Práve čítate

Šalát z červenej repy s rukolou

11837  
Zdieľať: 

Šalát z červenej repy s rukolou

Keď som repový šalát pripravovala po prvýkrát, bola som zvedavá, čo naň povie moje okolie. Ja som si ho zamilovala po prvom ochutnaní. Sladká chuť repy doplnená štipľavou chuťou cesnaku s ostrou chuťou rukoly – je to niečo podľa môjho gusta. No nie každému červená repa chutí, avšak tento šalát je terno.

19. 2. 2018 2 min. čítania Kateřina Kuranova
Šalát z červenej repy s rukolou

Šalát z červenej repy s rukolou – takto vyzerá výsledo

To, že šalát nadchol môjho manžela, to ma vôbec neprekvapilo. Predsa len jeho korene siahajú do Ruska a tam sa repa pripravuje na tisíc spôsobov. Skôr ma zaujímalo, čo naň povie mama a najmä brat. Repu sme doma bežne nejedli (ani neviem prečo) a keď už, tak bolo na spôsob zaváraniny.

Brata som pozvala na obed a šalát som k nemu podávala v takých mini miskách: hlavne preto, že som si myslela, že zas až taký úspech mať nebude. Ale! Podcenila som ho. Ako šalát, tak brata.

Šalát z červenej repy má svetlo ružovú farbu

Spočiatku sa čudoval nad svetlo ružovou farbou. Radšej som ho teda upozornila, že ide o slaný šalát a nie o dezert. S neistotou v očiach vzal vidličku a ochutnal. Z ochutnávania sa stalo vychutnávanie. Zamiloval si ho na prvé sústo, rovnako ako ja.

Ihneď si odo mňa vzal recept a od tej doby ho robí neustále. Keď hovorím neustále, tak neustále. Bol schopný ho jesť aj niekoľkokrát do týždňa. A keď o ňom hovoril stále dokola, mamine to nedalo, pripravila ho tiež a okamžite prešla na “repolátový” maratón. :-)

Červená repa (ilustračná fotka)

Šalát z červenej repy, ktorý si zamiluje snáď každý

Doba prípravy: 15 minút (+ 90 minút pečenia alebo varenia)
Náročnosť: malá

Je vhodný ako príloha k mäsu, miesto pomazánky na chlieb, ku grilovaným pokrmom alebo iba tak.

Suroviny na 6 porcií:

  • 4 stredne veľké repy
  • 400g bieleho hustého jogurtu
  • 1 polievková lyžica olivového oleja + na pokvapkanie
  • 3 strúčiky cesnaku
  • sôľ, čierne korenie
  • 6 lyžíc slnečnicových semiačok
  • 150 g rukoly

Postup:

Najlepšie deň vopred (aby stihli vychladnúť) si zabalíme neošúpanú repu do alobalu. Vložíme ju na pekáč a pečieme na 180 °C cca 90 minút.

Druhý variant je, že repu vložíme do hrnca, zalejeme vodou a dáme variť. Tiež ju predtým netreba šúpať. Varí sa cca 60 minút. Chuť sa ale trošku vyvarí a nie je taká dobrá, ako keď je upečená.

Hotová je vtedy, keď sa do nej zľahka zapichne vidlička. Potom máme (zatiaľ) hotovo a dáme repu vychladnúť (najlepšie cez noc).

Červenú repu uvarte alebo upečte a nakrájajte (ilustračná fotka)

Repu ošúpeme a pokrájame ju na cca 0,5cm veľké kocky.

Pridáme biely jogurt, olej, prelisovaný cesnak, slnečnicové semiačka, soľ a korenie. Celé dôkladne premiešame.

Dôležité je repu správne ochutiť (ilustračná fotka)

Servírujeme s rukolou pokvapkanou olivovým olejom a posypanou soľou a korením.

Hotový šalát – dobrú chuť!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články