Práve čítate

Rezeň na dovolenke bez výčitiek

2225  
Zdieľať: 

Rezeň na dovolenke bez výčitiek

Verím, že hoci by sa človek mal držať určitej harmónie, tak keď už ide do zahraničia, je samozrejmosťou, že ochutná tamojšie špeciality, a je to v poriadku, raz za rok sa predsa nič nestane. Preto si nerobte ťažkú hlavu, ak si na dovolenke dovolíte jesť vlastne všetko. Odpočinok si totiž zaslúži nielen naše telo, ale aj naša myseľ. Avšak ak máte chuť udržať sa aj na dovolenke fit a zároveň sa z nej vrátiť bez toho, aby vám robilo problém zapnúť si šortky, potom skúste využiť niektorý z nižšie uvedených tipov.

25. 7. 2017 4 min. čítania Veronika Wisiorková
Rezeň na dovolenke bez výčitiek

Hoci letné prázdniny sú doménou študujúcich, aj nám, ktorí sme školské lavice už opustili, ostali v podvedomí ako chvíle voľna. Na leto sa najviac tešíme, makáme na svojich postavách po celý rok, aby sme ich mohli vystaviť slnečným lúčom a obdivným pohľadom. Ťažko vydreté krivky nemáme v pláne ohroziť ani na dovolenke, a tak premýšľame, ako to vymyslieť, aby sme sa z letných radovánok vrátili rovnako krásni a vo forme. Alebo azda patríte k tým, ktorí na dovolenka pustia z hlavy všetky poučky o jedle a držia sa zabehnutých slovenských stereotypov, ako je rezeň v chlebe, koláčik k popoludňajšej káve a sviečková s piatimi knedľami?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zdroj: Flickr.com

Sušienky na chuť

Každá správna mamička vie, že deti zo všetkého najradšej maškrtia. Akékoľvek sušienky vždy zvíťazia nad plnohodnotným obedom. Neupierajte ich svojim deťom ani vy. Dnes už v predajniach so zdravou výživou nájdete nepreberné množstvo ovsených sušienok bez cukru (vyhnite sa palmovému oleju často pridávanému do týchto druhov pochutín, lebo neprospieva srdcu ani kardiovaskulárnemu systému).

A ak chcete vedieť, čo jete, upečte si vlastné. Postačí vám na to miska ovsených vločiek, vajcia, roztlačený banán, škorica, prípadne med na dochutenie. Všetko zmiešajte a rukami vytvarujte sušienky. Dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečte dozlatista cca 20 min. pri 200 °C . Takéto sušienky sú nielen výborné, ale navyše dodajú telu komplexné sacharidy, dôležitý zdroj energie. S bielym jogurtom vytvoria perfektnú desiatu na cesty.

I noticed a trend in fast food restaurants nowadays - they just keep adding crap in the burger, then selling it for 2x it's regular price saying it's something new. So I figured I'd beat them to the punch this time; I ordered onion rings, nuggets, a bacon double stack and went to town. Oh, and I asked for a side of spicy mayo which I mixed with some ketchup and mayo, as the 'new special sauce'.
Zdroj: Flickr.com

Stavte na fast food

Verím, že väčšina z nás jedlo na cestách rieši až v hodine dvanástej, teda keď žalúdok o sebe dáva pomerne hlasno vedieť. Vtedy je najpohodlnejšie zabočiť do najbližšieho fastfoodu a škvŕkajúce bruško utíšiť.

Hovorili vám, nech to nerobíte? A ja sa pýtam, prečo nie? ☺ Vedeli ste, že všetky reťazce rýchleho občerstvenia ponúkajú varianty šalátov s kúskom grilovaného mäsa? Že zálievka sa v drvivej väčšine podáva zvlášť, takže môžete korigovať jej množstvo? Takým šalátom tak môžete veľmi jednoducho zahnať hlad bez toho, aby ste sa museli strachovať o svoju líniu.

261294055_b3048ccf81_o
Zdroj: Flickr.com

Rezne so sebou

Ak niekto považuje za typicky slovenské jedlo bryndzové halušky, tak ja považujem za typicky slovenskú desiatu krajec chleba s rezňom. Aké sú vlastne požiadavky na vyváženú desiatu? Bielkoviny, ktorá nakŕmia svaly, sacharidy, ktoré dodajú energiu, a tuky, ktoré zasýtia na dlhší čas. Takže balíček s rezňom to v podstate všetko spĺňa! Stačí to upraviť na zdroje energie prospešné telu a máte po starostiach.

Že ako na to? Kurací plátok rýchlo opražte na kokosovom oleji, z chleba uprednostnite celozrnný. Pridajte kúsok čerstvej zeleniny a máte výživovo vyvážený obed na cesty, ktorý zároveň zohľadňuje vaše nízkokalorické stravovanie.

5678159717_8caf09116e_o
Zdroj: Flickr.com

Kto je pripravený, nie je prekvapený

Ak však patríte k svedomitejším jedincom a neradi nechávate veci na náhodu, pravdepodobne s líniou nikdy nebudete mať problémy. Šťastie totiž praje pripraveným, preto je vždy fajn, keď v cestovnej taške objavíte desiatu, ktorá zaženie najväčší hlad a zabráni nákupu nezdravých jedál na čerpacích staniciach. Existuje hneď niekoľko pochúťok, ktoré prežijú teplo v aute a vydržia s vami cestovať celý deň.

Zamerajte sa predovšetkým na potraviny s vyšším obsahom bielkovín, ktoré dobre zasýtia a na cestách bývajú najväčším kameňom úrazu. Do kabelky tak môžete bez problémov pridať kúsok tvrdého syra s obsahom tuku do 30 %, balíček šmakoun (výrobok z bielkov, ktorý zoženiete v sladkých i slaných variáciách), prípadne fľašu s proteínovým práškom, ktorý kdekoľvek zalejete vodou, a spolu s hŕstkou orieškov (zdroj zdravých tukov) získate skvelú desiatu na cesty.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články