešte nastrúhaným syrom.

Zmes bez mäsa: Kto má radšej trochu ľahšiu verziu zmesi na hrianky, môže skúsiť zeleninovú verziu, a to napríklad v štýle leča. Chutiť bude určite aj zmes s hubami, nebojte sa experimentovať a okrem šampiňónov vyskúšajte napríklad hlivu ustričnú alebo šii-take. Za zmienku určite stojí aj mexická zmes s fazuľou a kukuricou alebo praženica, ktorú si môžete dochutiť špenátom alebo medvedím cesnakom.

Tip

Zavarte si zeleninovú zmes na hrianky do zásoby, skúsiť môžete kombináciu cukety, papriky a paradajok. Keď dostanete chuť, máte za chvíľu “navarené”.

Recept na hrianky caprese

Ingrediencie:

  • 2 plátky chleba
  • 2 paradajky
  • 1 mozzarella
  • bazalka (prípadne iné bylinky – tymian, pažítka atď.)
  • soľ
  • olivový olej

Postup:

  1. Hrianky si z oboch strán potrieme olivovým olejom a opečieme ich na panvici alebo na grile pekne dozlata.
  2. Paradajky aj mozzarellu si nakrájame na zhruba rovnako silné plátky. Na každú hrianku striedavo dávame plátok paradajky a mozzarelly a dáme na 180 stupňov zapiecť do rúry na 10 minút.
  3. Potom hrianky pokvapkáme olivovým olejom a posypeme bylinkami (napr. bazalkou) a zľahka posolíme.

Hrianky s restovanými šampiňónmi

Ingrediencie:

  • 2 plátky chleba (ideálne kváskového)
  • 2 lyžice masla
  • 1 väčšia cibuľa (prípadne 2 menšie)
  • 8 šampiňónov
  • 1 lyžica nasekaných čerstvých byliniek
  • 2 lyžice žervé
  • hrsť mixu šalátov, prípadne samotná rukola
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Hrianky si z oboch strán potrieme maslom (použijeme cca 1 lyžicu) a opečieme ich na panvici alebo na grile pekne dozlata.
  2. Na panvicu si dáme lyžicu masla a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľku. Keď sa nám začne sfarbovať dozlata, pridáme na plátky nakrájané šampiňóny, ktoré zľahka osolíme a okoreníme. Keď máme šampiňóny pekne orestované, pridáme lyžicu nasekaných byliniek.
  3. Na hrianky natrieme žervé, pridáme mix šalátov (prípadne rukolu) a navrch dáme orestované šampiňóny.
Zažiarte v pestrých farbách

Zažiarte v pestrých farbách

Nápady na ľahké jarné outfity v zelenej, ružovej a mätovej.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články