Práve čítate

Sprievodca správnym výberom podprsenky

2566  
Zdieľať: 

Sprievodca správnym výberom podprsenky

Oprah Winfrey vo svojej talkshow prezradila, že až 80 percent žien nosí podprsenku nesprávnej veľkosti. Od tej chvíle si ženy po celom svete začali všímať problémy, ktoré predtým prehliadali. Prirodzene na to nadviazal boom špecializovaných predajní so spodnou bielizňou zameraných na poradenstvo s výberom správnej podprsenky.

10. 8. 2015 4 min. čítania Redakce
Sprievodca správnym výberom podprsenky

Jedným z obchodov, ktorý sa zaoberá bra-fittingom, je aj Správna podprsenka, s ktorej spolumajiteľkou Karolínou Tomascovou sme pripravili nasledujúce rady pre správny výber tohto praktického oblečenia.

V Správnej podprsenke vám poradia, aký strih  podprsenky vám pristane, vypočítajú vašu veľkosť, ktorá je často úplne iná, než ste si celý život mysleli, a odporučia vám riešenie šité priamo na mieru. Keď však nemáte čas zájsť  za odborníčkami alebo si chcete pomôcť sami, ponúkame vám zopár rád, ako určiť správnu veľkosť podprsenky.

IMG_2739

1. krok − rozhodovanie

Prvý krok býva najťažší, čo platí aj v tomto prípade. Najskôr si musíte rozmyslieť, čo presne chcete alebo potrebujete. Podprsenku pod šaty? Na leto pod tričko? Alebo na športovanie?  Na športovanie treba, aby pevne držala prsia, pod šaty je ideálna bez ramienok a podobne. Rovnako ako pri inom  druhu oblečenia – niektorá sa hodia pre príslušné  situácie viac ako iné.

2. krok − použijeme krajčírsky meter

Keď v prvom bode máte jasno, pustite sa do merania. V podprsenke sa postavte pred zrkadlo a zmerajte si hrudník tesne pod okrajom podprsenky. Čím tesnejšie meter na kožu priložíte, tým lepšie pre neskorší výpočet.

1

3. krok − dvakrát meraj

Druhé meranie urobte cez najširšie miesto na prsiach. Meter nesmie byť na chrbte uvoľnený, preto je dobré merať sa pred zrkadlom, ďalej by mal byť čo najviac vodorovne s podlahou a v tomto prípade nemusí byť meranie až také tesné.

4. krok − trocha matematiky

Potom stačí zistené údaje zadať do kalkulátora veľkosti. Ten nájdete napríklad na stránkach Správnej podprsenky. Môže vám vyjsť veľkosť, o ktorej ste nikdy nepočuli, ale žiadny strach. Každý výrobca šije podprsenky inak, teda neexistuje žiadna univerzálna veľkosť. Potom už môžete vyraziť do obchodov.

2

5. krok − skúšajte

Číslo, ktoré vám kalkulátor ukázal, berte len ako štartový bod a s podprsenkami tejto veľkosti začnite. Podľa toho zistíte, čo vám  sedí. Ak nemôžete v podprsenke dýchať alebo vám prsia pretekajú z košíčkov, vyskúšajte si o niečo väčšiu veľkosť. Výber správne padnúcej podprsenky nepodceňujte a pokojne skúšajte rôzne veľkosti aj desiatky minút, bez skúšania sa ku správnej veľkosti nedostanete.

Starosti si nemusíte robiť, ani keď máte rozdielne veľké prsia. Ako hovorí Karolina Tomascová, „rovnako veľké prsia nemá žiadna žena“, preto aj pre tento prípad existuje riešenie.  Pri menšom rozdiele stačí utiahnuť ramienko, ak je rozdiel väčší, kúpte si podprsenku s vnútorným vreckom a vankúšik vložte len do košíčka s menším prsníkom. Najdôležitejšia je správna veľkosť pre väčší prsník, menší sa už doladí.

6. krok − výber strihu

Keď objavíte správnu veľkosť, je dôležitý aj výber strihu. Existuje zhruba päť základných strihov: podprsenky s nízkym stredom, balkónové, uzavreté, bez ramienok a športové. Ženám s mierne padajúcimi prsiami sa veľmi neodporúčajú vystrihnuté podprsenky s nízkym stredom, aby im prsia nevypadávali, pri menšie prsia je zase vhodné siahnuť po podprsenke s nižším stredom a výplňou zboku a výstužou. Veľa záleží aj na tom, čo žena preferuje.

Karolina Tomascová napríklad vyvracia mýtus, že ženy s veľkými prsiami by nemali nosiť vystužené podprsenky. Naopak, vystužené podprsenky prsia lepšie nadvihnú a dodajú im guľatejší tvar, takže okrem úľavy na chrbte si klientka môže všimnúť aj optické zoštíhlenie pása.

4

7. krok − kontrola

Keď ste našli dobre padnúcu podprsenku vo farbe a strihu, ktorý sa vám páči, skontrolujte si ešte, že vám dobre sedí. Podprsenku treba vždy zapínať na najvoľnejší háčik, pretože po čase  guma povolí, tak aby bolo kam podprsenku utiahnuť. Ešte si treba všimnúť, či sa kostice nezapichujú do prsného tkaniva a či končia až za ním. Prsník by nemal spredu ani zboku vypadávať. Potom si urobte ešte jeden test – zdvihnite ruky nad hlavu, a keď ste vybrali správne, podprsenka by vám mala zostať na hrudníku, nemala by sa vysúvať a prsia by z nej nemali vypadnúť. Keď máte väčšie prsia, tak ešte zatlačte na kosticu uprostred, či vám skutočne leží až na hrudnom koši.

IMG_2733

Správnym výberom by však vaša starosť o podprsenku nemala končiť. Rovnakú pozornosť ako nákupu treba venovať aj starostlivosti o podprsenku. Najlepšie je prať podprsenky ručne vo vlažnej vode a jemnom pracom prostriedku a potom ju nechajte voľne usušiť. Ak chcete podprsenku prať v práčke, vyhnite sa používaniu aviváže, ktorá ničí jemné vlákna, ktoré sa potom môžu z podprsenky uvoľniť. V práčke perte podprsenku len v uzavretom vrecúšku, aby ste zabránili jej mechanickému poškodeniu, a práčku nastavte  na ručné pranie.

PS: Dúfame, že s týmto návodom kúpa správne padnúcej podprsenky už pre vás nebude stresovou záležitosťou, a ako Karolina s úsmevom hovorí: „Aj spodná bielizeň môže byť pre vás radosťou a vášňou, nielen topánky.“ Možno je načase s ňou súhlasiť.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články