Práve čítate

Tento rok pre kupačov upečiem mrkvové sušienky a ozdobím ich kráľovskou glazúrou. Ako na to?

2335  
Zdieľať: 

Tento rok pre kupačov upečiem mrkvové sušienky a ozdobím ich kráľovskou glazúrou. Ako na to?

Odmalička som s mamkou piekla medovníčky a učila sa ich zdobiť. Myslím, že vrecko s bielkovou polevou mi dala do ruky hneď, ako som ho zvládla udržať. Každé Vianoce aj Veľkú noc som potom mala spojené so zdobením medovníkov – a mám vlastne dodnes. Len sa už dávno neobmedzujem len na medovníčky.

13. 4. 2022 5 min. čítania Meg v kuchyni
Tento rok pre kupačov upečiem mrkvové sušienky a ozdobím ich kráľovskou glazúrou. Ako na to?

Okrem medovníčkov som začala skúšať rôzne typy zdobenia aj na sušienkach. Ak ste niekedy  hľadali inšpiráciu, určite ste už narazili na pojem kráľovská glazúra (v angličtine royal icing). Možno ste premýšľali, čo je to zač a ako sa líši od našej bielkovej polevy na zdobenie medovníkov. Pravda je, že aj keď jej názov znie veľmi honosne, je to naša stará známa bielková poleva, aj keď napríklad v rôznej konzistencii. Jediným rozdielom môže byť, že v anglicky hovoriacich krajinách do tejto polevy často pridávajú vanilkový extrakt, aby ju tým ochutili. U nás použitie vanilky do bielkovej polevy nie je také bežné, oveľa častejšie ju ochucujeme citrónovou šťavou.

Pojem kráľovská glazúra u nás získal aj ďalší význam: pernikári a cukrári tak často označujú sypkú zmes, ktorá sa dá pod týmto označením kúpiť v cukrárskych potrebách. Je to prášok, ktorý má v ideálnom prípade prírodné zloženie so sušeným bielkom a púdrovým cukrom. Ja sama ho mám neustále v zálohe, stačí k nemu pridať trošku vody podľa pomeru a vznikne z neho krásne pevná a nedrobiaca sa poleva, s ktorou sa dobre zdobí.

Recept na mrkvové sušienky

Kým sa pustíte do zdobenia, bude sa vám hodiť recept na sušienky. Teraz na Veľkú noc môžete skúsiť napríklad tie mrkvové.

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g zmäknutého masla
  • 30 g práškového cukru
  • 50 g uvarenej mrkvy
  • 1 žĺtok
  • štipka soli
  • väčšia štipka mletej vanilky, škorice a muškátového orieška

Postup:

  1. Uvarenú a vychladnutú mrkvu nastrúhajte najemno, pridajte k ostatným surovinám a rýchlo vypracujte hladké cesto.
  2. Zabaľte ho do vrecka alebo potravinovej fólie a nechajte hodinu odpočinúť v chladničke. Potom rozohrejte rúru na 170 °C (alebo 160 °C s horkovzduchom).
  3. Z cesta vyvaľkajte plát na hrúbku cca 3 milimetre a povykrajujte sušienky.
  4. Ak budete používať rovnaké vykrajovačky ako ja, do stredu sušienok pridajte napríklad orech. Ja som vyskúšala mandle, para, vlašské aj lieskové orechy, kešu a čokoládou plnené vajíčka. Cez ne zľahka pritlačte krídlo či ruky vykrojenej postavičky.
  5. Sušienky poukladajte na plech s papierom na pečenie a pečte asi 10 minút, kým  nezačnú sušienky na krajoch naberať zlatistú farbu.
  6. Po upečení ich nechajte vychladnúť a môžete sa pustiť do zdobenia.

Zdobenie sušienok kráľovskou glazúrou

Mrkvové sušienky (a sušienky vo všeobecnosti) rada zdobím bielkovou polevou po celom povrchu. Je lesklá, vyzerá dobre a kupači z nich bývajú nadšení.

Vždy pripravím väčšie množstvo polevy, ktoré si rozdelím do niekoľkých misiek a zafarbím podľa potreby. Polevu miešam takú hustú, aby s ňou išli dobre tvoriť tenké linky. Táto hustota sa ale nehodí, ak chcem medovníčky takzvane polievať, tvoriť veľké plochy. V tom prípade do nej ale stačí pridať niekoľko kvapiek až lyžičiek vody alebo citrónovej šťavy a mám hotovo. Mrknite na postup prípravy oboch druhov:

1. Pevná bielková poleva na zdobenie

Túto konzistenciu polevy využívam na ornamenty, ohraničenie sušienok a ďalšie podobné zdobenie, ktoré musí pekne držať tvar. Vždy radšej šľahám dlhší čas pri nižších otáčkach, aby sa do polevy nenahnalo príliš veľa vzduchu. Potom by sa mohla zo sušienok drobiť.

Ingrediencie:

  • 2 vaječné bielky (60 – 70 g)
  • 300 – 320 g práškového cukru
  • 1 lyžička citrónovej šťavy alebo vanilkového extraktu
  • farbivo podľa potreby

Postup:

  1. Bielky, práškový cukor (ideálne veľmi jemný púdrový) a citrónovú šťavu dajte do misy.
  2. Šľahajte stolným alebo ručným mixérom na nízke až stredné otáčky, kým zmes zbelie a zhustne. Môže to trvať 5 až 10 minút.
  3. Ak ste mali veľké vajíčka a poleva stále nechce zhustnúť, pridajte ešte lyžicu až dve cukru.
  4. Výsledná konzistencia by mala byť taká, že keď zdvihnete metličku z polevy, poleva z nej visí dole, ale nekvapká späť do misy. Napríklad ako cencúle na medovníkových chalúpkach.
  5. Na zdobenie môžete použiť cukrárske vrecká s tenkou zdobiacou špičkou alebo aj uzatvárateľné vrecká na zips, ktorým odstrihnete malý rožtek. Dôležité je, aby nemali veľký spoj, ktorý by prekážal pri zdobení.

barvení bílkové polevy gelovými potravinovými barvami

Časť polevy dám do misky a pridávam gélovú potravinársku farbu. Tá býva dostatočne koncentrovaná, aby stačilo pár kvapiek a poleva mala pekný odtieň a zbytočne nezredla. Skúšala som aj niektoré prírodné farby, ale musím priznať, že tie, ktoré som otestovala, nemali dostatočný farebný efekt. Radšej som zostala pri klasických gélových, ktorých navyše stačí len malá troška.

2. Bielková poleva na vypĺňanie väčších plôch

Vychádza z receptu vyššie. Len je potrebné pôvodnú pevnú polevu trošku zriediť, aby bola tekutejšia.

Ingrediencie:

  • pevná bielková poleva (viď recept vyššie)
  • niekoľko lyžičiek vody alebo citrónovej šťavy podľa potreby

Postup:

  1. Polevu, podľa potreby už zafarbenú, si dajte do misky a pridajte pár kvapiek vody.
  2. Zamiešajte, kým dosiahnete konzistenciu, kedy sa nakvapkaná poleva pomaly rozlieva do hladiny so zvyškom polevy v miske. Farbite ju vždy pred riedením a časť pevnej polevy si dajte bokom do vrecka, aby ste dosiahli rovnako farebné kontúry a výplne.

Moje tipy na zdobenie s tekutou bielkovou polevou

Na polievanie veľkých plôch používam dávkovacie fľaše na omáčky, dobre sa s nimi manipuluje. Keď chcem do zdobenia zapojiť aj deti, pripravím im malú misku s polevou a čistý štetec. Bielkovú polevu môžete odložiť aj do chladničky na niekoľko dní. Musíte ju ale uzatvoriť do vzduchotesnej škatuľky, alebo ju preložiť do nového cukrárskeho vrecka a dobre ho zaviazať.

Ako som zdobila sušienky, ktoré vidíte na fotkách?

Tipy, ktoré sa vám budú hodiť pri každom zdobení s kráľovskou glazúrou:

zdobené domácí sušenky královská glazura

  • Pevnou polevou som vždy obtiahla kontúry sušienky.
  • Po zaschnutí kontúry som zriedenou polevou vyplnila plochy.
  • Do zriedenej polevy niekedy nakvapkám ďalší jej farebný variant a podľa fantázie sa potom hrám so zdobením.
  • Prípadné nerovnosti zahladzujem pomocou špáradla.
  • Zasychanie polevy trvá podľa výšky vrstvy aj niekoľko hodín, ale so zaschnutím pomôže aj rúra zapnutá na 50 °C. Do hodiny je potom poleva na sušienke pevná tak, že ju môžete dozdobiť ďalšími detailami.

Držím palce, aby sa vám sušienky pekne podarili! S farebným tvorením sa človek môže naozaj pohrať.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články