Práve čítate

Sušienky zdobené jedlými kvetmi a bylinkami sú hitom! Postup krok za krokom

4041  
Zdieľať: 

Sušienky zdobené jedlými kvetmi a bylinkami sú hitom! Postup krok za krokom

Tiež na vás všade na internete vykujujú fotky krásnych rozkvitnutých sušienok? Nie je v tom žiadna veda, aj tak sa hodí poznať pár základov.

29. 5. 2021 3 min. čítania Juliana, Maškrtnica.cz
Sušienky zdobené jedlými kvetmi a bylinkami sú hitom! Postup krok za krokom

Rozkvitnuté sušienky sú ideálnou odpoveďou na daždivú, aj keď stále astronomickú jar. Teplota miestami vyzýva k pečeniu vianočného pečiva, ale zároveň si nielen sladkosti, ale aj stoly môžeme ozdobiť nádhernými kvetinami a bylinkami. Veľa z kríkov a kvetín, ktoré bežne mávame v záhradách, je totiž jedlých – a veľmi dobrých!

Kde zháňam jedlé kvety na zdobenie?

Na zdobenie dezertov používam niekoľko druhov kvetín, ktoré sú ľahko dostupné alebo rastú v našej záhrade.

Najradšej a najčastejšie zbieram jedlé kvietky v záhrade. Je to efektné, bez chémie a zadarmo. :-) Ak chcem ísť na istotu a napiecť na oslavu alebo svadbu sušienky či tortu ozdobené jedlými kvetmi a nemám práve čo natrhať v záhrade, často ich zoženiem na internete.

V krabičkách, podobne ako maliny, niekedy mávajú jedlé kvety v internetových supermarketoch, prípadne aj vo veľkoobchodoch s potravinami. Mimo sezónu sa dajú kúpiť buď priamo zmesi sušených kvetov na konzumáciu, alebo si zvlášť kúpite napríklad ibištek, ružu aj okvetné lístky nechtíka – obvykle ich majú obchody s čajmi, sušenými plodmi a orechmi.

Nejedzte kvetiny z kvetinárstva


Aj keď kvetinárstva často predávajú kvety, ktoré sa radia medzi tie jedlé, neodporúčam ich tu kupovať na konzumáciu. Bývajú chemicky ošetrené a z toho dôvodu nevhodné na využitie v kuchyni.

Druhy kvetín, ktoré môžete použiť v kuchyni

Kvetiny urobia aj na obyčajnom sušienkovom ceste nielen parádu, ale tiež ho krásne prevoňajú alebo dochutia, niektoré výrazne – napríklad levanduľa, plátky ruže či fialka, iné len veľmi nežne. Napríklad orgován.

Kvetiny, ktoré nájdete azda v každej záhrade a môžete ich využiť, sú napríklad sedmokráska, fialka, baza čierna, kapsička pastierska, nechtík, levanduľa či kvety hluchaviek. Počas skorej jari potešia samozrejme aj kvety rôznych ovocných stromov. Len pozor, koľko kvetov pozbierate, o toľko plodov sa teoreticky pripravíte. Nádherné a chutné sú kvety dulovca a orgovánu – hlavne tie naozaj sýte farebné varianty, bledé sa vypečú dohneda.

Ak už vám záhrada celkom odkvitla, u predajcov jedlých kvetov zoženiete najčastejšie sirôtky, kapucínky a rôzne typy fialiek.

Krásne, ale trochu korenisté a vhodné skôr na ozdobu slaných krekrov, sú kvety pažítky, okvetné lístky šalviových kvetov, drobné vetvičky tymianu či malé kvietky zádušníka.

Sušte do zásoby


Ak vám kvitne záhrada práve teraz, môžete si jedlé kvety nazbierať a nasušiť do zásoby a využiť ich na zdobenie neskôr. Sušiť ich môžete klasicky voľne, kedy rozložíte kvetiny tak, aby sa čo najmenej deformoval ich tvar. Na sušienky sa ale viac hodí kvety vylisovať – sušiť v papieri napríklad v ťažkej knihe podobne, ako keď ste v detstve vyrábali herbár. Takéto zásoby potom uchovávam v suchu a tme, zatvorené v zaváracom pohári.

Pečieme rozkvitnuté sušienky – ako kvet prichytiť k cestu?

Povedzme, že kvetiny už máte. Tu je niekoľko spôsobov, ktoré zaručia krásne zdobenie cesta:

1.Mozaika bez vaľkania

Zahrňte kvetinu do cesta! Keď je cesto už skoro pohromade, pridajte kvety, ale pokojne aj orechy alebo sušené ovocie. Vzniknuté cesto vytvarujte do valčeka a silne vychlaďte alebo na hodinu vložte do mrazničky. Potom pôjde nakrájať na „mince“ s mozaikou kvetov a ovocia.

2. Kvetovaný chaos

Cesto rozvaľkajte medzi 2 fóliami na žiadanú výšku plus asi 1 mm, potom ho posypte kvetmi, znovu prikryte fóliou a dovaľkajte. Drobné kvietky sa pekne zachytia v ceste a vznikne síce mierne chaotické, ale o to romantickejšie zdobenie.

3. Mimo sezóny – sušené kvety

Upečte pokojne sušienky z čistého cesta, alebo aj doň zahrňte trochu sušených kvietkov či byliniek (úžasne chutí napríklad citrónový tymian). Upečené kolieska namočte v čokoláde a posypte drveným ibištekom alebo ružami, prípadne ozdobte celými vylisovanými kvietkami. Ibištek je mierne kyslastý, čo pekne osvieži, ruža zase prinesie vôňu Orientu.

4. Pre hravých

Cesto rozvaľkajte, povykrajujte, potrite vykrojené tvary na plechu bielkom. Následne na každý kúsok rozložte jednotlivé kvety, okvetné plátky či vetvičky. Ak použijete fialky či sirôtky, zbavte ich čo najviac „zelene“, nechajte len toľko, aby držali pokope. Obvykle stačí len pritlačiť okvetné lístky k bielku a ďalej už sa nemusíte starať. Nechajte chvíľku zaschnúť a upečte.

Recept na základné cesto na sušienky – shortbreads

Heslo je 1, 2, 3 – to sú pomery, na základe ktorých vznikne príjemné sušienkové cesto, s ktorým sa dobre pracuje. Na spojenie môžete pridať žĺtok alebo pokojne len lyžicu vody.

Ingrediencie:

  • 100 g práškového cukru
  • 200 g zmäknutého masla
  • 300 g hladkej múky
  • 0,5 g soli (väčšia štipka)
  • Bielok na potretie

Pre nadýchanejšie sušienky


Ak máte radšej kyprejšie sušienky, potom stačí pridať aj ¼ lyžičky prášku do pečiva. Je to na vás, ale ja mám rada skôr štýl lineckého pečiva. :-)

sušenky s květy

Postup:

  1. Rozšľahajte maslo s cukrom do krému, robotom alebo ručne. Následne pridajte múku dôkladne premiešanú so soľou – najskôr vznikne mrvenička, postupom času cesto.
  2. Ak sa nechce cesto spojiť, pridajte 1 – 2 lyžice studenej vody. Rada cesto pripravujem v robote so stredným hákom, ale v pohode to ide aj vo väčšom sekacom mixéri (foodprocessore) alebo ručne.
  3. Cesto buď vytvarujte s kvetmi a inými obľúbenými pochutinami do valčeka, alebo sploštite na asi 1 cm disk, zabaľte do fólie a nechajte vychladiť asi hodinu – bude sa potom ľahko vaľkať, ideálne opäť medzi papiermi na pečenie alebo fóliami. Vďaka tomu si do cesta nezapracujete múku a bude stále krehké.
  4. Povykrajované sušienky môžete postupne na plechu chladiť v chladničke a upiecť naraz, na horkovzduch a 165 stupňov (plechy je ale potrebné niekedy prestriedať). Vo chvíli, kedy sú okraje dozlata, máte hotové – v závislosti od hrúbky to trvá 10 – 15 minút, strážte ich pozorne!

sušenky s květy

Cesto vydrží v chladničke 1 2 dni. Ochutiť ho môžete 1/2 lyžičky citrónovej kôry, nasekanými lístkami verbeny, citrónového tymianu, medovky alebo kvetmi levandule – pozor, tá je dosť aromatická, a nie každý ju ocení. Všetky bylinky dávkujte po troškách a ochutnávajte. :-)

Slané rozkvitnuté sušienky

Radšej by ste slané? Postup je podobný ako pri sladkých, cesto môžete takisto krájať aj vaľkať, ale použiť môžete okrem už spomínaných rastlín aj pikantné kvety pažítky a iných cibuľovín, rôzne výraznejšie bylinky či ich listy.

Na slané sušienky budete potrebovať 100 g starej goudy alebo iného tvrdého syra, 100 g masla, 100 g hladkej či celozrnnej múky, štipku čierneho korenia, 1 g soli, vodu podľa potreby, orechy, bylinky a bielok na ozdobu. Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte cesto, ktoré vychlaďte a následne krájajte alebo vyvaľkajte. Pečte rovnako ako podľa postupu na sladké sušienky.

Všetko na varenie a pečenie

Všetko na varenie a pečenie

Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo sa vám bude hodiť v kuchyni.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články