Práve čítate

Šesť trikov na chudnutie: Pomôžu farby, zrkadlo aj jazz

4595  
Zdieľať: 

Šesť trikov na chudnutie: Pomôžu farby, zrkadlo aj jazz

Teplé počasie je tu a s ním prichádza aj čas opaľovania. Zahadzujeme svetre a dlhé nohavice a zo skríň vyťahujeme letné topy. Lenže čo ak nám po zime ostalo pár kíl navyše alebo pred letom chceme postavu do plaviek ešte trošku vylepšiť? Počítanie kalórií, sacharidov, bielkovín a tukov je príliš zložité a pri každodennom zhone časovo dosť náročné. Skúste na to ísť inak a pomocou niekoľkých úprav v kuchyni schudnete takmer bez námahy.

27. 4. 2017 3 min. čítania Šárka Adámková
Šesť trikov na chudnutie: Pomôžu farby, zrkadlo aj jazz
13 16046220918_f7c61f072d_oZdroj: Flickr.com

Spoľahnite sa na silu farieb 

Vplyv farieb na psychiku človeka sa preukázal už dávno. Využite to! Je známe, že teplé farby stimulujú chuť do jedla a studené ju zase potláčajú. Vymaľujte si preto kuchyňu blankytnou modrou alebo svetlozelenou a automaticky tak budete jesť o niečo menej. Ak sa na maľovanie práve nechystáte, pomôže aj obrus alebo prestieranie v studených odtieňoch. K jarnému obdobiu sa navyše vynikajúco hodia.

1Zdroj: Flickr.com

Dbajte na kontrast

Ľahšie ako premaľovať steny je kúpiť si nový kuchynský riad. Že prečo to urobiť? Ak je kontrast medzi konzumovaným jedlom a farbou riadu malý, zjeme toho viac. Zo štúdie Cornellovej univerzity vyplýva, že ľudia, ktorí si dávali svetlé jedlo na svetlý tanier, automaticky zväčšovali svoje porcie až o 30 %. Pravdepodobne preto, že keď jedlo splýva s tanierom, podvedome nám pripadá, že ho je málo. Naopak: čím je kontrast väčší, tým tanier vyzerá plnší a my tak skonzumujeme menšie porcie. Rybu alebo cestoviny si teda dajte na tmavý tanier, fazuľu zase na biely.

Jedzte z menších tanierov

Stará známa poučka stále platí. Ak budete používať väčší riad, naservírujete si aj viac jedla, a to až o jednu tretinu! Primeraná porcia vyzerá na veľkom tanieri malá, preto máme tendenciu si pridať. Keď dáme tú istú porciu na menší tanier, vytvorí sa optická ilúzia veľkého množstva. Tak oklameme sami seba a chudnutie nám pôjde ľahšie.

V blízkosti stola umiestnite zrkadlo

Áno, je to neobvyklý postup, ale funguje! Najmä v prípade, ak patríte k milovníčkam sladkostí alebo iných kaloricky výdatných lákadiel. Hneď, ako sa zbadáte s čokoládovou tortou alebo cup-cakom s poriadnou porciou šľahačky, automaticky si dáte menšiu porciu alebo sladkosti časom úplne odstránite z jedálneho lístka. Štúdie dokázali, že ľudia, ktorí konzumovali torty v miestnosti so zrkadlami, si jedlo užívali menej ako v miestnosti bez zrkadiel. Váš obraz v zrkadle zvýši vašu sebakontrolu a nedovolí vám skonzumovať porciu torty alebo tabuľku čokolády naraz.

30 4680937218_a46abb7151_oZdroj: Flickr.com

Vytvorte atmosféru

Rovnako ako farby zohráva svoju úlohu aj osvetlenie v miestnosti, v ktorej jeme. Tlmené osvetlenie a pomalá náladová hudba spôsobia, že si jedlo viac užívame, skôr sa nasýtime, teda ho skonzumujeme menej. Preto si kúpte lampu s tienidlom alebo večeru podávajte pri sviečkach. K tomu si pusťte jazz a uvidíte, ako to bude fungovať!

Odstráňte z kuchyne televízor

A pochopiteľne aj mobil a tablet. Pri jedení sa sústreďte sa výhradne na jedlo. Keď sa pri večeri budete rozptyľovať sledovaním seriálu alebo čítaním, automaticky zjete viac, ako potrebujete a chcete. Nielenže takto stratíte prehľad nad množstvom skonzumovaného jedla, ale jedlo si ani nevychutnáte. Radšej ako na obrazovku sa preto pozerajte do partnerových očí.

21 4759280079_440942aa70_oZdroj: Flickr.com

Nechajte pôsobiť vôňu

Tak, ako na nás pôsobia farby, fungujú aj vône. Správna vôňa nám môže pomôcť udržať na uzde naše neovládateľné chute na sladké či kalorické jedlá. Výborná je v tomto smere mäta. Výskumami sa zistilo, že ľudia, ktorí pocítia intenzívnu vôňu tejto bylinky každé dve hodiny, zjedia menej než tí, ktorí vôňou mäty obklopení nie sú. Mäta v nás totiž vyvoláva pocit sýtosti. Dajte si teda esenciálny mätový olej do aromatickej lampy alebo lístky čerstvej mäty do rozprašovača s vodou a priebežne touto bylinkou osviežujte miestnosť.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články