Práve čítate

Otázka za milión: ako vo vzťahu udržať romantiku?

14091  
Zdieľať: 

Otázka za milión: ako vo vzťahu udržať romantiku?

Partnerské vzťahy majú svoje letokruhy a nie je vôbec neobvyklé, že ako spolu ľudia kráčajú životom, mizne medzi nimi náboj. Vhodná chvíľa, kedy ho vrátiť, je úplne kedykoľvek – ale zamilovaný máj k romantike doslova zvádza. Mám pre vás 7 praktických tipov, ktoré sa mi počas mojej mentorskej praxe osvedčili najviac.

2. 5. 2018 4 min. čítania Lenka Černá
Otázka za milión: ako vo vzťahu udržať romantiku?

Tip č. 1: Povedzte si znovu svoje “áno”

Aj po rokoch môže kvitnúť akýkoľvek vzťah, keď obaja partneri chcú a „stoja si za to“. Kým sa teda pustíte do ďalších tipov, odsúhlaste si so svojou polovičkou, že obidvaja chcete do vášho vzťahu vniesť viac pohody a lásky.

Kľudne si znovu môžete urobiť sami pre seba malý obrad, ktorý sa bude podobať svadbe. A znovu si povedať svoje zamilované áno. Vôbec pri tom nemusia byť príbuzní a priatelia, vystačíte si len vy dvaja!

Tip č. 2: Plánujte si spoločné aktivity

V pracovnom živote nie je neobvyklé plánovať si a mať v kalendári zapísané všetko, čo nás čaká alebo potrebujeme zariadiť. Nebojte sa to isté aplikovať aj do svojho vzťahu alebo rodiny. Nemusíte si plánovať každú drobnosť, to vôbec, ale kalendár môže byť skvelý pomocník, aby ste na seba už „nezabúdali“.

Skúste sa s polovičkou zamyslieť nad tým, aká spoločná aktivita by vás bavila a zároveň zbližovala. Je naozaj dôležité, aby ste sa na nej zhodli – logicky, inak z nej pre jedného z vás bude nepríjemná povinnosť.

Nájdite si spoločný termín každý týždeň, kedy budete tráviť čas len spolu a využijete ho na vaše zbližovanie. Kľudne môžete chodiť do sauny, robiť si výlety na bicykli alebo si užívať jeden druhého v spálni. Dôležité je, že partnerstvo a trávenie spoločného času dáte medzi prvé miesta v rebríčku svojich priorít. Žiadne kompromisy, žiadne rušenie rande: keď sa chce, dá sa všetko. :-)

Tip č. 3: Prejavujte si vďačnosť

Keď sme s tým druhým dlhé roky, môžu nám niektoré jeho vlastnosti aj činy pripadať celkom bežné a automatické. Skúste sa však na svoju polovičku pozrieť z trochu iného uhla.

Napíšte si napríklad na papier, čo všetko si na ňom vážite a za čo ho obdivujete. A nebojte sa túto vďačnosť druhému prejaviť.

Práve emócia vďačnosti je dôležitá nielen pre náš vzťah, ale aj pre celkovú životnú spokojnosť. Vnímajte každý deň všetko, za čo môžete poďakovať a nebojte sa zostávať v tomto krásnom rozpoložení.

Tip č. 4: Robte si sexuálny denníček

K romantickému a šťastnému vzťahu neodmysliteľne patria aj naše intímne radovánky. Aj keď už telo toho druhého poznáte dokonale, možno ste si ani po rokoch nepovedali svoje tajné priania.

Ľudia sa často v sexualite hanbia prejaviť vo svojej prirodzenosti, ale to je obrovská škoda. Pokiaľ patríte medzi nich, môžete si založiť denníček, do ktorého si budete vzájomne písať, po čom túžite. Len ho radšej schovajte ďaleko od detí.

Tip č. 5: Využite svoje zmysly  

K romantike vo vzťahu určite patrí vychutnávať si všetko dobré, čo nám život ponúka. Prebuďte teda spoločne svoje zmysly!

Pokiaľ máte obaja radi jedlo, čo takto spoločne niečo uvariť alebo objavovať nové gastronomické možnosti vo vašom meste? Môžete tiež počúvať obľúbenú hudbu, spraviť si masáž alebo zájsť do obchodu s parfumami a vybrať pre seba novú, nezvyčajnú vôňu.

Tip č. 6: Skúste si vzájomne čítať

Pokiaľ máte obidvaja radi rovnaký druh literatúry, tento tip sa vám bude určite páčiť. Namiesto toho, aby ste si čítali každý sám, skúste čítať tomu druhému. Každý deň sa môžete striedať a z tejto aktivity si môžete urobiť váš partnerský rituál, na ktorý sa budete obaja tešiť.

Tip č. 7: Obnovte spoločné priateľstvá

Určite vás vždy veľmi bavilo, keď ste vyrazili s priateľmi na víkend a mohli ste byť v spoločnosti tých, s ktorými je vám dobre. Na priateľov často nemáme pod návalom povinností toľko času a trávime viac času doma, kde sa navyše ani nevenujeme sebe.

Dohodnite sa radšej s polovičkou, že namiesto sedenia pri televízore pozvete priateľov na dobrú večeru alebo hranie spoločenských hier. Aj počas takýchto večerov môžete zažiť romantické chvíle!

Máte svoje vlastné tipy?

Budeme veľmi radi, keď sa s nami podelíte o tipy, ktoré pomáhajú udržať romantiku vo vzťahu vám alebo vašim blízkym. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články