Práve čítate

3 praktické rady, ako vďaka štýlu vyjadriť svoju osobnosť

2154  
Zdieľať: 

3 praktické rady, ako vďaka štýlu vyjadriť svoju osobnosť

21. 4. 2018 4 min. čítania Redakce
3 praktické rady, ako vďaka štýlu vyjadriť svoju osobnosť

Že šaty robia človeka, to ste už určite počuli tisíckrát. A je to pravda – podľa toho, ako pôsobíte na okolie, si o vás ľudia urobia prinajmenšom prvý obrázok. Poprosili sme stylistku, aby nám pomohla rozkľúčovať signály, ktoré výberom doplnkov posielame okolo seba.

Osobnú stylistku Lenku Ter-Akopowu Poláčkovú sme nielen vyspovedali v rozhovore o výrobe šperkov, ale tiež exkluzívne pre čitateľky Tchibo Blogu prezradila, na čo si dať pozor, keď vyberáte šperky, ktoré chcete nosiť dlhodobo. Pretože Lenka vyrába šperky, ktoré sa nedávajú dole, budeme sa rozprávať o výbere dlhodobých šperkov, ktoré nosíte každý deň.

Čo o vás hovorí množstvo farieb alebo naopak ladenie do jedného tónu?

Určite to poznáte sama: na niekom pôsobí viacfarebná kombinácia ako päsť na oko, iný akoby sa v nej narodil. Kombinácia totiž (ne)ladí nielen s farebným typom, ale tiež s osobnosťou nositeľky.

Šaty: Tchibo, Šperky: le petit délice

Keď dlhodobé šperky vyberáte tak, aby splývali s oblečením, ktoré obvykle nosíte, vysielate okoliu signály o tom, že máte rada jednoduchosť.

Aj keď so zladenými šperkami pôsobíte ako niekto, kto nechce veľmi vyčnievať, už s prvým doplnkom ukazujete odvahu pridať k svojmu outfitu niečo navyše. Akýkoľvek šperk naviac, aj keď neviditeľný, podporuje štýlový dojem.

Pokiaľ naopak volíte kontrastné stále šperky, na okolie pôsobíte ako kreatívna a nebojácna žena. Vysielate signály, že rada skúšate niečo nové a nič vás nezaskočí.

Tip stylistky, ako vybrať sú správnu farbu

Pri výbere farby šperkov je okrem toho potrebné myslieť na jednu vec: čím bližšie sú k tvári, tým viac by s ňou mali ladiť a korešpondovať s vaším farebným typom. Často stačí zmeniť podtón a namiesto napr. ľadovo chladnej svetlomodrej siahnuť po teplej tyrkysovej. Pozor, čisto čierne šperky alebo tie, ktoré silno kontrastujú s pokožkou, pristanú väčšinou len tmavým typom. Výnimku tvoria večerné príležitosti.

Dokonalú farbu spoznáte tak, že vás náhrdelník alebo náušnice celú rozžiaria a skrášlia, namiesto aby ste s nimi vyzerali menej svieža ako bez nich.

Ľahšie je to s náramkami. S tými si môžete dovoliť viac experimentovať – sú totiž ďaleko od tváre, takže tak nerušia, pokiaľ vás to ťahá k menej ideálnym farbám.

Ozdobnosť, alebo strohosť?

Na prvý pohľad je to jednoduché: romantičky volia nežné detaily a šperky, kreatívne duše zase hravé kombinácie.

Šaty: Tchibo, Šperky: le petit délice

Aj pokiaľ sa cítite lepšie v strohých, jednoduchých modeloch, môžete sa pri výbere šperku „vyblázniť“ a skúsiť niečo farebnejšie, ozdobnejšie, neobvyklejšie. A vyjadriť tak cez šperky to, čo chcete okoliu povedať.

Zo skúseností ako šperkárka viem, že je oveľa lepšie, keď si dlhodobý šperk vyberie vás. Stačí len priložiť alebo vyskúšať ten správny, a sama uvidíte, že už ho nezložíte.

A čo o vás hovoria nenápadné alebo výrazné šperky?

„Byť šedá myška,“ sa väčšinou nemyslí veľmi lichotivo, ale mnohým ženám nenápadnosť vyhovuje. Ako to?

Blúzka: Tchibo, Šperky: le petit délice

Keď si ženy vyberajú nový dlhodobý doplnok, často ho volia tak, „aby ladil ku všetkému.“ Moja rada znie: jediné, k čomu je dôležité niečo ladiť, je vaša osobnosť. :-) Stačí k tomu zohľadniť vaše farebné ladenie (pleť, vlasy, oči) a výsledok je vždy harmonický – s vami.

Ako byť so šperkami vkusná?

Aby ste aj s kontrastnými kombináciami zostali vždy vkusná, stačí dodržovať niekoľko jednoduchých pravidiel:

  1. Šperk by mal sedieť nielen k vašej osobnosti, ale tiež k (podtónu) pleti.
  2. Pokiaľ si nie ste istá farebnosťou, držte sa jemných odtieňov a na „rozjasnenie“ použite jednu výraznú farbu.
  3. Tyrkysová a červená farba pristane každej pokožke.
  4. Hlavne pokiaľ máte veľmi svetlú pleť, vyhýbajte sa čiernej farbe. Platí to ako pre šperky, tak pre oblečenie celkovo.
  5. K väčšiemu poprsiu nesedia dlhé náhrdelníky. Pútajú pozornosť a majú tendenciu nepekne sa tvarovať. Naopak krátke a výrazné náhrdelníky od väčších pŕs odpútajú pozornosť.
  6. Dlhšie náhrdelníky sedia najlepšie k malým výstrihom (ku krku). Predĺži sa tým postava. Mimochodom, to je skvelý tip aj pre ženy, ktorým inak malý výstrih nepristane.
  7. Keď už hovoríme o výstrihoch: ten do V si náhrdelník vyslovene pýta a pôsobí s ním oveľa elegantnejšie.
  8. Bláznivé a farebné kombinácie vyzerajú najlepšie k letnému uvoľnenému oblečeniu.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články