Práve čítate

Ukryte do sladkého pečenia zeleninu tak, že to nikto nespozná

4241  
Zdieľať: 

Ukryte do sladkého pečenia zeleninu tak, že to nikto nespozná

Zelenina je do sladkého pečenia skvelá. Vďaka nej je cesto oveľa vláčnejšie a šťavnatejšie a v neposlednom rade aj o niečo zdravšie. Navyše si nikto ani nevšimne, že by dezert chutil inak a to je najväčšia výhoda.

31. 5. 2021 4 min. čítania Romana Böhmová
Ukryte do sladkého pečenia zeleninu tak, že to nikto nespozná

Pripravujete doma stále tie isté recepty a radi by ste vyskúšali niečo nové? Čo takto pridať do cesta trochu zeleniny a pripraviť si krásne vláčny dezert? Ak ste teraz dvakrát odpovedali áno, ste na správnom mieste. Mám tu pre vás veľa tipov, ako si ozvláštniť vaše obľúbené dezerty.

6 druhov zeleniny, ktorá sa hodí na sladké pečenie

Ak vaše deti alebo manžel nemajú radi zeleninu, toto sú moje tajné triky, ako ju do jedla nenápadne ukryť tak, že si to ani nevšimnú. Ale nikomu to nehovorte! :-) Ďalšie nápady nájdete v článku s receptami pre deti.

1. Mrkva

Mrkva je asi najobľúbenejšia zelenina, ktorú na pečenie používam. Aj preto som si pre vás pripravila recept na moju mrkvovú bábovku, ktorý nájdete na konci tohto článku. Mrkva dodá dezertu nielen vláčnosť, ale aj skvelú chuť. Keď k nej pridáte trošku škorice a vlašských orieškov, vaše chuťové bunky budú v siedmom nebi. Okrem báboviek ju pridávam do cesta na palacinky alebo napríklad do tortových korpusov aj raňajkových ovsených kaší.


Mrkvu stačí očistiť a nastrúhať na jemnom strúhadle. Môžete ale tiež pripraviť mrkvové pyré tak, že mrkvu povaríte do zmäknutia a rozmixujete.

2. Tekvica

Kto by nepoznal tradičný americký tekvicový páj. V USA sa najčastejšie pripravuje na Deň vďakyvzdania. A nemusíte skončiť len pri tradičnej tekvici Hokkaido, pokojne skúste aj maslovú. Či už vyskúšate tekvicový páj, vafle, cheesecake alebo cupcakes, určite nestúpite vedľa. Skvelo tiež chutia brownies, do ktorých pridávam tekvicové pyré a sú potom ešte „mazľavejšie“ ako tie klasické. Do tohto receptu sa hodí pridať aj červené fazule.

sladké pečení ze zeleniny


Tekvicu používam podobne ako mrkvu. Buď ju surovú najemno nastrúham, alebo nachystám pyré. Pri tekvici Hokkaido ani nemusíte dávať dole šupku. Keď máme tekvicové prebytky, urobím si pyré do zásoby a po menších porciách ho zamrazím. Pri pečení potom ako keby som našla. :-) Niektoré dezerty ale znesú aj tekvicu priznanú, nakrájanú na malé kúsky. Napríklad  najrôznejšie koláče z krehkého cesta.

3. Cuketa

Cuketa je úplne skvelá zelenina na pečenie, pretože dodá dezertom zvláštnu vláčnosť a navyše ju vnútri ani nepocítite, pretože má nevýraznú chuť. Ja z nej najčastejšie pripravujem cuketový chlebíček, ale je skvelá aj do perníka. Nezabudnite ale na to, že po nastrúhaní je dobré ju zľahka osoliť a nechať tzv. vypotiť (nesoľte ju ale veľmi, aby nepríjemne neovplyvnila chuť sladkého dezertu). Potom už nemusíte do dezertu pridávať „štipku soli“, ktorá býva skoro v každom sladkom recepte na zvýraznenie chute.


Cuketu väčšinou najemno nastrúham a vmiešam do cesta. Vďaka nej je naozaj krásne šťavnaté a vláčne.

4. Sladké batáty

Samozrejme nemôžem zabudnúť na batáty. Tie dezert krásne osladia a dodajú mu ľahko oranžovú farbu, ak sa teda nepustíte do skvelých batátových brownies, pri ktorých čokoláda prebije aj ich výraznú oranžovú farbu. Môžete z nich ale pripraviť aj skvelý batátový krém, ktorý sa hodí napríklad na tortu alebo chlebíček. Vynikajúce sú aj raňajkové lievance, do ktorých pridávam batátové pyré.

sladké pečení ze zeleniny


Batáty v rámci spôsobov použitia radím do rovnakej skupiny ako mrkvu. Buď ich surové očistím a jemne nastrúham, alebo povarím a pripravím pyré.

5. Špenát

Špenát je rovnako ako cuketa bez výraznejšej chuti, takže z tohto hľadiska ho v dezerte nemáte šancu objaviť. Na rozdiel od cukety ale cesto krásne zafarbí a dá sa pridať azda do čohokoľvek a to v čerstvej aj mrazenej podobe. V poslednom čase je najväčším trendom machová torta, ale určite skúste špenát rozmixovať aj do cesta na palacinky alebo lievance. Získajú sýtozelenú farbu a verte, že tým určite zožnete ovácie predovšetkým u detí.

sladké pečení ze zeleniny


Špenát do sladkého pečenia vždy rozmixujem nahladko a je jedno, či používam mrazený alebo čerstvý. V prípade čerstvého ho pred mixovaním krátko sparím horúcou vodou, scedím a buď ho rozmixujem s trochou vody alebo rovno aj s ďalšími tekutými surovinami, ktoré patria do cesta.

6. Červená repa, cvikla

Rovnako ako špenát, aj cvikla dodá dezertu netradičnú farbu. Skvelo sa tak hodí napríklad pri pečení slávnej torty red velvet, kde nahradí potravinové farbivo, alebo ju môžete pridať do cesta na muffiny aj na najrôznejšie sladké chlebíčky. Perfektne si rozumie s čokoládou a vo všeobecnosti dodá sladkým receptom hlbšiu chuť.

sladké pečení ze zeleniny

Ako použiť cviklu do sladkého pečenia?


Cviklu vždy dobre olúpem a najemno nastrúham. Na túto prácu odporúčam zobrať si gumové rukavice, aby ste okrem krásnej farby cesta nemali farebnú aj pokožku na rukách. :-) Môžete ale použiť aj varenú vákuovanú cviklu z obchodu. Tú je najlepšie roztlačiť vidličkou alebo rozmixovať.

Recept na vláčnu mrkvovú bábovku

Ingrediencie vám vystačia na strednú bábovku – veľkosť formy zodpovedá asi objemu 1,4 l.

Budete potrebovať:

  • 150 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 125 g špaldovej hladkej múky (môžete použiť aj klasickú hladkú)
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • štipka soli
  • 140 ml oleja (napr. repkového)
  • 175 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 50 g nasekaných orechov (napr. vlašské alebo mandle)
  • 1 lyžička najemno nastrúhanej citrónovej kôry
  • maslo na vytretie formy
  • polohrubá múka na vysypanie formy

Tip na vysypanie formy


Ak vás nebaví klasické vysypávanie formy múkou, skúste ju tentokrát vysypať strúhaným kokosom!

Postup:

  1. Ak nemáte jemný trstinový cukor, rozmixujte si ho pomocou mixéra najemno.
  2. Vajcia vyšľahajte s cukrom do svetlej peny (zaberie to asi 5 minút).
  3. Do misy preosejte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu a soľ.
  4. Vyhrejte rúru na 180 stupňov (ja používam funkciu 4D horúci vzduch).
  5. Do vyšľahaných vajec postupne (už na nižší stupeň) zašľahajte olej. Potom pridajte preosiatu sypkú zmes, nastrúhanú mrkvu, nasekané orechy a citrónovú kôru.
  6. Formu na bábovku si dôkladne vytrite maslom a vysypte polohrubou múkou.
  7. Hotové cesto nalejte do formy a bábovku pečte 35 – 40 minút. Vždy ju pred vytiahnutím otestujte špajľou, či už je hotová (spoznáte to tak, že sa už cesto na špajľu nelepí).
  8. Bábovku vyberte z rúry a nechajte ju asi 2 – 3 minúty vychladnúť. Potom ju vyklopte na tanier. Pred podávaním ju môžete posypať práškovým cukrom.

Toto cesto je neskutočne univerzálne. Nebojte sa z neho pripraviť korpus na tortu, muffiny či cupcakes, ale napríklad aj mrkvový chlebíček. Ideálne je v kombinácii s tvarohovým krémom. A ak máte radi hrozienka, namočte ich na noc do rumu a prihoďte do cesta!

Prečítajte si tiež: Recept na bábovku zvlhčenú ovocím alebo zeleninou a základné rady, ako na pečenie

Všetko na varenie a pečenie

Všetko na varenie a pečenie

Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo sa vám bude hodiť v kuchyni.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články