Práve čítate

Súboj plniek! Má najlepší recept profesionálny kuchár, blogerka, alebo babička?

9804  
Zdieľať: 

Súboj plniek! Má najlepší recept profesionálny kuchár, blogerka, alebo babička?

S receptami na plnku je to podobné ako s receptami na zemiakový šalát: každý má "ten svoj najlepší". Svoje najlepšie recepty pre nás zo šuplíka vytiahli traja adepti: profesionálny kuchár, food blogerka a babička. Ktorý u vás zvíťazí?

29. 3. 2021 4 min. čítania Redakce
Súboj plniek! Má najlepší recept profesionálny kuchár, blogerka, alebo babička?

Plnka podľa kuchára Jiřího Hilgarta

Veľkonočnú plnku vnímam ako prílohu k pečenému kuraťu alebo inému pečenému mäsu. Najčastejšie ju pečiem vo forme na biskupský chlebíček a po upečení ju krájam na plátky a podávam s kyslou smotanou.

Suroviny na 4 porcie:

  • 8 rožkov (ak nemáte starší rožky, tak ich dajte na chvíľku do rúry preschnúť)
  • 6 vajec
  • 100 g slaniny
  • 150 ml mlieka
  • 50 g mandlí
  • Hrsť pažítky a hrsť petržlenovej vňate (alebo 2 hrste žihľavy)
  • Trochu masla na vymazanie formy
  • Téglik kyslej smotany
  • Soľ a čierne korenie

Tuk prináša vláčnosť


Pre mňa musí mať plnka vždy dobré pečivo, šťastné vajíčka a tuk. Tuk, či už formou masti vypečenej zo slaninky, z dobrej smotany alebo masla. Čím je plnka tučnejšia, tým je jemnejšia.

Postup:

  1. Rožky si nakrájajte na kocky a nechajte ich ešte schnúť.
  2. Nakrájajte si slaninku a nechajte ju vypekať, kým sa z nej nestanú krásne škvarky.
  3. Nahrubo posekané mandle zmiešajte so škvarkami a vypečeným tukom, nechajte trochu vychladnúť a potom pridajte všetky oddelené žĺtky, rožky, mlieko a dôkladne premiešajte.
  4. Bielky so štipkou soli našľahajte do snehu. Posekajte bylinky a všetko spojte v jednu hmotu.
  5. Premiestnite do vymazanej formy a pečte asi 40 min. na 180 °C. Po upečení vyklopte z formy a nechajte vychladnúť.

Jiří Hilgart bol celý život muzikantom, ale keď sa v roku 2015 prihlásil do súťaže Masterchef Česko a skončil druhý, otočila sa jeho kariéra kulinárskym smerom. Odvtedy pracuje ako privátny kuchár, BBQ chef a lektor varenia. Spracováva recepty pre najrôznejšie značky a testuje ich príslušenstvo do kuchyne. V neposlednom rade je spolumajiteľom Kafe Kiosek.

Plnka podľa blogerky Juliany Fischerovej (Maškrtnica.cz)

Priznávam, že som sa musela vydať do plnkovej rodiny, aby som ju ocenila – dovtedy som ten veľkonočný variant v dobrej verzii nestretla. Teraz ju rada robím nielen na Veľkú noc, ale aj počas roka – pokojne aj v menej honosnom a vaječnom variante alebo s tempehom ako vegetariánsku.

Ingrediencie:

  • 200 g vareného údeného alebo obľúbenej chudej šunky vcelku
  • 150 g vareného alebo pečeného hydinového mäsa (vopred upečiem, oberiem a zalejem výpekom alebo vývarom)
  • 130 g mlieka alebo vývaru
  • 40 g masla plus na vymazanie formy
  • 6 žĺtkov
  • 180 g sparenej zmesi zelených listov (hodím do hrnca s vriacou osolenou vodou a zlejem)
  • 300 g staršieho pečiva (nakrájam a nechám preschnúť na pekáčiku poldňa až deň, toastový chlieb alebo rožky aj s kôrkou, ak mám časť bieleho kváskového chleba, pokojne použijem aj ten, ale bez kôrky)
  • 2 strúčiky cesnaku (ak použijem medvedí cesnak, už nedávam normálny)
  • 1 cibuľa
  • 2 štipky soli
  • ¼ lyžičky nastrúhaného muškátového orieška (ak nemáte radi, vynechajte)
  • čierne korenie

Plnky a nákypy považujem za elegantný spôsob, ako zužitkovať starší chlieb a zároveň telu doplniť ako zásoby zelených listov, tak aj bielkovín. Moja plnka je plná zelených listov a domáceho pečiva – a pečivo má stále svoju štruktúru. Tým sa odlišuje od tuhých hmôt, kde narazíte len sem-tam na kus listu.

Ako zeleninu používame klasické žihľavy, ale pokojne aj sedmokrásky, kozonohu, zádušník, medvedí cesnak, alebo aj vňať z reďkoviek… a ak ju robím počas roka alebo vyjde Veľká noc ešte do obdobia mrazov a snehu, doplním mrazeným listovým špenátom.

Postup:

  1. Na lyžici masla osmažím nakrájanú cibuľu, cesnak a potom nakrátko aj šunku nakrájanú na kocky.
  2. V sekáčiku alebo mixéri krátko zmiešam a nasekám zmes zelených listov, mlieka, žĺtkov, soli, korenia a zvyšného rozpusteného masla.
  3. Z bielkov vyšľahám sneh.
  4. Pečivo premiešam s mokrou zmesou, potom pridám mäso a cibuľu s cesnakom, nakoniec jemne vmiešam sneh a urovnám do dôkladne vytretej formy.
  5. Pečiem asi hodinu na horkovzduch – 180 stupňov, aby bola plnka z vrchu aj z bokov pekne zlatá.

Juliana Fischerová je autorkou blogu o chlebe Maškrtnica.cz. Rada píše a rozpráva o jedle, pomáha malým pekárňam a bistrám s tvorbou receptúr a externe tvorí pre Český Rozhlas, predovšetkým Radio Wave.

Plnka podľa babičky

Veľkonočnú plnku pečiem už v nedeľu. Neservírujem ju ale k nedeľnému obedu! Plnku odložím na pondelňajšiu výslužku. Je to už taká moja tradícia a každoročne sa k nám na výslužku šibači naozaj tešia. Plnku robím rada a myslím, že veľmi dobrú. :-)

Ingrediencie:

  • 1 veka
  • 1 kus údeného bôčika
  • 1/2 sáčku mrazeného hrášku
  • 4 vajcia
  • 100 g masla
  • 500 ml mlieka
  • nasekané mandle (množstvo podľa chuti, ja dávam veľkú hrsť)
  • soľ, čierne korenie, muškátový kvet
  • žihľavy, petržlenová vňať alebo medvedí cesnak

Postup:

  1. Nakrájajte veku na kocky. Vajcia rozdeľte na žĺtky a bielky, žĺtky nalejte na veku, bielky do misy, kde vyšľaháte tuhý sneh.
  2. V hrnčeku ohrejte mlieko a pridajte aj maslo, nech sa rozpustí.
  3. Bôčik nakrájajte na kocky a pridajte k veke.
  4. Horúcim mliekom s maslom prelejte veku, všetko premiešajte, pridajte hrášok, nakrájané bylinky a nasekané mandle.
  5. Nakoniec pridajte vyšľahaný sneh a dochuťte soľou, čiernym korením a hlavne muškátovým kvetom. Premiešajte.
  6. Zmes dajte do vymazanej nádoby, v ktorej chcete plnku piecť. Pečte asi 40 minút na 170 °C. Krásnu Veľkú noc!


Štěpánka Duffková je nadšenou kuchárkou a perfektne varí ako typické české jedlá, tak aj lahôdky zo svetovej kuchyne. A po slanom chode u nej absolútne nikdy nechýba dezert. Je babičkou trojročného chlapca, ale stále je pracovne aktívna ako kouč a mentor pre podnikateľov aj „obyčajných“ ľudí.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články