Práve čítate

Voda ovplyvňuje chuť vašej kávy. Prečo sa to deje a aká voda je najlepšia?

7559  
Zdieľať: 

Voda ovplyvňuje chuť vašej kávy. Prečo sa to deje a aká voda je najlepšia?

Šálka kávy väčšinou obsahuje viac ako 95 % vody. Z toho vyplýva, že aj keď budete mať tú najkvalitnejšiu kávu a najlepší kávovar, z nekvalitnej vody dobrú kávu neuvaríte.

16. 1. 2023 3 min. čítania Marcin Rzońca
Voda ovplyvňuje chuť vašej kávy. Prečo sa to deje a aká voda je najlepšia?

Na začiatok vám poviem niečo o vode. Zo školy a hodín chémie všetci poznáme chemický vzorec H2O, ale každá voda, okrem tej destilovanej, tiež obsahuje minerály alebo iné látky v rôznom množstve. V minerálnej vode nájdete týchto zložiek veľa a často sú pre naše telo prospešné. Aj voda z vodovodu obsahuje rôzne prvky, ako napríklad chlór, vápnik alebo železo.

Voda je bohatá na zloženie


Keď sa pozriete do svojej rýchlovarnej kanvice alebo na vodovodné kohútiky, vidíte vodný kameň? Máte pred sebou rukolapný dôkaz, že voda nie je prázdna tekutina, ale zmes mnohých rôznych látok. :-)

Minerálna voda obsahuje rôzne stopové prvky

Výrobcovia minerálnych a pramenitých vôd uvádzajú zloženie na etiketách – celkové aj rozdelené na jednotlivé látky. Čo sa týka vody, ktorá tečie z vášho kohútika, skúste sa mrknúť na webové stránky vášho dodávateľa na priemernú tvrdosť. Všetky tieto ukazovatele sú totiž dôležité aj pre nás, milovníkov kávy.

Vysoká koncentrácia minerálov vo vode znamená, že je už v prirodzenej podobe plná rôznych látok a  ostáva tak len malý priestor pre cukry, oleje a ďalšie molekuly chutí kávy, ktoré prenikajú do vody počas procesu jej prípravy. Minerály a stopové prvky (mikroelementy), ktoré sa nachádzajú vo vode, majú tiež vplyv na jej chuť.

Prečítajte si tiež: Aj doma si môžete pripraviť kávu ako z kaviarne. Tri tipy, ako na to

Ako minerály ovplyvňujú chuť kávy?

Obsah železa, vápnika a ďalších zložiek vo vode ovplyvní výslednú chuť vašej kávy. A možno viac, ako si myslíte!

Ak má voda kovovú pachuť, je to charakteristické pre vyšší obsah železa. Keď je vo vode koncentrovanejší vápnik, chuť kávy pripravenej z takejto vody môže byť „plochá“, nerozvinutá a bez ovocných tónov, rovnako ako šálka kávy pripravená z vody, ktorá prešla domácim zmäkčovačomVyšší obsah horčíka vo vode sa zase na káve podpíše intenzívnejšou sladkosťou.

Ako vidíte, zloženie vody má na chuť kávy významný vplyv. Vo všeobecnosti odporúčam, aby sa celková tvrdosť vody pohybovala medzi 100 a 150 PPM (= množstvo látok rozpustených vo vode). Z toho zároveň vyplýva, že určite nie je vhodné používať na prípravu kávy minerálnu vodu. Najlepšia je pramenitá s nižším množstvom minerálov.

Jednoduchý pomocník: filtre na vodu

Aby moja káva chutila vždy tak, ako má, používam filtre na vodu a nedám na ne dopustiť.

Obľúbené sú napríklad filtračné kanvice, ktoré nie sú až také nákladné, prípadne existuje filtračný systém, ktorý je priamou súčasťou vodovodnej batérie, ale to väčšinou vyžaduje vyššiu investíciu. Tieto filtre vodovodu zmäkčia a „urobia v nej miesto“ pre kávu a jej chuťové molekuly.

Za filtrovanú vodu sa vám poďakuje aj váš kávovar, ktorý nebude trpieť kvôli vodnému kameňu. Ale vo finále je použitie filtrovanej vody najlepším spôsobom aj pre všetky ďalšie spôsoby prípravy kávy, nech už sa rozhodnete pre french press, filtrovanú kávu alebo akúkoľvek inú metódu, ktorú máte radi.

Čo sa môže hodiť

Teraz už viete, akú vodu použiť. Aby ste si vychutnali šálku tej najlepšej kávy podľa vašich predstáv, máme pre vás pár ďalších tipov a návodov:

S použitím kvalitnej vody si hneď všimnete, že káva jednoducho chutí inak. Keď ju správne uvaríte, začnete vnímať rozdiely – niektorá káva bude sladšia, iná kyslejšia. Začnete vnímať nové chuťové tóny, na jazyku sa vám bude káva (nielen) zdať oveľa čistejšia a jej chuť jasnejšia. Tiež sa zbavíte nevzhľadného sedimentu, čo zase poteší vaše oko a hrnčeky. :-)

Keď chcem niekoho z priateľov presvedčiť o tom, že použitá voda naozaj ovplyvňuje chuť kávy, hráme takú hru – slepý test. Pripravím rovnakú kávu z minerálnej, pramenitej, vodovody a filtrovanej vody. Potom so zaviazanými očami ochutnávame a hodnotíme, ktorá chutí najlepšie. Chuťové poháriky aj tých najväčších skeptikov nakoniec vždy spoznali rozdiel.

Prečítajte si tiež: Voda z vodovodu je moje najobľúbenejšie pitie. Ako si ji vylepšujem?

Káva a potrebné príslušenstvo

Káva a potrebné príslušenstvo

Všetko, čo sa vám môže hodiť pri príprave domácej kávy nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články