Práve čítate

Štedrovečerná tabuľa ako z Pinterestu? Stačí skočiť po čečinu alebo na povalu

4436  
Zdieľať: 

Štedrovečerná tabuľa ako z Pinterestu? Stačí skočiť po čečinu alebo na povalu

Prišla som na to, že pompéznosť sviatočného stola nerobí drahý vianočný riad a zlaté svietniky, ale drobné prosté detaily, ktoré ma stoja akurát trochu fantázie a pár krokov von pred dom, do zelovocu alebo do komory po staré ozdoby. Možno vám moje tipy na vyšperkovaný vianočný stôl tiež prídu vhod.

13. 12. 2022 6 min. čítania Helena Suchá
Štedrovečerná tabuľa ako z Pinterestu? Stačí skočiť po čečinu alebo na povalu

Do minulých Vianoc sme mali doma stále tú istú výzdobu, vrátane vianočného stromčeka aj štedrovečerného stola. Stále som sa sama seba pýtala, prečo sa ešte pri večeri fotíme, keď sú tie fotky každý rok ako cez kopirák. Možno decentne obmeníme sviatočné zvršky, pretože sa do tých vlaňajších už nevojdeme, ale obrus, prestieranie, svietnik aj prezentácia jedla na tanieri sú stále tá istá pesnička. A tá už sa mi obohrala.

Kompromis medzi okázalou dokonalosťou a prostou tradíciou

A tak som si urobila malý prieskum a zistila som, že mám vo svojom okolí dva typy vianočných gazdiniek (ak nepočítam typy, čo výzdobu bojkotujú): Jednak perfekcionistky, ktoré aj poslednú energiu investujú do štedrovečernej večere, kupujú si nový vianočný servis, sviečky, girlandy, vyrábajú vence, kytice a všetko, čo ich obyčajný stôl pozdvihne o niekoľko úrovní vyššie. A potom sú to sviatočné gazdinky ako ja – chceme to mať tiež pekné, ale ďalej ako do skrine so sviatočným príborom a obrusom po babičke nám nenapadne ísť. To sa ale za chvíľu zmení!

Rozhodla som sa tieto dva prístupy skombinovať. Začala som vždy s rovnakým základom – tradičným sviatočným porcelánom a príbormi, sklom a prestieraním, servítkami – a tabuľu potom k dokonalosti doladila všetkým, čo dom a príroda dá. Vytvorila som tak tri varianty, bohatšie aj decentnejšie – možno vám niektorá z nich padne do oka. Ja ešte uvidím, či ich všetky vyčerpám počas nasledujúcich sviatkov, alebo si ich budem šetriť na ďalšie Štedré večery.

1. Dekorace nadělená přírodou

Je to veľmi obľúbený spôsob dekorovania stola už len pre tú omamnú vôňu ihličia a jednoduchosť. Najväčšie kúzlo tkvie v tom, že je len na vás, ako si prírodnú výzdobu skombinujete. Možno vám počas prechádzky prírodou pritiahne pohľad niečo, čo váš sviatočný stôl skrášli ešte viac.

Čo všetko potrebujete?

  • Jednoduchý behúň, štólu neutrálnej farby (môže aj nemusí byť)
  • Akúkoľvek čečinu, tis, eukalyptus, jednoducho všetko zelené, čo vám príroda alebo kvetinárstvo nadelia a čo sa vám páči
  • Šišky (aspoň 3 do stredu stola a vždy jednu pre každého stolovníka)
  • 3 granátové jabĺčka
  • 3 sviečky v béžových farbách, svietniky v prírodných tónoch (ja som použila elektrické, aby som nemusela okrem kostí v kaprovi strážiť aj skutočné plamene)
  • Papierové servítky alebo látkové obrúsky, zaviazané prírodným lykom alebo pretiahnuté krúžkami na obrúsky
  • Kartón alebo výkres na menovky

Na zvýraznenie stredovej línie stola, ktorú som potom ozdobila čečinou, som vybrala zelený behúň. Použila som len jeden druh vetvičiek ihličnanu, nie je ale problém aj kombinovať. Ja osobne milujem eukalyptus, len tak položený na stole aj naaranžovaný vo váze, preto v mojej prírodnej variácii nemohol chýbať. A aby sme sa v tej zeleni neutopili, zasadila som medzi čečinu nejaké to granátové jabĺčko, ktoré spolu so sviečkami celú dekoráciu rozžiarilo.

A nakoniec to hlavné: Usadiť správne hostí k stolu. Vystrihla som si z kartónu jednoduché menovky a naaranžovala ich so šiškami. Ako podklad na tanieri mi poslúžil obrúsok vložený do zlatého krúžku. Namiesto neho vám ale efektívne poslúži aj prírodné lyko alebo zlatá stuha. A môže sa stolovať!

2. Červenozlatá elegancia

Tieto dve farby sú vianočnou stálicou. Na mojom sviatočnom stole každý rok dominovali, ale len vo forme papierových servítok, vianočnej hviezdy a zlatého mosadzného svietnika. Hviezdu som si na stole nechala, ale obliekla som ju do honosnejšej róby, ako bývalo zvykom – mosaznej dózy, ktorá počas roka slúži ako úkryt na cukríky (predo mnou).

Čím všetkým rozžiarite červenozlatý stôl?

  • Červenými servítkami, ktoré som si poskladala do stromčeka – na Štedrý deň si ich skladaním môžu vaši najmenší pomocníci skrátiť čas pri čakaní na Ježiška; návod pre vás máme tu
  • Vianočnou hviezdou alebo inými červenými kvetmi
  • Zlatou svetelnou girlandou alebo akýmikoľvek žltými svetielkami
  • Červenými sviečkami, ktoré som zasadila do improvizovaného svietnika z pohára
  • Ľubovoľnými ozdôbkami červenej a zlatej farby, ktoré doma nájdete: vianočné guľky, konfety, zlaté špagátiky
  • Vetvičkami rozmarínu

Táto farebná kombinácia je sama o sebe dosť výrazná, takže som sa riadila klasickým heslom, že menej je niekedy viac. Predsa len chcem, aby pozornosť všetkých hostí patrila môjmu kuchárskemu umeniu. Okrem sviatočných pokrmov je teda hlavnou dominantou stola červený kvet vianočnej hviezdy a zlatá girlanda. Drobné ozdôbky, ako sú hviezdičky, vianočné guľky alebo guľôčky tisu, dotiahnu celkový dojem do úplnej dokonalosti. Doma som našla umelé větvičky, ktorými na Vianoce zdobíme okná zvonka, pár som si ich tentokrát odložila nabok a rozstrihala na menšie kúsky. Netušila som, koľko parády s nimi môžem spraviť aj doma na stole.

Svietnik, čo dom dal


Ak nemáte mosadzný svietnik, ktorý by sa na červenozlatý stôl hodil, môžete si jednoducho vyrobiť vlastný s pomocou pohárov na zaváranie alebo zapekanie. Ja som ich naplnila umelými guľôčkami a rozmarínom, ktorý krásne prevoňal stôl. Ak sa chcete uistiť, že je sviečka pevne usadená v pohári, môžete ho vyplniť soľou alebo múkou. Ako červený komponent môžete použiť aj čerstvé brusnice, šípky alebo guľôčky tisu.

3. Veselé a farebné Vianoce

Tak tejto výzdobe som veľmi neverila, pritom ma bavila najviac. Stálo ma to totiž len pár popadaných škatúľ v komore počas hľadania dobre uprataných vyslúžilých vianočných ozdôb. Veľmi farebné a pastelové na našom stromčeku nemajú šancu, ale sviatočný stôl premenia na rozprávkovú tabuľu. Sami uvidíte, ako veselá výzdoba okúzli vaše deti!

Ako málo stačí k farebnej tabuli?

  • Guľaté farebné vianočné ozdoby všetkých možných veľkostí (odporúčam pastelové)
  • Okrúhla alebo oválna tácka
  • Môžete doplniť o eukalyptové vetvičky
  • Vyššie farebné sviečky
  • Vyššie mištičky alebo dózičky na sviečky

Aby sa mi ozdoby hneď nerozkotúľali po stole, usadila som ich do mosadznej tácky, ktorú som dala do stredu. Vznikla mi tak stredová kompozícia, ktorú som ľahko rozhodila vetvičkami môjho obľúbeného eukalyptu a opäť improvizovanými svietnikmi. Našla som doma modré vonné sviečky, ktoré som zasadila do vyššej nepriehľadnej mištičky. Tú som tentokrát naplnila šošovicou a do nej som pozapichovala farebné guľôčky na drôtikoch. Kto by čakal pri štedrovečernej večeri tyrkysové sviečky, že? Mňa už nič neprekvapí a teším sa na ne!

Čo stôl, to iný hostiteľ, iný vkus a chute

Všetci máme doma rôzne poklady, ktoré si raz za čas zaslúžia oprášiť a vystaviť na obdiv. A možno poslúžia inak, ako býva normálne zvykom – ako stojanček na sviečku alebo napríklad obal na kvetináč. Nech už môj stôl 24. decembra bude vyzerať akokoľvek, nesmie tam chýbať jedna jediná vec – menovka. Vždy hosťa a stolovníka poteší, keď sa na neho počas príprav myslí. Ak si ju nájdu skrytú v šiške, alebo visiacu z vianočnej ozdoby, vy dostanete plusové body a v každom prípade poteší.

Tak veselé a krásne stolovanie!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články