Práve čítate

Jar plná retro kvetov – naučte sa ich nosiť aj kombinovať

5109  
Zdieľať: 

Jar plná retro kvetov – naučte sa ich nosiť aj kombinovať

Kvetinové vzory na jarných a letných látkach rozhodne nie sú nijakou prekvapujúcou novinkou. Romantičky na ne nedajú dopustiť a nosia ich okamžite po odložení kabátov. Kvety jednoducho k jarnej a letnej móde patria. Kto by však očakával, že v tejto sezóne siahnu módni dizajnéri najčastejšie po sentimentálnych kvetinových vzoroch našich babičiek?

20. 4. 2020 3 min. čítania Baba Slováková
Jar plná retro kvetov – naučte sa ich nosiť aj kombinovať

Po abstraktných a hypermoderných kvetinových vzoroch z minulých období slávia svoj návrat realistické kvetinky v potlačiach jasne odkazujúcich na 60. a 70. roky minulého storočia, ba dokonca aj na neskoršie obdobia. Predstavte si vintage tapety, poťahy pohoviek a veru aj šatové zástery starých mám. Všetky tieto staroverské vzory sú späť a nosia sa nielen klasicky na šatách, rovnako tiež na nohaviciach, sakách, bundách, pančuchách, kabelkách a topánkach.

Oblečte sa do kvetov

Oblečte sa do kvetov

Vyberte si (nielen) kvetované kúsky na Tchibo.sk.

Do e-shopu

Aké kvetinové vzory sa dnes nosia?

1. Drobné kvety

Drobné kvetinky zaujali tento rok na módnych mólach najviac, predstavujú “novinku” a prezentované boli na neobvykle veľkom množstve odevov. Najčastejšie šlo o jemné pastelové farby a vidiecky vzhľad, ale aj o elegantnejšie verzie na tmavom podklade.

2. Veľké až obrovské realistické kvety

Tieto vzory sú tu už pár sezón a začali sa vo veľkom nosiť predovšetkým na kimonách. Dnes ich nájdete okrem šiat aj na bundách, sakách, nohaviciach a dlhých sukniach.

3. Tropické potlače

Potlače s palmovými listami a exotickými kvetinami tiež už nie sú celkom nové. V tejto sezóne získavajú pôvodne prevládajúce zelené potlače aj pestrofarebný vzhľad, kombinujú sa tiež s inými vzormi a ovládli už aj kabelky a topánky. Takisto sú obľúbené aj typické ázijské vzory s lotosovými kvetmi, drakmi a vtáčikmi.

4. Psychedelické a geometrické kvety

Spomeňte si na minišaty, aké nosievala Twiggy a na tapety s nadrozmernými štylizovanými kvetmi z konca 60-tych a zo začiatku 70-tych rokov. Dnes sa nosia na minišatáchbalónovými rukávmi a na dlhých šatách spravidla ako jediný vzor bez mixu s inými.

5. Bohémske etnické potlače

Inšpirácia obdobím hippies neutícha. Bohémske kvetinky na bavlnených látkach bývajú v rôznych veľkostiach usporiadané do pásov a stále sa kombinujú bavlnenými čipkami.

6. “Maľované” kvety

Rozpitý vzhľad potlače, ktorá vyzerá ako namaľovaná akvarelovými farbami, je ešte neopozeraná. Návrhári ho používajú výlučne na mini alebo maxi šaty s veľmi naberanými, širokými sukňami.

7. Veľké červené ruže

Látky, potlačené len ružami, sú tiež staronovým vzorom kvetinovej jari 2020. Šaty s červenými ružami na čiernom podklade a s plisovanou sukňou som mala kedysi na začiatku 90-tych rokov, dnes by boli horúcim hitom. Oveľa jemnejší a menej dramatický je aj dnešný moderný variant červených (aj ružových) ruží na bielom podklade.

Ako dnes nosiť babičkovské drobné kvety?

Mladým dievčatám postačí tento vzor skombinovať so súčasnými módnymi neromantickými prvkami, akými sú napríklad džínsy, džínsové bundy alebo bombery, tenisky. Stále je veľmi moderný vzhľad pozostávajúci z romantických kvietkovaných šiat a robustných tenisiek alebo bagandží.

Ja som stavila na trendové mixovanie vzorov. Z blúzky a sukne s rovnakým vzorom rôznej veľkosti som vykúzlila šaty.

Kvetinky sa mixujú aj s inými vzormi, napríklad s pruhmi. Ku všetkým mojim outfitom by sa celkom hodila aj zobrazená červená džínsová bunda, bohužiaľ je to pre môj farebný typ príliš tvrdá farebná kombinácia. S červenou som sa teda pohrala aspoň v doplnkoch.

Outfit v trochu ázijskom štýle som vyskladala z úzkych nohavíc so žakárovým vzorom. Šál s kvetinkami, aké má aj blúzka, som použila ako opasok v štýle japonského látkového pásu obi.

květinové vzory

Kvetinové vzory určite hrajú v dnešných trendoch prím.

Toto asi nebude dobrá správa pre minimalistov, jednofarebné oblečenie však z módy určite nevyšlo. Vybrať sa dá tiež z iných trendových vzorov. Ktoré sú to? Bodky, geometrické vzory, kohútia stopa, dúhový vzhľad, farebné prechody (ombré), batika, retro pruhy, tartan, zvieracie vzory a dokonca potlače zemepisných máp.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články