Práve čítate

Stratené vajce, ktoré zvládnu aj začiatočníci a recept na avokádovú nátierku

17824  
Zdieľať: 

Stratené vajce, ktoré zvládnu aj začiatočníci a recept na avokádovú nátierku

Veľa ľudí na stratené vajcia radšej chodia do reštaurácie, pretože sa boja náročnosti prípravy. Celkom tomu rozumiem – túto pochúťku si väčšina z nás vo všedný deň pred prácou pripraviť nestihne. Inak ale príprava nie je žiadna maturita, takže plán na víkend je jasný!

31. 3. 2024 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Stratené vajce, ktoré zvládnu aj začiatočníci a recept na avokádovú nátierku

Základom sú čerstvé vajcia. Vždy ich kupujem tesne pred tým, ako sa chystám stratené vajcia pripravovať. Ak práve nie ste ranné vtáča, rovnako ako ja, kúpte ich deň vopred. V regáli v obchode hľadajte vzadu a vyberte tie najčerstvejšie. Čím čerstvejšie vajíčka budete mať, tým bude bielok tuhší. Vďaka tomu bude lepšie držať pokope, keď vajce vhodíte do vody.

Staršie vajíčka majú bielok z veľkej časti tekutejší a roztečený. Táto tekutá časť potom môže spôsobovať, že sa vám väčšina bielka v hrnci “rozutečie”. Rozdiel medzi čerstvým a týždeň starým vajíčkom môžete vidieť na fotke. Vľavo je čerstvé vajíčko s tuhým bielkom, vpravo je staršie.

Okrem čerstvého vajíčka budete tiež potrebovať hrniec s väčším množstvom vody. Ak použijete vody málo, budete mať ploché vajce. Vodu v hrnci priveďte k varu, potom ho zložte zo sporáka. Voda by nemala bublať, keď do nej budete dávať vajíčka. Bublinky majú byť len drobné.

2 spôsoby, ako pripraviť stratené vajcia

Môžete skúsiť jednoduchší a istejší variant, vhodný pre začiatočníkov – s potravinovou fóliou. Alebo sa hneď pusťte do prípravy klasickým spôsobom.

Jednoduchší variant s potravinovou fóliou

Zoberte menšiu misku a vysteľte ju fóliou. Tú vytrite olejom (je jedno akým, ale keď použijete olivový, vajce nebude mať čisto bielu farbu), rozklepnite do nej vajce a zatvorte natesno uzlíkom alebo svorkou. Vložte do horúcej nebublajúcej vody na 3 4 minúty, potom vyberte. Fóliu hore pod uzlíkom rozstrihnite a opatrne z nej vyberte vajce. Hotovo! Žiadna veda, že?

Klasický spôsob prípravy

Do vriacej (nebublajúcej) vody pridajte 1 lyžicu octu a vytvorte pomocou varešky alebo lyžice krúživými pohybmi pozdĺž okraju vodný vír. Vajce najskôr rozklepnite do malej misky a potom ho opatrne vlejte doprostriedka víru. Odporúčam chvíľu počkať, kým nebude vír taký silný. Keď vajce vložíte do silného víru, bielok sa môže rozutekať po hrnci. Keď je slabší, tak mi všetko drží pekne pokope. Vajce varte 3 minúty. Počas varenia môžete bielkam pomôcť lyžicou alebo vareškou tak, že keď si všimnete, že sa vám rozutekávajú, posuňte ich tam, kde majú byť.

Keď pripravujem väčšie množstvo vajec


Najradšej mám prípravu s vodným vírom, ale keď pripravujem raňajky pre viac ľudí, je tento spôsob trochu pomalý. Môžete totiž robiť vajce len jedno po druhom. Preto sa vtedy oplatí použiť techniku s potravinovou fóliou. Pri pridávaní a vyberaní vajec je potrebné pracovať rýchlo, aby ste tie posledné neprevarili.

Ak nechcete vajíčka servírovať hneď po uvarení (tak je to ale najlepšie), pripravte si hrniec alebo misu s ľadovou vodou. Keď vajíčka vyberiete z hrnca, môžete si ich tam na chvíľu odložiť. Studená voda zastaví proces varenia. Nebojte sa, nebudete potom jesť studené vajcia – pred servírovaním ich ohrejte 30 sekúnd v teplej vode. Kým ich dáte na tanier, nezabudnite ich pomocou servítok trochu osušiť, aby ste nemali v jedle prebytočnú vodu.

Ako podávať stratené vajcia – recept na avokádovú nátierku

Stratené vajcia môžete servírovať na anglickom muffine so slaninou a holandskou omáčkou, na orestovanej alebo grilovanej špargli so slaninou, v šaláte alebo napríklad s avokádovou nátierkou, na ktorú mám pre vás recept.

Ingrediencie:

  • 1 zrelé avokádo
  • 2 – 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 55 g cherry paradajok (cca 2 -3)
  • 25 g jarnej cibuľky (cca 1 užšia jarná cibuľka)
  • 1/2 lyžičky kari
  • 1/3 lyžičky zázvoru
  • hrsť čerstvého koriandra
  • opečený kváskový chlieb na servírovanie
  • stratené vajce na servírovanie

Postup:

  1. Paradajky a jarnú cibuľku nakrájajte na naozaj drobné kúsky.
  2. Olúpte avokádo, vyberte kôstku a dužinu zo šupky vyškrabnite lyžicou. Dajte do misky a roztlačte vidličkou.
  3. K avokádu pridajte citrónovú šťavu, nakrájanú jarnú cibuľku a cherry paradajky, kari, zázvor a natrhaný čerstvý koriander. Premiešajte.
  4. Avokádovú  nátierku servírujte na opečenom kváskovom chlebe so strateným vajcom.

Keď na prípravu strateného vajíčka nemám práve toľko času alebo trpezlivosti, pripravujem namiesto neho vajce namäkko (varím ho 3 minúty od chvíle, kedy voda dosiahne bod varu). Potom ho už len stačí opatrne olúpať a je to. Takto pripravené vajíčko servírujem na avokádovom toaste alebo na anglickom muffine. Najlepšie je preliate holandskou omáčkou. Mňam!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články