Práve čítate

Kľúčom k dokonalej šálke kávy je mlynček. Prezradím vám, podľa čoho som vyberala ten svoj

1304  
Zdieľať: 

Kľúčom k dokonalej šálke kávy je mlynček. Prezradím vám, podľa čoho som vyberala ten svoj

Správne vybraný mlynček na kávu je partnerstvo na dlhé roky, možno na celý život. Keď vám to klape a káva nemá chybu, doma vládne harmónia. Väčšina znalcov potvrdí, že spôsob, akým kávu meliete, môže mať dokonca väčší význam ako jej pôvod. Dobre vybraný a nastavený mlynček je základ, ktorý domáce pitie posunie na skutočnú kaviarenskú úroveň.

9. 5. 2024 3 min. čítania Kateřina Šefrová
Kľúčom k dokonalej šálke kávy je mlynček. Prezradím vám, podľa čoho som vyberala ten svoj

Na komode mi už síce stojí automatický kávovar, ktorý hneď melie, ale ponuka nápojov mi prestala stačiť – espresso, prekvapkávaná káva a koniec. Kávový svet je predsa taký farebný a ja som sa ho rozhodla objavovať. A preto som automat vymenila za pákový kávovar a k nemu si kúpila mlynček.

Kamene sú srdce mlynčeka

Najskôr si poďme povedať, aký nápoj nám chutí. Rôzne druhy vyžadujú rôznu hrubosť mletia. Espresso a filtrovaná káva potrebujú jemnejšie mletie ako napríklad french press. Na to počas výberu mlynčeka myslite, pretože niektoré vedia iba jemnejšie mletie, iné typy sú špičkové na to hrubšie.

A tiež si pripomeňte, akú kávu pijete. Ak máte radi svetlo pražené zrnká s ľahko ovocnou chuťou, lepšou voľbou bude mlynček s kovovými mlecími kameňmi, najlepšie ešte potiahnutými titánom. Ak preferujete skôr tmavšie praženie a silno kávovú chuť, siahnite po mlynčeku s keramickými kameľmi.

Nostalgia verzus praktickosť

Kávu môžeme mlieť na ručnom alebo elektrickom mlynčeku. Aby sme pre seba našli ideálny typ, mali by sme si odpovedať na pár otázok: Ako často budem nápoj doma pripravovať? Mám dosť času? Koľko chcem za mlynček utratiť?

  • Ručné mlynčeky sú menšie, často lacnejšie a umožňujú väčšiu kontrolu nad mletím, ale je to s nimi trochu telocvik. Môžete si ich zobrať do prírody. Cena je obvykle nižšia ako pri elektrických modeloch.
  • Elektrické mlynčeky poskytujú rýchlosť, pohodlie a sú vhodné na častejšie používanie a väčšie množstvo kávy. Majú vychytávky ako displej, zabudovanú váhu alebo nastavenie porcií.

Ručný mlynček má svoje čaro a nostalgicky pripomína, že príprava kávy je rituál, ktorý si vyžaduje čas. Avšak ak plánujete pripraviť viac šálok, napríklad keď prídu priatelia, namiesto rozprávania môžete skončiť neustálym točením.

Ak budete pripravovať aspoň dve až štyri espressá denne, tak by som si vybrala elektrický mlynček, s ručným mlynčekom je už aj toto množstvo dosť prácne a zdĺhavé. – Odporúča majiteľka kaviarne Vladimíra Hačevská

TIP: Pri výbere mlynčeka nezabudnite myslieť na ergonómiu – nech sa vám dobre drží v ruke a nešmýka sa.

V prípade elektrických mlynčekov sa zamerajte na mlecí mechanizmus.

  • Mlecie kamene (kónické alebo ploché) sú ideálne na rovnomerné mletie. Ploché kamene sú rýchlejšie a výkonnejšie, ale zostáva medzi nimi stará káva, preto sa prvá šálka vyhadzuje. Na doma sú lepšie kónické mlecie kamene – ľahšie sa udržiavajú a nezostávajú medzi nimi žiadne zvyšky.
  • Mlynčeky s čepeľou (nožmi)  sú síce rýchlejšie a lacnejšie, ale môžu mlieť nerovnomerne, na chuti to spoznáte.

Ak môžete, mlynčekom s nožmi sa vyhnite – ortodoxní kávičkári vám povedia, že taký stroj je vhodný akurát tak na sekanie bylín, nie kávy. “Veľa baristov mlynčeky s čepeľou odsudzuje, pretože nemajú dobrú povesť, sú to v podstate mixéry, ktoré zrno rozsekajú, ale napríklad moja mamina ho má a robí si s ním moka kanvičku na espresso a jej to stačí,” prezrádza baristka Olena Vakij a dodáva, že výhodou je rýchla príprava a ľahké čistenie.

Tri tipy na prácu s mlynčekom s nožmi

  • Pripravujete viac káv naraz? Aj tak je lepšie mlieť vždy len jednu porciu.
  • Aby ste dosiahli rovnomernejšie mletie, zastavujte mlynček každé dve až tri sekundy a ľahko s ním zatraste. Predídete tak aj páleniu kávy.
  • Na oddelenie väčších kúskov použite domáce sitko.
  • Najjemnejších kúskov sa zbavíte pomocou papierovej utierky – zmes na ňu vysypte a ľahko rozprestrite. Najmenšie kúsky zostanú v papieri.

Ako nastaviť mlynček

Pri oboch typoch mlynčekov býva možnosť nastavenia hrúbky mletia, čo vám dovolí lavírovať medzi rôznymi druhmi kávy. Nastavenie mlynčeka sa laikovi môže zdať trochu ako alchýmia a ťažko sa dáva presný návod –  každé zrnko sa správa trochu inak a aj každý mlynček je odlišný. Cieľom je, aby mlynček mlel rovnomerne. “Ideálom je, aby boli zrnká namleté rovnako a bez výkyvov, to však prakticky nie je možné dosiahnuť, ale snažíme sa tomu maximálne priblížiť, preto je dôležité hľadať konzistentny mlynček,” říká Olena Vakij.

Postup pri ručnom mlynčeku

  • Postup pri ručnom mlynčeku
  • Hrubosť upravujeme iba vtedy, keď je mlynček prázdny (ani medzi kameňmi nesmie zostať žiadne zrnko).
  • Začíname vždy od zovretých mlecích kameňov.
  • A potom už ručne alebo skrutkovačom ladíme hrubosť – doťahujeme, ak potrebujeme  jemnejšiu kávu, povoľujeme na hrubšie varianty.
  • Drahšie ručné mlynčeky majú otočné koliesko, pri ktorom si stačí zapamätať počet “kliknutí”.

Pri lacnejších variantoch sa veľmi nedá počítať s tým, že naše nastavenie dlho vydrží. Je dosť pravdepodobné, že po dvoch až troch espressách sa s ním budete musieť opäť pohrať.

Postup pri elektrickom mlynčeku

  • Pri elektrickom mlynčeku je ladenie hrubosti väčšinou otázkou páčky alebo tlačidla na displeji.
  • Rovnako ako pri ručnom, aj tu nastavovanie začína na najjemnejšej úrovni.
  • Ak predsa len máte čepeľový mlynček, nič nenastavujete. Požadovanú hrubosť dosiahnete dĺžkou sekania zrniek.

S kávou je potrebné sa trošku pohrať. Ak sa nám  bude zdať málo ovocná a horkastá a jej profil hovorí, že by určite mala byť ovocná, v tom prípade je potrebné hrubšie mletie. A naopak, keď bude na vás príliš čajíčková, je potrebné zjemniť.l – Odporúča Vladimíra Hačevská

Pre stav núdze

Niekedy nie je na výber. Ak túžite po milovanom nápoji a nikde po ruke nie je mlynček, máme pár tipov.

  • Mažiar.
  • Mixér funguje na podobnom princípe ako mlynček s čepeľou.
  • Kávu môžete rozdrviť aj na kameni.
  • Valček – skúste doma zrnká zabaliť do utierky a silno povaľkať, dá sa tak dosiahnuť konzistencia pre espresso.

Čistý mlynček = chutná káva

Každý mlynček potrebuje pravidelné čistenie. Ako často, to záleží na množstve pripravovanej kávy. Po každom použití mlynček vyprázdnite, inak vám v ňom budú tuchnúť zvyšky kávy, ktoré sa zmiešajú s novými zrnkami. Všeobecne platí, že najmenej raz za mesiac by ste mali stroj poriadne umyť.

  • Použite špeciálne čistiace tablety na mlynčeky.
  • Lacnejším variantom je ryža, lenže tá môže vnútro zaniesť škrobom.
  • Na čistenie mlecích kameňov môžete použiť štetec alebo vysávač, ktorý vyťahuje zvyšky z ťažko prístupných miest.
  • Raz za pol roka by mlynček potreboval vyčistiť naozaj dôkladne – aby ste vybrali a umyli mlecie kamene, budete už potrebovať skrutkovač.
Kávoví pomocníci na vašu ideálnu šálku kávy

Kávoví pomocníci na vašu ideálnu šálku kávy

Užite si s nami Festival kávy a vyberte si všetko, čo na svoju obľúbenú šálku potrebujete. Od zrniek až po kávovar.

Zistiť viac
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články